Nenechte si ujít v týdnu od 31. srpna do 1. září 2020

nenechte_si_ujit
Prázdniny jsou pryč a děti příští týden čeká návrat do školních lavic. Zpříjemnit si první zářijový týden, který bude dozajista plný povinností, můžete na některé z literárních akcí. V Ústí nad Labem a v Třinci se například koná LiStOVáNí a v Praze se budou křtít dvě dětské knížky.

Kromě toho můžete zajít třeba na besedu s Robertem Šlachtou k jeho nové knize či na autorské čtení Marka Šindelky a Kláry Vlasákové.

Nejprve se ale podíváme na LiStOVáNí, které se v úterý 1. září uskuteční v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. A nepůjde pouze o jedno vystoupení, Lukáš Hejlík a jeho kolegové si připravili scénické čtení jak pro děti, tak pro dospělé. Děti se mohou těšit na listování knížkou Kouzelná baterka od Olgy Černé, která vypráví o tom, co se stane, když na obyčejné věci posvítí kouzelnou baterkou. Díky ní vše ožívá. LiStOVáNí pro děti začíná v 16.00. Pokud váháte, zda na akci jít, pak se začtěte do naší reportáže. Najdete v ní i videoukázky z LiStOVáNí, kde hlavní role ztvárnili Lenka Janíková a Jakub Zedníček.
O hodinu později, tedy v 17.00, začne scénické čtení pro dospělé, a to z knížky Bitevní pole od Jérome Colina. Vypráví o těžkostech rodičů patnáctiletého syna. Hoch prochází složitým období dospívání, a to navíc v dnešní digitální době. Jejich soužití začíná připomínat čím dál tím víc bitevní pole… Jak se jejich vztahy budou vyvíjet? Podaří se jim k sobě najít cestu?

Ve středu 2. září si Městská knihovna v Praze připravila křest dvou dětských knih – Šprýmy s/z rýmyMarkéta za školou od Zdeny Bratršovské a Františka Hrdličky. První knížka je plná humorných říkanek, kterým se říká limerick a které jsou oblíbené především v anglosaských zemích. Druhý titul pak vypráví o svérázné desetileté dívce Markétě a jejích příhodách. Obě knížky jsou plné krásných obrázků. Křtu knih se zúčastní i dvě mladé ilustrátorky Alena Krchová a Alžběta Havlínová. Vše začíná v 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

Praha ještě jednou. Ve čtvrtek 3. září se v zahradách Kláštera sv. Anežky České uskuteční autorské čtení Marka ŠindelkyKláry Vlasákové. Marek Šindelka bude číst ze svého debutového románu Chyba, který vydal už v roce 2008 a který vyšel v roce 2011 také jako komiks. O literárních kvalitách Marka Šindelky svědčí to, že má na kontě už dvě ocenění Magnesia Litera, a to za soubor povídek Zůstaňte s námi a za román Únava materiálu. Během druhého autorského čtení představí Klára Vlasáková svůj debutový román Praskliny, který jí vyšel v letošním roce. Klára Vlasáková je zkušenou scénáristkou – za scénář k filmu Běžná selhání dokonce obdržela ocenění Filmové nadace Hvězda zítřka. Autorské čtení začíná v 18.00.

Brně se ve čtvrtek 3. září koná beseda a autogramiáda Roberta Šlachty, bývalého policisty, celníka a ředitele ÚOOZ. Ten nedávno vydal knihu Třicet let pod přísahou, ve které v rozhovoru s novinářem Josefem Klímou popisuje svůj dosavadní život, a to jak osobní, tak především profesní. Rozpovídal se také o mnoha ožehavých kauzách, které svého času hýbaly českou společností. Pokud vás tato kniha zajímá, určitě zajděte v 17.00 do Knihcentra Caffé v OC Olympia.

A na závěr ještě jedno LiStOVáNí. Koná se v neděli 6. září v třinecké knihovně od 16.00. A těšit se můžete na opravdovou legendu – listovat se tentokrát bude Čtyřlístkem. Akce je určená především pro dospělé, kteří tak můžou přijít zavzpomínat na své dětství a příběhy Fifinky, Bobíka, Mišpulína a Pindi. Pokud jste i vy tuto partu milovali, rozhodně si třinecké LiStOVáNí nemůžete nechat ujít.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář