Závěr epické fantasy trilogie Draconis Memoria

rise_popela
Fanoušci autora fantasy literatury Anthonyho Ryana se dočkali dechberoucího závěru jeho úspěšné trilogie Draconis Memoria, kombinující v sobě prvky fantasy literatury a steampunku.

Autorem knihy Říše popela, kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Host, je skotský spisovatel Anthony Ryan. Anthony Ryan vystudoval historii a po většinu svého dospělého života žil a pracoval v Londýně. Po dlouhé kariéře ve státní správě začal po úspěchu svého prvního románu Píseň krve psát na plný úvazek. V českém překladu vyšly (či stále ještě vycházejí) tři Ryanovy epické ságy – Stín krkavce, Draconis Memoria a Čepel krkavce. Na našem webu si můžete přečíst recenze na dva předcházející díly série Draconis Memoria, jmenovitě romány Oheň probuzení a Legie plamenů.

Příběh Draconis Memoria se odehrává ve světě ovládaném kovolodním obchodním syndikátem. Společnost již stovky let pohání krev draggů (tyto tvory podobné drakům lidé chovají na farmách pro jejich krev) a chrání Krvožehnaní. Krvožehnaní jsou privilegovaní jedinci, kteří dokážou krev draggů pít a díky ní disponují děsivými schopnostmi. Lidská chamtivost však způsobila, že draggové žijící ve volné přírodě byli již téměř vybiti. Tento stav podnítil hledání tajemného Bílého dragga (pátrání po něm mohli čtenáři sledovat v prvním díle ságy), jehož krev má mít sílu, o jaké se Krvožehnaným ani nesnilo. Bílý dragg však povstal a stanul v čele armády zvířat a lidí, kteří mohou ze světa vytvořit říši popela. Hlavní postavy příběhu – Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore – se musí spojit, aby Bílého dragga a jeho spojence porazili.

Již první románová trilogie Anthonyho Ryana (Stín krkavce), odehrávající se ve fiktivním středověkém světě, prokázala autorův talent pro epickou fantasy. Pro trilogii Draconis Memoria si Ryab vybral svět, ve kterém se mísí prvky fantasy a steampunku. Ačkoli průmyslový rozvoj a draci není dvojice motivů, která by se v literatuře objevovala s vysokou frekvencí, v Ryanově podání funguje toto spojení překvapivě dobře. Na počátku příběhu spisovatel zahájil tři dějové linie (špionážní, námořnickou a dobrodružnou), které se během děje různě proplétají, až se v závěru trilogie definitivně spojí a vyústí do epické bitvy.

Úspěch této série tkví v tom, že se v ní snoubí autorova bohatá fantasie, díky které dokáže spojit nespojitelné (mám na mysli spojení klasického fantasy motivu draků s obdobím připomínajícím průmyslovou revoluci), a jeho umění udržet konzistenci velmi složitého příběhu. Namísto laciné snahy šokovat Ryan zvolil cestu postupného budování čtenářova napětí, které vygradovalo epickou bitvou. Jinak řečeno – autor nepotřebuje používat triky autorů „béčkové“ fantasy literatury, aby si získal pozornost čtenáře.

Trilogii Draconis Memoria doporučuji všem fanouškům epické fantasy, které potěší zejména konzistence příběhu a neotřelé motivy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘíše popela

Ryan, Anthony

Host, 2020

Napsat komentář