Čtení na cesty

cestovani
Ani jsme se nenadáli a máme tu léto. K němu neodmyslitelně patří dovolená a k ní zase dobrá knížka. Proto vám dnes přinášíme tipy na čtení, se kterými se naladíte na tu správnou cestovatelskou notu. Pohodlně se usaďte, vyrážíme.

Obonete S. Ubam, autor knihy Sedm let v Africe, vydal nový titul Kalangu, který je opět z afrického prostředí. Autor se vrátil ke svým kořenům a sestavil knihu plnou afrických přísloví a pořekadel, která obstála ve zkoušce času.

Kalangu

Africká moudrost na každý den
Autor: Obonete S. Ubam

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 105×154 mm
ISBN: 978-80-7260-450-0
Doporučená cena: 127 Kč

 

Knihu Kalangu vydalo nakladatelství Prostor.

Přijměte pozvání k pramenu moudrosti starobylých afrických kultur a pozorně naslouchejte jejich poselství. Obonete S. Ubam, autor knihy Sedm let v Africe, nepromarnil příležitost poučit se u kmenových stařešinů v Nigérii a sestavil sbírku starých přísloví, pocházejících ještě z doby ústní tradice. Inspirujme se příběhy a pořekadly, která nám přináší mluvící buben kalangu z afrického kontinentu. Jejich pravdivost obstála ve zkoušce času a stala se spíše než odrazem běhu okolního světa jeho duchovní esencí.

Ukázka z knihy

Před dávnými časy byly Slunce a Voda nejlepší přátelé a žily společně na zemi. Slunce Vodu často navštěvovalo, ale Voda mu návštěvu nikdy neoplatila. Nakonec se tedy Slunce Vody otázalo, proč ho nikdy nepřišla navštívit v jeho domě. Voda odpověděla, že dům, ve kterém Slunce žije, není dost velký na to, aby ji pojal. Kdyby prý přišla i se svým lidem, Slunce by se tam už nevešlo a muselo by svůj domov opustit. Nakonec Voda řekla Slunci: „Chceš-li, abych za tebou přišla, musíš si postavit velké sídlo, aby se do něj vešel celý můj lid, který je velmi početný.“

Celou ukázku si můžete stáhnout.

O autorovi

Obonete S. Ubam se narodil české matce a nigerijskému otci. Vyrůstal s matkou a otčímem v Bruntále a v patnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Po návratu do České republiky odmaturoval a nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově. Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků na ministerstvu obrany. Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem Ligy etnických menšin ČR, později vystudoval práva, působil na několika manažerských postech a nakonec se začal věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů. Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde převzal vedení rodinné firmy. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul. Po sedmi letech strávených v Africe přesídlil do Španělska, kde založil realitní kancelář.

Zdroj informací: velkyctvrtek.cz

————————————————

A vzdálená Afrika ještě jednou. Tento kontinent už odedávna láká cestovatele a nejinak tomu bylo u Tadeáše Šímy. Za svým snem si opravdu šel a rozhodl se dojet až do Kapského Města na kole. Dobrodružství, která tam zažil, sepsal do knihy a my se tak na chvíli můžeme vydat na rozpálenou poušť či rozlehlé savany.

Na kole přes Afriku

Z Prachatic až do Kapského Města
Autor: Tadeáš Šíma

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-275-0271-4
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Na kole přes Afriku vydalo nakladatelství Host.

Jet do Afriky a poznat tamní přírodu, to je sen kdejakého kluka. Ne každý ale v sobě později najde sílu na to, aby takový dětský sen skutečně prožil. Tohle je příběh snu, který se opravdu stal. Začíná pod horou Libín a v sedle kola. Čím vším se jeho hlavní hrdina na své cestě stal? Jaké lidi potkal? Co zažil v písku a větru uprostřed saharských dun? Proč s sebou vezl násadu od krumpáče? Potkal v pralese vysněného slona? A co zjistil o tmě, které se odjakživa bál? Vydejte se s ním na cestu přes hory, pouště, savany i tropické lesy.

 Ukázka z knihy

V hlavě se mi honí myšlenky. Já jsem to vážně udělal! A udělal jsem správně? Nechal jsem všechno za sebou. Dobrou práci, nejlepší přátele, rodinu. Vzpomínám na ráno, kdy jsem se loučil s našima. Bez slz se to neobešlo. Myslím i na kluky na letišti, že jsem se za nimi nemohl ani otočit a zamávat jim, jaký jsem měl knedlík v hrdle. Jestli jsem udělal dobře? To se přece nikdy nedozvím, dokud to nezkusím a nedojdu až na konec! Konec. Jenže kde mám ten konec vlastně hledat? V Kapském Městě? Je to jen pouhý bod na mapě. Tam nic neskončí, to vím už teď. Pokud tam dojedu, co bude potom? A chci vlastně nějaký konec vůbec najít? Jak si člověk může klást takové otázky když je teprve na úplném začátku?

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky.

O autorovi

Tadeáš Šíma pochází z jihočeských Prachatic. V roce 2016 poprvé vyrazil do Afriky na kole. Z rodného města dojel až do marockého Rabatu, kde ho přepadla skupina mužů a o kolo ho připravila. O rok později se na cestu vydal znovu a z marockého přístavního města Tanger dojel na kole podél západního pobřeží černého kontinentu až do Kapského Města. Celá cesta trvala 7 měsíců a byla dlouhá 13 000 kilometrů. Roku 2019 se vypravil do Konga a v místních pralesích se podílel v boji proti pytlákům.

Zdroj informací: tadytada.cz

————————————————

Nakladatelství Kazda vydalo audio verzi oblíbené knihy Couchsurfing v Rusku, která popisuje tak trochu jiné putování po této rozlehlé zemi. Autor Stephan Orth bydlel na svých cestách u místních a měl tak neobyčejnou možnost nahlédnout na ruskou kulturu.

Couchsurfing v Rusku (audiokniha)

Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi
Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský
Interpret: Zdeněk Kupka

Vazba: CD
ISBN: 8594186120413
Doporučená cena: 298 Kč

Audioknihu Couchsurfing v Rusku vydalo nakladatelství Kazda. Poslechněte si také ukázku z audioknihy.

Co je propaganda a co je skutečnost? O žádné části zeměkoule nepanují tak zmatené a rozporuplné informace jako o Rusku. V tom případě pomůže jediné: vyrazit na cestu a udělat si svůj vlastní obrázek.

Po deset týdnu sbírá autor bestselleru Stephan Orth mezi Moskvou a Vladivostokem malé i velké postřehy. A od jednoho gauče ke druhému objevuje na své cestě zemi, v níž se za strohou fasádou skrývá nekonečná srdečnost.

O autorovi

Stephan Orth (* 1979) pracoval jako redaktor Spiegel Online, v roce 2016 se osamostatnil a od té doby se živí jako nezávislý novinář. V současnosti žije v Hamburku, ale procestoval už 70 zemí. S couchsurfingem zacal v roce 2004. Nakladatelství Kazda vydalo tři jeho úspěšné knihy: Couchsurfing v Íránu, Couchsurfing v Rusku, za kterou dokonce dostal knižní cenu ITB, a Couchsurfing v Číně.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O interpretovi

Zdeněk Kupka (* 1971) je herec Divadla pod Palmovkou. Věnuje se takřka výhradně divadelní profesi. Od roku 1995 prošel scénami v Uherském Hradišti, Karlových Varech, Českých Budějovicích a pražským Divadlem pod Palmovkou. Na jevištích měl možnost potkat se s rolemi Malvolia ve Večeru tříkrálovém, Trigorina v Rackovi, Gilese v Pasti na myši, Joa v Někdo to rád horké, Johna Proctora v Čarodějkách ze Salemu, Chlestakova v Revizorovi, Krále Bertieho v Králově řeči nebo krále Artuše v muzikálu Monty Python’s Spamalot.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

V knize Robin: Deník poutníka, kterou vydalo nakladatelství Alferia, budeme společníky hlavního hrdiny na dlouhém putování. A jak to tak bývá, na cestách se toho o něm hodně dozvíme a hodně taky naučíme – například, jak je důležité být soběstačný.

Robin

Deník poutníka
Autor: Stanislav Petr Kovář

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-247-3346-3
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Robin vydalo nakladatelství Alferia.

Čtenář této knihy projde s jejím hlavním a jediným hrdinou, Robinem, dlouhou a těžkou cestu plnou překážek a rozcestí. Sedm týdnů, padesát dnů je Robin na cestě. Postupně se učí, že každá taková překážka je tu proto, abychom se naučili ji zvládat, dokázali ji zdolat, každá křižovatka naší cesty je tu proto, abychom se naučili chodit tím správným směrem, abychom se vydali správnou cestou.

Každá z padesáti kapitol této knihy je zapsaná jako jedna vzpomínka na jeden den té dlouhé cesty. Nabízí nám jeden krátký příběh, úvahu k zamyšlení a moudré poučení, takové povzbuzení na další vykročení. Do cíle své cesty asi nikdy nedojdeme, pokud o něm budeme pochybovat, pokud budeme neustále měnit směr či pokud si naložíme na záda takové břemeno, jaké nedokážeme unést. Je proto dobré znát cesty druhých a přemýšlet o nich, abychom zvolili správně i tu naši.

Ukázka z knihy

Můžeme asi vyrazit na různé cesty. Znám lidi, kteří odjeli do Indie, nebo třeba do Tibetu, Thajska, Japonska, Číny, Ruska, do Mexika nebo Brazílie, do Egypta nebo do Maroka. Asi je to tam nějak samo táhlo. Jiní lidé se vydali na pouť do Santiaga, do Lurd nebo do Jeruzaléma. Někteří zase do divočiny v horách, do Pyrenejí, Alp, Beskyd nebo Tater. A některým stačilo jen projít nejbližší pahorkatinu nebo sjet nespoutanou řeku. Nebo začali chodit na kurzy jógy, tance či karate. 

Já sám jsem se nikdy neodhodlal na takovou větší, namáhavější a nebezpečnější cestu nebo cvičení vyrazit. Proto mne asi nakonec potkalo toto! A o tom všem vám nyní budu vyprávět…

Je to můj příběh. Příběh plný ponaučení. Deník z mé dlouhé cesty. Není vymyšlený. Opravdu se mi to přihodilo. Nebo možná jen zdálo. Posuďte sami.

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Stanislav Petr Kovář působí v jižních Čechách jako architekt, ekolog a geomant. Ve své tvorbě zúročuje prožitky, poznatky a zkušenosti zejména ze svého dětství na vesnici Českomoravské vysočiny, ale také z práce ve folklorních souborech nebo z mnoha turistických cest a zahraničních pobytů. Architekturu a urbanismus studoval na Fakultě architektury VUT v Brně a na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Kromě architektonických a urbanistických projektů poskytuje svým klientům také komplexní poradenské a informační služby v oblasti ochrany životního prostředí a krajiny a hodnocení prostředí a staveb na základě poznatků učení feng shui. Ve svém volném čase se věnuje záchraně lidové architektury, výzkumu a také vynálezectví. Zabývá se možnostmi využití osvědčených tradičních technik a postupů v moderním stavitelství a možnostmi efektivního využití obnovitelných zdrojů energie a dešťové vody. Je autorem knih Feng šuej podle našich předků a Harmonie ekodomu.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete nejen tyto knihy o cestování, ale i mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce inspirovala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKalangu
Africká moudrost na každý den

Ubam, Obonete S.

Prostor, 2020

zobrazit info o knizeNa kole přes Afriku
Z Prachatic až do Kapského Města

Šíma, Tadeáš

Host, 2020

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Rusku (audiokniha)
Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi

Orth, Stephan

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeRobin
Deník poutníka

Kovář, Petr Stanislav

Alferia, 2020

Napsat komentář