Nenechte si ujít v týdnu od 27. července do 2. srpna 2020

nenechte_si_ujit
Máme před sebou poslední červencový týden a to znamená i poslední týden autorských čtení v rámci Měsíce autorských čtení. Pojďme si tedy představit, na které spisovatele se můžete v Brně a Ostravě v následujících dnech těšit.

Měsíc autorského čtení (MAČ) jde do finále, pokud tedy máte v plánu se zúčastnit, je ta pravá chvíle. V Brně se v Divadle Husa na provázku představí v pondělí 27. července Petr Chudožilov, novinář a spisovatel, který má na svém kontě již čtrnáct knih. Za všechny jmenujme například tituly Kapři v kvetoucích trnkáchPříliš mnoho andělůPapír je poslední domovLahvová pošta či Cizinec na pobřeží. Jeho čtení začíná ve 20.30.

úterý 28. července pak můžete v Brně zajít na autorské čtení Jonáše Zbořila, mladého českého básníka, kterého ale můžete znát také jako moderátora Radia Wave či zpěváka skupin Steakhouse Orchestra či Sundays on Clarendon Road. Vydal dvě básnické sbírky: PodolíNová divočina. Druhou jmenovanou sbírku vydal autor letos a v Brně tak bude předčítat právě z ní. Čtení začíná ve 20.30.

Stejně jako minulé týdny i tento se představí maďarští autoři. V Brně tak ve středu 29. července vystoupí Dénes Krusovszky, básník, kritik, redaktor a překladatel. Na svém kontě má již několik sbírek, ale nevyhýbá se ani próze. V Maďarsku je považován za nejvyhraněnějšího autora současnosti. Jeho čtení začíná v 19.00. V pátek 31. července pak můžete v 19.00 zajít na autorské čtení spisovatele, režiséra a redaktora Gábora Zoltána. Ve svém úspěšném románu Orgie zpracoval neuvěřitelný příběh vraždění Židů v budapešťské čtvrti, který se odehrál na konci 2. světové války.

Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu projektu.

Ostravě se v pondělí 27. července představí opavský rodák Ondřej Hložek, básník, publicista, ale také výtvarník a hudebník. Vydal již několik sbírek, jmenujme například TížinyDomůTeď, Řez kamenem či nejnovější Na vratkých nohou. Jeho čtení začíná ve 20.30 v Divadle 12.

Ve čtvrtek 30. července přijede do Ostravy Kamila Hladká, autorka titulu Hornické vdovy, který přináší příběhy hornických vdov na pozadí společenských proměn. V průběhu času bylo hornické povolání vnímáno velice odlišně, od význačného postavení až po zatracování a zesměšňování. Kniha je dokonce nominována na cenu Magnesia Litera. Autorské čtení začíná ve 20.30, tak si jej nenechte ujít.

Z maďarských autorů můžete v Ostravě potkat například Tímeu Pénzes, spisovatelku, překladatelku a novinářku. Pro maďarské čtenáře překládá české, slovenské a německé texty. Sama pak vydala například sbírku Svlékání aneb Přiznání či román Nějaký muž – Ten muž. Její čtení se koná v pondělí 27. července19.00. V pátek 31. července se od 19.00 představí maďarská spisovatelka, překladatelka a novinářka Gabi Csutak, která v roce 2018 reprezentovala Maďarsko na Evropském festivalu začínajících autorů. Za svoji sbírku novel Zátiší s drakem získala zvláštní cenu na maďarské soutěži debutů.

Koukněte také na kompletní program ostravských autorských čtení.

Kromě MAČ můžete příští týden zajít i na křest knihy Bulbem záchranáře. Autorem knihy je bývalý záchranář Vít Samek, který své zážitky ze služby popisoval kamarádům na Facebooku. Jeho historky se staly velice úspěšnými, a tak nyní vydal dokonce celou knihu. Její křest se uskuteční v Prazeúterý 28. července od 18.00Klášteře sv. Anežky České. Součástí křtu bude i beseda a autogramiáda, rozhodně si tak akci nenechte ujít.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář