Golem v novém kabátku

Gustav Meyrink_Golem
Patříte-li k milovníkům pražské německé literatury, která navíc nabízí tajuplnou a ponurou atmosféru starého města, pak vás jistě potěší krásné nové vydání Meyrinkova proslulého románu Golem.

Meyrinkův slavný román připomíná bolestnou zpověď člověka, který je přesvědčen, že mu bylo v životě strašlivě, nespravedlivě ublíženo. Hlavní postavu – Athanasia Pernatha, rytce drahokamů žijícího v židovském ghettu – pronásleduje jedna noční můra za druhou. Jako by ho řídily temné bytosti, ovíjela neproniknutelná chapadla úřední moci a pronásledovali zasvěcenci tajných spiknutí. Pod pláštěm tmy působí záhadné a neproniknutelné síly, z tajemných důvodů sledují hrdinu cizí osoby, dochází k matoucím děsivým setkáním. Životní události jsou připravovány a řízeny bytostmi, jež rozum nedokáže analyzovat. Před očima běží expresionistické melodrama, hororová evokace magické Prahy a jejího ghetta, jež navštěvují duchové; snová próza se proplétá po dláždění temných, úzkých uliček. Pernath přitahuje groteskní zážitky jako můry jdoucí za smrtí v plamenu svíčky. Všude kolem je archaický svět alchymistů, mystiků a podivných tvorů, již se dávají bezvládně unášet životem. Pro čtenáře jednadvacátého století pořídil zcela nový český překlad Hanuš Karlach, text provázejí kongeniální ilustrace Hugo Steinera.

 

Golem

Autor: Gustav Meyrink
Přeložil: Hanuš Karlach
Ilustroval: Hugo Steiner

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7335-652-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Golem vydalo nakladatelství Leda v edici Démanty literatury.

 

Ukázka z knihy

Měsíční světlo dopadá na mou postel a leží v jejích nohách jako veliký, světlý, plochý kámen.
Když se úplněk začne ve své podobě svrašťovat a jeho pravá strana se propadá jako stárnoucí tvář, odhaluje na jedné líci vrásky a zužuje se, pak se mě v takovou noční dobu zmocňuje palčivý, trýznivý neklid.
Nespím, a nejsem vzhůru, a v tom polosnu se mi v duši mísí to, co jsem zažil, s tím, co jsem přečetl a zaslechl, tak jako splývají proudy různých barev a různé intenzity. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Gustav Meyrink

Německy píšící spisovatel byl silně ovlivněný atmosférou staré Prahy, především pražského ghetta. Jeho největším literárním úspěchem je fantaskní román Golem. Gustav Meyrink, vlastním jménem Gustav Meyer, psal zpočátku zejména krátké satirické prózy zesměšňující autority vilémovského Německa, později texty inspirované východními filozofiemi, mystikou a studiem okultních jevů. K spisovatelské kariéře se dostal, když byl jako bankéř obviněn z podvádění svých klientů a ztratil jejich důvěru.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Edice Démanty literatury

V edici Démanty literatury nakladatelství Leda vyšly např. tyto knihy: Jih proti Severu, Nebezpečné známosti, Jana Eyrová, Šarlatové písmenoWashingtonovo náměstí aj.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává rovněž zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGolem

Meyrink, Gustav

Leda, 2020

Napsat komentář