Nová fantasy série od autora Písně krve

ohen_probuzeni
Anthony Ryan již ve svých předcházejících fantasy románech čtenářům dokázal, že jeho fantazie je bezbřehá. Neobvyklé kombinace různých žánrů a obsahových prvků v knize Oheň probuzení to jen potvrzují.

Fantasy román Oheň probuzení, který vydalo roku 2018 nakladatelství Host, je prvním dílem nové ságy Anthonyho Ryana. Anthony Ryan je původem skotský spisovatel a historik, který většinu svého života prožil v Londýně, kde pracoval v britské státní správě. Po úspěchu své první knihy Píseň krve (recenzi si můžete přečíst na našem webu) začal psát na plný úvazek. U nás v současné době začíná vycházet jeho sága Draconis Memoria, jejímž prvním dílem je právě titul Oheň probuzení. V zahraničí již vyšly další díly této série – The Legion of Flame (2017) a The Empire of Ashes (2018), doplněné povídkou Sandrunners.

Ačkoli adjektivum originální je v případě hodnocení knih nadužívané, u titulu Oheň probuzení jej recenzenti užívají plným právem. Jak jinak nazvat fantasy román s prvky steampunku, efektivně (a efektně) kombinující takové množství různorodých prvků? V Ryanově knize je všechno možné – draci, špioni, superschopnosti, parní stroje, kolesové parníky a tak dále. Pro čtenáře, kteří sice milují fantasy, ale už je nudí stokrát omílaná klišé, je tato kniha darem z nebes.

Autor seznamuje čtenáře se světem, kde v oblastech ovládaných Kovolodní společností nepočetná skupina mocných (tzv. Krvožehnaní) touží po zisku krve draggů (jde o zvířata s dračími rysy). Tato krev je užívána při tvorbě elixíru, který dává Krvožehnaným zvláštní schopnosti, jako například supersílu, možnost regenerace, telepatie apod. Jenže jednotlivé rody (Červený, Zelený, Modrý a Černý) slábnou a je třeba vydat se po stopách bájného druhu draggů, který má poskytovat nejmocnější schopnosti ze všech. Nutnost získat krev vzácného dragga je o to silnější, čím více se blíží válka s Korvatinskou říší.

Autor vypráví příběh střídavě z pohledu tří hlavních hrdinů – neregistrovaného Krvožehnaného Claydona Torcreeka, špionky Lizanne Lethridgové a podporučíka Corricka Hilemora. Ti všichni se vydávají na nebezpečnou cestu za Bílým draggem, jehož síla může chystající se válku odrazit. Téma heroické cesty za zdánlivě nesplnitelným cílem je sice v rámci fantasy poměrně častým námětem, autor ale děj naplnil tolika neobvyklými prvky, že mu to coby čtenářka odpouštím.

Kniha je plná akčních scén, přičemž závěr je jimi snad až přesycený. Možná bych tentokrát dala na konci prvního dílu nové série přednost nějakému tomu filosofování, než potokům krve vyznívajícím až účelově drasticky. Nicméně i přesto knihu doporučuji jako jeden z nejkvalitnějších příspěvků do žánru fantasy, který jsem poslední dobou četla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOheň probuzení
Draconis Memoria - Kniha První

Ryan, Anthony

Host, 2018

Napsat komentář