Fejetony, eseje, rozhovory

psani
Při pondělku si představíme pětici děl, která jsou ideální jako zdroj inspirace a zamyšlení. Fejetony, eseje a rozhovory pojednávají o osudech a zkušenostech významných osobností, nechybí v nich rozmýšlení nad současným děním, ale ani humor.

V úvodu si představíme novou knihu esejů Roberta Fulghuma. Jejich prostřednictvím nahlédneme do autorova soukromí, díky čemuž se například dozvíme, co jej přitahuje na naší republice a mnoho dalšího.

Ohňostrojení

Fulghumovské eseje tak, jak je známe a máme rádi. Ohňostroj vtipu i moudrá zamyšlení. Autor bere čtenáře za ruku a vede ho na dobrodružnou výpravu, ukazuje mu svět novýma očima a poodhaluje něco ze svého procesu uvažování i tvorby. Na jaké židli Fulghum nejraději sedává? O čem si povídá se starou indiánkou? Proč se pořád vrací do Česka? To vše, a ještě mnohem víc se dozvíte v nové knize esejů Roberta Fulghuma.

Autor: Robert Fulghum
Přeložili: Lenka Fárová, Jiří Hrubý

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-3263-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ohňostrojení vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pojďte se mnou.
Postačí, když si s sebou vezmete představivost.
Sedněte si ke krbu ve Warren House Inn, v nejvýše položeném hostinci na jihozápadě Anglie, v národním parku Dartmoor, rozsáhlém vřesovišti v hrabství Devon.
Kraj je to drsný: lesy, řeky, močály a tory (skalní útvary). Pěšiny se vinou údolími, kde jsou neolitické hroby, kamenné kruhy z doby bronzové a opuštěné středověké statky.
Je to tu sice divoké, odlehlé a nádherné, ale my jsme tady kvůli ohni… (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Robert Fulghum (* 1937) vydal svou první knihu Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce (All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten) v roce 1988 a zbytek, jak se říká, je už historie. Filozofické postřehy z každodenního života Fulghum psát nepřestal (mezi další sbírky patří například Už hořela, když jsem si do ní lehalPoprask v sýrové uličce nebo Ach jo), ale začal se věnovat i dalším žánrům – napsal například román o tančení tanga Drž mě pevně, miluj mě zlehka a memoáry na stejné téma Vzpomínky na jedno dobrodružství, na jejichž motivy vzniklo úspěšné divadelní muzikálové představení. Kromě toho je také autorem rozsáhlého třísvazkového románu Třetí přáníOpraváře osudů a jeho pokračování U devíti draků a jedné ovce.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Český autor a kandidát věd v oboru chemické inženýrství, Miroslav Punčochář, se Na konci světa zamýšlí nad současnými problémy lidské populace. V titulu plném kratších příběhů zmiňuje i své vlastní zkušenosti, v nichž nechybí poučení ani humor.

Na konci světa

„Svoboda je poznaná nutnost.“ Na tuto poučku připisovanou K. Marxovi jsem si vzpomněl jednoho rána při procházce lesem. První, co mě napadlo, bylo, že to nedává valný smysl, že by se snad lépe hodilo: „Poznaná nutnost vymezuje hranice svobody.“ Z podobných rozvah vznikl nápad, zkusit převyprávět některé problémy a výdobytky sociálních a obecněji humanitních věd očima technika. Vycházel jsem při tom záměrně pouze z pouček, jež jsem vstřebal během školní výuky a z populární literatury. Konec konců mi při mém vzdělání ani nic jiného nezbývalo. Vznikla tak řada krátkých příběhů, občas samonosných, občas zakončených stručnými glosami. Pro odlehčení a zábavu jsou uvedeny i některé moje osobní „multikulturní“ zkušenosti z cest po blízké i vzdálené cizině.

Autor: Miroslav Punčochář

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3104-4
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Na konci světa vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Na-konci-sveta

Prohlédněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Ing. Miroslav Punčochář, DSc., (1955), ředitel Ústavu chemických procesů AV ČR, promoval na Vysoké škole chemicko-technologické Pardubice v oboru automatizace a řízení procesů a dosáhl hodnosti kandidáta věd v oboru chemické inženýrství. Zabývá se modelováním a diagnostikou vícefázových chemických reaktorů a nověji též technologiemi pro ochranu životního prostředí. Mezi jeho výzkumné zájmy spadá rovněž aplikace fraktální geometrie na modelování chemicko-inženýrských systémů a problematika fluidního spalování a zplyňování.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Bestsellerový světový autor životopisů slavných, Walter Isaacson, ve svém novém díle pojednává nejen o významných osobnostech, jakými jsou třeba Albert Einstein, Bill Gates, Madeleine Albright a další, ale nabízí i střípky z vlastního soukromí.

Vůdcové, myslitelé, hrdinové

Od autora světových bestsellerů Steve Jobs a Leonardo da Vinci.
Doplněno o unikátní předmluvu, kterou Isaacson v roce 2020 napsal jen pro české vydání knihy.
V této sbírce esejů se vynikající novinář a oceňovaný životopisec
Walter Isaacson zamýšlí nad tím, co se všichni můžeme naučit od Benjamina Franklina, Alberta Einsteina, Billa Gatese, Henryho Kissingera, Ronalda Reagana, Michaila Gorbačova, Hillary a Billa Clintonových, Madeleine Albrightové a mnoha dalších významných osobností.
V knize
Vůdcové, myslitelé, hrdinové Isaacson rovněž vysvětluje, proč se rozhodl stát spisovatelem, řeší, s jakými nástrahami digitálního věku se musí vypořádat moderní žurnalistika, a skládá láskyplný hold svému rodnému městu New Orleans, které v srpnu 2005 zdevastoval hurikán Katrina.

Hledání geniality v esejích Waltera Isaacsona
Autor: Walter Isaacson
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 155×218 mm
ISBN: 978-80-7252-858-5
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Vůdcové, myslitelé, hrdinové vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

Ze všech nejvíc mě zajímali tvůrčí lidé. A když říkám tvůrčí, nemyslím prostě jen chytří. Jako novinář jsem zjistil, že na světě žije mnoho chytrých lidí. Vlastně je jich dvanáct do tuctu a často za mnoho nestojí. Ti výjimeční se navíc vyznačují představivostí či kreativitou, schopností udělat mentální skok a vidět věci jinak. Například v roce 1905 se nejschopnější evropští fyzici pokoušeli vysvětlit, proč se zdá, že se světlo pohybuje stále stejnou rychlostí bez ohledu na to, jak rychle se vůči němu pohybujete vy. Nakonec na to musel přijít třetiřadý patentový úředník z Bernu, jenž dokázal učinit kreativní skok na základě myšlenkových experimentů, které si v duchu představil. Rychlost světla zůstává neměnná, pravil, ale v závislosti na vašem pohybu se mění čas. Jak Albert Einstein později poznamenal: „Představivost je důležitější než znalost.“

O autorovi

Walter Isaacson, narozený v roce 1952 v New Orleans, je americký novinář a spisovatel. Svou kariéru začal jako novinář v londýnských Sunday Times, kde se později stal politickým dopisovatelem a poté editorem. V roce 2001 se stal ředitelem prestižní televizní stanice CNN. Kromě životopisu Alberta Einsteina je autorem biografie amerického prezidenta Benjamina Franklina nebo ostříleného politika a diplomata Henryho Kissingera. Jeho nejznámější knihou je životopis Stevea Jobse a jedná se o jedinou autobiografii, na které se Steve Jobs podílel.

Zdroj informací: společnost Audiotéka.cz

————————————————

Český herec a spisovatel Ivan Kraus (ne)pravidelně přispíval týdenními fejetony pro Lidové noviny. Výběr některých z nich nabízí na 256 stranách soubor 2800 znaků s mezerami.

2800 znaků s mezerami

Dva tisíce osm set znaků s mezerami je maximální rozsah pro fejeton v Lidových novinách. Problém není se do rozsahu vejít, ale najít pravidelně vhodný nápad. Na příspěvek fejetonisty čeká netrpělivě redaktor, který tak často bere stejný lék na žaludek jako autor. Ivan Kraus se ke každotýdennímu psaní fejetonů sice nikdy neuvázal, ale často zaskakoval za kolegy, kteří nemohli svůj fejeton dodat – výběr z nich přinášíme v této knize.

Autor: Ivan Kraus

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3081-8
Doporučená cena: 255 Kč

Knihu 2800 znaků s mezerami vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Přijel jsem do Čech na pár měsíců. Sotva jsem se ohřál, cítím tu neopakovatelnou atmosféru – to že jsem doma. Na domě cvrlikají jiřičky, což je evropská zvláštnost. Málokde v Evropě jsou ještě k vidění. Tvrdí se, že přinášejí štěstí.
Mým štěstím zase je, že neberu zcela vážně všecko to, co se odehrává v rodném hnízdě.
Zem je plná čerstvých událostí.
Paní Kočičková v satirickém pořadu učinila zmínku o komunistech a prasatech. Následně se v Ústí omluvila prasatům. (str. 35)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Ivan Kraus je český spisovatel, herec a loutkoherec. Když mu byl jeden rok, jeho otce odvedlo gestapo. Naštěstí se s ním setkal, ale až když mu bylo šest let. Mezitím žil s matkou na vesnici, kde přečkali válku a vrátili se zpět do Prahy, kde se rodina opět setkala a on mohl vystudovat gymnázium. Před komunisty uprchl na několik let do exilu, ovšem po revoluci se na chvíli vrátil zpět do Čech za svou rodinou. Ve Švýcarsku vydával knihy, které začaly po revoluci vycházet také v Praze. Po roce 1989 dál vystupuje s loutkami v zahraničí, ale mohl se vracet do Čech, kde opět spolupracuje s časopisy. Některé jeho knížky jsou na pokračování čteny v Českém rozhlase. Také často účinkuje v pořadu Host do domu.

Mimo dnes představenou je Ivan Kraus také autorem knih Má rodina a jiná zemětřeseníMezinárodní polibkyMá žena a jiné živlyVeřejný písařKlub šampionůVe vlastních názorech se shodnu s každým aj. Vyšly v nakladatelství Academia s ilustracemi Adolfa Borna.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Zbigniew Czendlik, římskokatolický polský kněz, vypráví v závěrečném titulu dnešních tipů příběhy ze svého života. V televizním pořadu Uchem jehly, který vysílala ČT, měl možnost setkat se s mnoha zajímavými lidmi. Rozhovory s nimi vychází knižně už v druhém pokračování.

Uchem jehly 2

Již v druhé knize si budete mít možnost připomenout setkání kněze Zbigniewa Czendlika se zajímavými lidmi, které pozval na lanškrounskou faru do oblíbeného pořadu České televize Uchem jehly. Přátelské rozhovory s hosty, kteří ve svém životě a ve své kariéře dosáhli významných úspěchů a jejichž životní zkušenosti mohou být inspirativním vzorem, postupně směřují k duchovnímu rozměru lidského života, který každý ze zpovídaných hostů nachází překvapivě i jinde, než bychom čekali.

Zbigniew Czendlik a jeho hosté
Autor: Zbigniew Czendlik

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-3209-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Uchem jehly 2 vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Zbigniew Czendlik je římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice. Narodil se 6. září 1964. Dětství prožil v obci Dębowiec na polské straně těšínského Slezska. Je známý svým osobitým přístupem k víře, náboženství i křesťanským hodnotám. Dlouho a zřejmě bezúspěšně bychom v české katolické církvi hledali známější a oblíbenější tvář. V médiích se vyjadřuje vtipně, srozumitelně a s nadhledem nejen k náboženským otázkám. Nebojí se šokovat, provokovat a být zcela nekřesťansky nekorektní. Přitom je noblesní, pozorný, překvapivě otevřený a nezkrotně společenský.

Mezi jeho další autorské a spoluautorské knihy patří Uchem jehly, Farská kuchařka, a Postel, hospoda, kostel.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhňostrojení

Fulghum, Robert

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNa konci světa

Punčochář, Miroslav

Academia, 2020

zobrazit info o knizeVůdcové, myslitelé, hrdinové
Hledání geniality v esejích Waltera Isaacsona

Isaacson, Walter

Práh, 2020

zobrazit info o knize2800 znaků s mezerami

Kraus, Ivan

Academia, 2020

zobrazit info o knizeUchem jehly 2
Zbigniew Czendlik a jeho hosté

Czendlik, Zbigniew

Argo, 2020

Napsat komentář