Čtení na poslední prázdninový den

kniha-leto-klid-cteni
Prázdniny utekly jako voda a léto pomalu ustupuje podzimu. A jak ideálně strávit poslední prázdninový den? No přeci se zajímavou knihou. Ať už jde o příběh falešných manželů, oceňovaný italský román či dechberoucí thrillery plné tajemství.

Hlavní hrdina románu, stárnoucí homosexuál zatížený dluhy, se rozhodne kývnout na nabídku fingovaného manželství s cizinkou v podobě mladé černošky Tamary. A jak už to bývá, soužití dvou naprosto odlišných lidí se neobejde bez peripetií a humorných příhod.

Čerstvě zfilmovaný šestý román Třetí svatba (Het derde huwelijk, 2006) jednoho z nejčtenějších a nejocěňovanějších vlámských spisovatelů je nejspíš aktuálnější než kdy jindy: autor v něm svým bravurním, komickým i podmanivým stylem vykresluje problematiku evropského přistěhovalectví a lidi uvízlé v jejím soukolí.
Stárnoucí a stále více nemohoucí homosexuál Maarten už není ve filmovém byznysu na výsluní, jak býval, před nějakou dobou mu zemřel životní partner a navíc ho tíží dluhy. V této situaci mu kdosi nabídne výhodnou nabídku: když u sebe ubytuje mladou černošku Tamaru a na oko se s ní ožení, aby získala povolení k pobytu, obdrží tučnou sumu. Sám zadavatel této fušky je totiž v hledáčku policie, protože v dobré víře už dvakrát vdavekchtivým ženám z cizích krajů naletěl, a i když tohle má být opravdu láska jako trám, pro belgické orgány je každý jeho další sňatek s cizinkou už předem odsouzený jako fingovaný.
Maarten obývá dům, kdysi secesně zdobný a elegantní, nyní však stejně sešlý jako je jeho majitel. Přitakání bývalého bonvivána finančně lákavé nabídce nevychází jen z obav o jeho materiální zabezpečení – mladá společnice by mohla v domě zastat i lecjakou práci a o chřadnoucího stárnoucího muže se postarat. Soužití takto dvou rozličných charakterů logicky naráží na spoustu peripetií, z nichž Lanoye s humorem sobě vlastním dokáže vykřesat zářivě zábavné jiskry, přesto v jeho líčení obou osamělých lidských osudů je mnoho pochopení pro ty, jimž osud do vínku nedal jen jednoduché výzvy. Na pozadí příběhu, který neodvratně graduje k nečekanému finále, autor velice výstižně líčí upadající slávu kdysi bohaté země a touhy a očekávání, které do ní vkládají ti, jimž kvůli povolení k pobytu stojí za to pokusit se obejít zákon. Stejně bravurně popisuje snahu státních orgánů podobným scénářům zamezit i za cenu nabourání soukromí občanů.

Ukázka z knihy

To si to mám jako načmárat na zadní stranu pivního tácku Maes? Nemám u sebe nic na psaní. Po mecenášovi může člověk těžko chtít tužku, aby si zapsal jeho slova. Tenhle chlápek mi stejně nepřipadá jako někdo, kdo by si liboval ve slovíčkaření. Jde mu o budoucnost. To pronesl už třikrát. Někoho takovýho těžko můžu pochválit za řečnické dovednosti. Mecenáši se stejně nemaj chválit. Rozhodně ne, když někoho takovýho znáte sotva půl hodiny a když vám během tý půl hodiny navrhne něco, co je vám proti srsti, a navíc je to proti zákonu, a ještě vám kvůli tomu vlastně tak trochu vyhrožuje. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Lanoy bortí iluze o multikulturních Flandrech a pevnosti Evropě v románu, který místy připomíná komickou burlesku a místy sklouzává ke žlučovité trudomyslnosti, nicméně s jemnocitem pro melodrama popisuje postupný pád hrdiny Maartena Seebregse. Ztělesňuje dvojice Tamara-Maarten rozkol mezi kontinenty? Mnozí čtenáři v tom každopádně vidí konfrontaci mezi vyhořelou Evropou a životem kypící Afrikou.

- De Morgen

V této knize si beru na paškál samozřejmost, s níž smýšlíme o národnostech a hranicích. Imigranti, ale také úředníci jako vymahatelé zákona boří jednu hranici po druhé a zastaví se až v Maartenově ložnici. A Maarten sám ke konci příběhu boří svoji poslední hranici, tu, která definuje jeho nemocné tělo.

- Tom Lanoye

Třetí svatba

Autor: Tom Lanoye
Přeložila: Radka Smejkalová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3213-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Třetí svatba vydalo nakladatelství Argo. Přečtěte si ukázku.

O autorovi

Tom Lanoye (1958) je vlámský romanopisec, básník, esejista, scénárista a dramatik. Jeho knihy byly přeloženy do více než patnácti jazyků, jeho divadelní hry se hrají ve dvaceti zemích. Je držitelem literárních cen Gouden Uil Literatuurprijs a Gouden Uil Publieksprijs (za romány Boze tongen a Zwarte tranen). V roce 2007 získal za svou literární tvorbu ocenění Gouden Ganzenveer a čestný doktorát na Antverpské univerzitě. Román Sprakeloos o umírání autorovy matky z roku 2009 byl v úzkém výběru cen Gouden Uil, Libris Literatuur Prijs a AKO Literatuurprijs a získal literární ceny Gouden Uil Publieksprijs a Henriette Roland Holst-prijs, v roce 2017 se dočkal filmového zpracování. V roce 2014 Lanoye získal za své celoživotní dílo cenu Constantijn Huygensprijs.

Zdroj informací: nakladateství Argo

————————————————

Další román oceňované Eleny Ferrante přenese čtenáře do Neapoli 90. let 20. století. Hrdinka Giovanna dospívá a přitom se snaží najít vlastní identitu a své kořeny. Na spoustu otázek by mohla přijít díky své tetě, o které se doma nemluví…

„Dva roky předtím, než otec odešel z domova, řekl mojí matce, že jsem velmi ošklivá,“ zahajuje své vyprávění Giovanna, hlavní hrdinka románu Prolhaný život dospělých světoznámé spisovatelky Eleny Ferrante. Autorka ságy Geniální přítelkyně přichází s novým podmanivým vyprávěním o cestě z dětství do dospělosti. Giovanna, procházející během dospívání zásadní duševní proměnou, vzpomíná, jak zničující vliv na ni měla otcova příkrá slova, jež zaslechla ve dvanácti letech. Slova o to horší, že její údajná ošklivost měla co dělat s tím, že se začíná podobat otcově sestře Vittorii. Záhadné ženě, o níž matka nemluvila nikdy a otec pouze se znechucením. Giovanna si klade otázky, jimiž se dříve neměla důvod zabývat. Postupně zjišťuje, že její intelektuálně založení a kultivovaní rodiče, jejichž soužití působí navenek idylicky, mají co skrývat. Když se ptá, proč se nikdy nesetkala s rodinou svého otce, místo upřímných odpovědí se setkává s vykrucováním, lží a přetvářkou. Klíčovou v jejím odcizení se stává právě teta Vittoria, přímočará a složitá osobnost žijící ve špinavé dělnické čtvrti, na tom nejspodnějším dnu Neapole. Giovanna se zmítá mezi dvojí tváří města – bohatou, s vybranými způsoby a maskou kultivovanosti, a chudou, divokou a vulgární.
Ferrante rozehrává další magický příběh bolestného dospívání a hledání kořenů a vlastní identity, tentokrát v Neapoli 90. let minulého století.
Italské vydání Prolhaného života dospělých doma vzbudilo senzaci a během necelého roku se ho prodalo čtvrt milionu výtisků. Román byl přeložen do 35 jazyků, v produkci Netflixu a společnosti Fandango vzniká jeho seriálová adaptace.

Ukázka z knihy

Ani to by se nedalo označit za opravdovou lež, protože jsem se opětovného setkání s Vittorií bála. Ale zatímco jsem tu větu vyslovovala, už jsem věděla, v jaký den, jakou hodinu a na jakém místě ji znovu uvidím. Vlastně jsem se od ní vůbec neodloučila, měla jsem v mysli každé její slovo, gesto i výraz tváře a nepřipadalo mi, že už je to setkání za mnou, nýbrž že stále ještě probíhá. Otec bez ustání mluvil a přesvědčoval mě o tom, jak moc mě má rád, ale já místo něj viděla a slyšela jeho sestru, vlastně ji vidím a slyším doteď. Vidím ji, jak přede mnou stojí celá v blankytném, vidím, jak mi v tom svém ostrém dialektu říká: zavři dveře, načež se ke mně obrací zády, jako by si ani nepřipouštěla, že bych ji třeba nemusela následovat. (str. 55)

Prolhaný život dospělých

Autorka: Elena Ferrante
Přeložila: Sarah Baroni

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 121×195 mm
ISBN: 978-80-7260-452-4
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Prolhaný život dospělých vydalo nakladatelství Prostor. Přečtěte si ukázku.

O autorce

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku devadesátých let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale (2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě.
Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011) a dále Temná dcera či Příležitotsné nápady.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Pro rodinu uděláte i nemožné. To zjistí na vlastní kůži i žena, manželka a matka, která musela klesnout až na lidské dno, aby v sobě odhalila vlastní sílu.

Bylo mi teprve pětadvacet, chtěla jsem žít a hlavně si užívat. Myslela jsem si, jak moc jsem dospělá. Byla jsem matka a vedle sebe jsem neměla muže, ale kluka. Proto jsem ho opustila, abych se vrhla do otevřené náruče pekla! Došlo mi rychle, co je skutečně zač… Ale mnohem déle mi trvalo, než jsem se osudu dokázala postavit. Bolí to! Cítím, jak moc to bolí. Mám pocit, že mě to rozežírá zevnitř, nemohu polykat. Nikdy jsem takovou bolest nezažila. Nevím, proč to potkalo zrovna mě. Nevím, co tak strašného jsem musela v životě udělat. Vidím jeho smutné a vykulené oči, které tolik nesnáším. Vidím stesk a paniku v jeho tváři, kterou bych nejraději zfackovala. Cítím, jak zrychleně dýchá, přesto mu ani teď nedokážu odpustit. Nenávidím ho a to vím jistě! Až na samém lidském dně jsem zjistila, že jsem doopravdy silná. Zachránila jsem svého manžela, syna, dceru, dvě týrané děti a nakonec i sama sebe.

Síla naděje

Autorka: Barbora Walterová-Benešová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7546-273-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Síla naděje vydalo nakladatelství Fortuna Libri.

O autorce

Barbora Walterova BenesovaNovinářka Barbora Walterová-Benešová miluje africkou kulturu, historii i náboženství, ačkoli afrikanistiku nikdy nestudovala. S manželem, rodiči a čtyřmi dětmi žije v malé vesničce na Mělnicku. Je autorkou knih Dívka, která ztratila budoucnostDívka, která nesměla mít sny a Bez volby či Došel nám čas. Můžete si přečíst její příspěvek v rubrice Čtení ke kávě.

————————————————

Ostrov odloučený od civilizace, zemřelá babička, která o dceru a vnučku nejevila nikdy zájem a děsivé tajemství z minulosti představuje jen začátek napínavého příběhu. Podaří se Sandrine najít odpovědi na otázky, nebo se sama stane součástí temného soukolí?

Sandrine, která se před nedávnem přistěhovala do Normandie, dostává výzvu od notáře, aby si zajela převzít osobní věci z domu po své zemřelé babičce – svérázné ženě, jež žila osaměle na maličkém ostrově nedaleko pobřeží a odmítala se stýkat s dcerou i s vnučkou. Sandrine vystupuje z lodi na šedivém, chladném ostrově a setkává se s hrstkou obyvatel, starých lidí žijících v téměř naprostém odloučení od civilizace. Všichni jí popisují babičku jako milou a laskavou ženu, tedy obraz daleký tomu, co o ní Sandrine vyprávěla matka. Na ostrově vládne podivná atmosféra. Stačí pár hodin, aby si Sandrine uvědomila, že zdejší obyvatelé skrývají nějaké tajemství. Cosi, z čeho mají hrůzu. Proč tedy odtud nikdo z nich neodjede? Co se stalo s dětmi z prázdninového tábora, narychlo uzavřeného v roce 1949? Namísto odpovědí je mladá žena po několika dnech nalezena, jak bloudí po pláži na pevnině s oblečením zmáčeným krví, která není její… Román získal cenu za nejlepší francouzský román roku 2019, která se uděluje na každoročně konaném literárním festivalu detektivek v Cognacu.

Ukázka z knihy

S cestou dlouho váhala. Babička se svou jedinou vnučkou nikdy nesnažila kontaktovat, nikdy o ni neprojevila zájem, nikdy jí neposlala blahopřání k narozeninám ani nezatelefonovala. Tak proč by tam teď měla jezdit? Co doufá, že by na tom ostrově mohla objevit? Mladá žena věděla, že matka by jí takovou cestu určitě zakázala. Snažila by se ji důrazně přesvědčit, že na minulost se má zapomenout. Jenže sama se takových rad nebyla schopná držet. Nikdy nebyla dost silná, aby se povznesla nad vztek a zášť vůči Sandrininu otci. Tak proč by ji Sandrine měla poslouchat?

Ohlasy na knihu

Útočiště je rozhodně jedním z nejzajímavějších thrillerů, jaké jsem kdy četl. Francouzský autor Jérôme Loubry si v něm s vámi pohrává jako kočka s myší, aby nakonec stejně všechno obrátil a postavil na hlavu. Už se asi nedá o této knize příliš více říct. Musíte si ho prostě přečíst.

- Lookbook

Jérôme Loubry ovládá umění podstrkovat vám falešné stopy a znovu vás vtahovat do děje. A vy se toho nemůžete nabažit!

- Sabrina Leloutreová
knihkupectví Lavigne pro časopis Page des Libraires

Útočiště

Jediná možnost, jak přežít, je uniknout…
Autor: Jérôme Loubry
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7625-128-1
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Útočiště vydalo nakladatelství Metafora.

O autorovi

Jérôme Loubry se narodil v roce 1976 v Saint-Amand-Montrondu. Psát romány chtěl už jako devítiletý, dlouhou dobu ale psal jenom do šuplíku. Na střední škole studoval hoteliérství a gastronomii a posléze na univerzitě v Tours aplikovanou lingvistiku. Bezmála 20 let pracoval v pohostinství – až dokud v něm nedozrál nápad na první „opravdovou“ knihu. Psaní se věnuje na plný úvazek a v současnosti je považován za vycházející hvězdu francouzského thrilleru.

————————————————

Úspěšná autorka patnácti bestsellerů se chystá na svůj poslední román. Tentokrát to nebude žádná fikce, ale její osobní zpověď. A jak pokračuje v psaní, zjišťuje, že i slova ji mohou zabít…

Lhala jsem. Policii, přátelům i rodině jsem kdysi vyprávěla příběh, vylhaný od začátku až do konce. A víte co? Všichni mi uvěřili.
Ale není se čemu divit. Vyprávění příběhů mě přece proslavilo. Patnáct bestsellerů. Miliony fanoušků. Sláva a úspěch.
Nyní mi zbývá napsat už jen poslední příběh. Ten ale bude ze všech nejlepší, s dechberoucí zápletkou a vyvrcholením, které srazí čtenáře na kolena.
Jejich reakce mě však už trápit nemusí. Říká se, že smrt může být vysvobozením.
Tak uvidíme…

Ukázka z knihy

Umírám. To jest chmurný začátek příběhu, přesto si myslím, že je lepší se to dozvědět rázně, jako když se strhne náplast. Stručně a jasně, krátce to zabolí a je klid. Můj doktor chodil kolem horké kaše, ukazoval mi výsledky testů a citoval počty krevních buněk, množství nádorových markerů a nakonec vytáhl snímek z magnetické rezonance, který zobrazoval nádor veliký jako menší citron. Prodlužoval, co mohl sdělit dvěma větami. Jste v posledním stádiu. Zbývají vám tři měsíce života.
Měla bych být smutná. Měla bych mít rozporuplné pocity a třesoucími se prsty vytáčet telefonní čísla svých příbuzných a přátel, abych s nimi vedla bezútěšně depresivní hovory. Až na to, že nemám přátele. A co se příbuzných týče… nemám rodinu. Mám jen odpočet, temný a zlověstný žalm dní, východů a západů slunce, než moje tělo boj vzdá a mysl zavře krám.

Ghostwriter

Autorka: Alessandra Torre
Přeložila: Hana Láryšová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 155×214 mm
ISBN: 978-80-7588-195-3
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Ghostwriter vydalo nakladatelství Mystery Press, kde najdete celou ukázku.

O autorce

Alessandra Torre je americká spisovatelka, jejíž romány se pravidelně umisťují na horních příčkách žebříčku bestsellerů erotické beletrie. Její prvotina, Nevinnost se zavázanýma očima, která se rozrostla do podoby trilogie, se stala okamžitě čtenářským hitem. V roce 2014 publikovala svůj první erotický thriller Dívka z 6E, který si vysloužil chválu čtenářů i kritiky, jež ji označuje za „novou E. L. James“. Její romány přitom vzbuzují mnohem větší pozdvižení než svého času Padesát odstínů šedi. Často se střetává s cenzurou internetových prodejců, kteří odmítají její díla nabízet proto, že jsou příliš lechtivá a sexuální či proto, že mají až příliš odvážné obálky. Alessandra na tyto námitky vždy odpovídá, že obálku vyměnit lze, příběh nikoli. Alessandra Torre bydlí na Floridě s manželem a synem, a když zrovna nepíše, ráda sleduje americký fotbal a filmy, jezdí na koni nebo si čte. Mezi její další romány patří např. Černé lžiHříchy Hollywoodu (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTřetí svatba

Lanoye, Tom

Argo, 2020

zobrazit info o knizeProlhaný život dospělých

Ferrante, Elena

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeSíla naděje

Walterová-Benešová, Barbora

Fortuna Libri, 2020

zobrazit info o knizeÚtočiště
Jediná možnost, jak přežít, je uniknout...

Loubry, Jerome

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeGhostwriter

Torre, Alessandra

Mystery Press, 2020

Napsat komentář