Nenechte si ujít v týdnu od 21. do 27. září 2020

nenechte_si_ujit
Září se přehouplo do své druhé poloviny. Pokud nevíte, jak strávit nadcházející, už první podzimní týden, máme pro vás pár tipů ze světa literatury. Můžete se těšit například na autorské čtení Věry Noskové, Petry Dvořákové či Jonáše Zbořila, ale třeba taky na křest knihy Na vlnách s Petrem Voldánem.

Kromě toho se koná i autogramiáda youtubera Luboše Kulíška nebo křest knihy Krajem Joachima Barranda.

Začněme ale zmíněným autorským čtením Věry Noskové. Uskuteční se ve středu 23. záříMěstské knihovně v Praze na pobočce Zahradní Město. Autorka se v minulosti věnovala mnohým povoláním, od cukrářky, vychovatelky, učitelky až po aranžérky, nakonec ale zakotvila u psaní. A nyní jí vychází nová kniha Rozkošný zákon, ze které bude návštěvníkům knihovny předčítat. Jedná se o antiutopický román, který ukazuje svět, kterému zcela vládnou ženy, a poukazuje tak i na některá současná témata. Autorské čtení začíná v 17.00.

Městská knihovna v Praze ještě jednou. Ve středu 23. září se v Domu čtení na ulici Ruská můžete setkat s básníkem a rozhlasovým redaktorem Jonášem Zbořilem. Můžete ho znát například z Radia Wave, kde moderuje několik pořadů, ale také jako autora básnické sbírky Podolí, za kterou byl nominován na Cenu Jiřího Ortena a Literu za objev roku v rámci cen Magnesia Litera 2014. Letos pak vydal další básnickou sbírku Nová divočina, o které se tak na této akci určitě dozvíte více. Akce je součástí projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 18.00.

Ve středu 23. září se v pražském Paláci knih Luxor koná křest knihy Na vlnách s Petrem Voldánem, kterou vydalo nakladatelství Jota. Petr Voldán je publicista, novinář a dlouholetý rozhlasový redaktor. A právě ze zkušenosti v rozhlasu čerpal inspiraci pro tuto svoji novou knihu. Společně s ním se tak vydáte na cesty a prožijete plno fascinujících příběhů. Kmotrou knihy se stane operní pěvkyně Dagmar Pecková. Křest začíná v 16.00, tak si jej nenechte ujít.

petra-dvorakova2Ve čtvrtek 24. září se podíváme do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Od 18.00 bude mít na pobočce v Bohunicích autorské čtení spisovatelka Petra Dvořáková. Můžete ji znát například díky knihám Já jsem hlad, kde popsala své problémy s mentální anorexií, Julie mezi slovy, za kterou získala Zlatou stuhu, či Proměněné sny, což je kniha rozhovorů o víře, za kterou byla oceněna dokonce Magnesií Literou. V Brně ale bude návštěvníkům číst ze svých knih VrányChirurg. Kromě toho si s přítomnými popovídá i o své inspiraci a o psaní obecně.

A teď by měla zbystřit hlavně mladší generace. Ve zlínském Knihkupectví Luxor v OC Zlaté jablko se totiž ve čtvrtek 24. září uskuteční autogramiáda Luboše Kulíška, známého youtubera, kterému nedávno vyšla knížka Lubošova celkem fajn knížka. V ní popisuje svůj život, a to rovnou od narození až po svoji cestu do Los Angeles. Dozvíte se také, proč se vlastně věnuje youtuberství. Pokud tedy patříte mezi jeho followery, rozhodně dorazte. Autogramiáda začíná v 16.00.

A na závěr zavítáme do Příbrami. V pátek 25. září totiž ve zdejším Domě NATURA pokřtí knížku Václava Cílka, Zdeňky Sůvové a Jana Turka Krajem Joachima Barranda: Cesta do pravěku země české. Publikaci ocení především milovníci české krajiny, dozví se totiž, jak území mezi Kutnou Horou, Prahou a Plzní přispělo ke vzniku evropské geologie. Na konkrétních přírodních i archeologických lokalitách autoři ukazují, jak zde probíhal biologický a civilizační vývoj. Kniha bude pokřtěna za účasti hejtmanky Středočeského kraje a ministra životního prostředí. Vše začíná v 10.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář