Podaří se bájnému bílému draggovi spálit celý svět?

legie_plamenu
Bílý dragg, kterého všichni považovali za pouhou legendu, se probudil z dlouhého spánku a začal pustošit lidská města. Dokáže Claydon odhalit dávné tajemství a zastavit tak zkázu světa?

Fantasy román Legie plamenů, který vydalo roku 2019 nakladatelství Host, je již druhým dílem trilogie Draconis memoria, kterou napsal Anthony Ryan. Anthony Ryan vystudoval historii. Po kariéře v britské státní správě začal po úspěchu svého románu Píseň krve (jde o první díl fantasy trilogie Stín krkavce) psát na plný úvazek. Na tento titul si můžete na našich stránkách přečíst recenzi, stejně jako na první díl Draconis memoriam vydaný pod názvem Oheň probuzení.

Ve světě, který Ryan vytvořil, spolu bojují dvě velmoci – císařství Korvantinská říše a korporátní Kovolodní obchodní syndikát. Obě mocnosti vzájemně soupeří o vliv na kontinentu Arradsie, kde volně žijí draggové. Ti jsou loveni pro svou cennou krev, která umožňuje mocné skupině lidí (krvožehnaným) získat magické schopnosti, jako je schopnost komunikovat na dálku, léčit těžká zranění, vyvinout nadlidskou sílu a rychlost a podobně. Tyto schopnosti determinuje barva kůže uloveného dragga.

Legie plamenů navazuje na předcházející díl, ve kterém jsme byli svědky výpravy na Arradsii. Tato výprava objevila bájného bílého dragga, o kterém si všichni mysleli, že jde pouze o záležitost mýtů a legend. Bílý dragg se nyní probudil a způsobil zkázu v arradsijských koloniích. Kontraktor a krvožehnaný Claydon Torcreek při svém prvním setkání s bílým draggem požil trochu jeho krve, díky čemuž měl zření, které mu prozradilo, kam by měly mířit jeho kroky za záchranou světa. Zajímavá je i špionážní dějová linie špionky a kovolodní krvožehnané Lizanne.

Oproti předcházejícímu dílu, směřujícímu za jasným cílem a obsahujícímu čitelnou zápletku, byla dějová linie Legie plamenů poměrně zamotaná. Jako by si autor řádně nepromyslel, kam a prostřednictvím čeho chce směřovat, a šil příběh „horkou jehlou“. Na nedostatečnou promyšlenost příběhu by poukazoval i jeden otravný aspekt příběhu, jehož si pozorní čtenáři pravděpodobně také všimli. Když chtěl autor, aby postavy na něco přišly, tak namísto nějakého zajímavého dějového zvratu vyřešil záležitost tak, že informaci daná postava vyčetla někomu z očí. Čtení z očí se odehrávalo snad v každé kapitole.

I když byl příběh Legie plamenů místy zamotaný, nemohu říci, že by byl nekvalitní. Bude vyhovovat čtenářům, kteří mají v oblibě epické ságy se složitou zápletkou plné politických machinací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegie plamenů. Kniha druhá

Ryan, Anthony

Host, 2019

Napsat komentář