Rodinné úsměvné drama v podání Ivana Krause

Ma_rodina_a_jina_zemetreseni-obalka
Dnes jsme si pro vás připravili sbírku povídek, která nese tématiku rodinného kruhu. Pro ty z vás, kteří ještě Krausovu knihu Má rodina a jiné zemětřesení nečetli, bude určitě příjemným zážitkem!

Soudobé vydání rodinné tetralogie je první, ale jednotlivé knihy vycházejí česky počtvrté. A tak se dá bez nadsázky říci, že se český národ začíná dělit na ty, kdo Krause četli, a na ty, kdo ho teprve budou číst. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Má rodina a jiné zemětřesení

Autor: Ivan Kraus

Počet stran: 336
Formát: 130 × 200
Vazba: brožovaná

Přečtěte i více o knize Má rodina a jiné zemětřesení
Přečtěte si také ukázku z knihy!

Má rodina a jiná zemětřesení je kniha povídek s oním zvláštním humorem, po jakém my Češi nostalgicky toužíme od dob Poláčkových Bylo nás pět. Je to humor laskavý, mile absurdní, ironie spíš něžné a nadsázky spíše filozofické než karikující. Týká se nekonečných trampot a patálií velké rodiny, jejíž členové jsou nadáni tak výraznou individualitou, že to mezi neustále vře, přičemž do všeho se plete absurdita režimů a jejich pohůnků, proti nimž byl právě humor jedinou obranou. Autor se však svým viděním světa dotkl i něčeho velmi zásadního. Mezi sourozenci, mezi dětmi a rodiči i mezi manžely vznikají nám všem dobře známé neřešitelné situace, které hrozí přerůst v tragédii, pokud je neumíme obrátit v legraci. 

O autorovi

Herec, scénarista, loutkář, spisovatel, fejetonista a povídkář Ivan Kraus se narodil 1. března 1939 v Praze. Po maturitě na gymnáziu (1957) vystudoval nástavbový obor mezinárodní ekonomické vztahy (1959). Jako herec a autor působil v řadě pražských malých a kabaretních divadel. Po roce 1968 žil v cizině, od roku 1971 pracoval v Německu jako rozhlasový a televizní scénárista, loutkoherec a spisovatel, od roku 1976 žije střídavě ve Francie. Pobýval také ve Spojených státech, Švýcarsku, Itálii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Španělsku, Portugalsku a Mexiku. Nyní žije střídavě v Paříži a v Praze.

(Informace o autorovi: nakladatelství Academia)


 Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMá rodina a jiná zemětřesení

Kraus, Ivan

Academia, 2013

Napsat komentář