Humor léčí

humor-leci
Smysl pro humor je nám lidem vlastní a potřebujeme si ho uchovat i v těžkých chvílích. Je to naše sebeobrana a pomoc, abychom přečkali. Je-li vám právě smutno a těžko hledáte důvod k smíchu, začtěte se do dnes představovaných knih. Možná vám nevyvolají salvy smíchu, ale aspoň vám trochu roztáhnou koutky…

Když si jde člověk prohlédnout své potenciální budoucí bydlení, asi úplně nečeká, že v něm zůstane zamknutý vinou neúspěšného bankovního lupiče. Přesně to se ale nesourodé skupince lidí stane. Nicméně když na místo dorazí policie, byt je prázdný – lupič všechny pustil a sám se vytratil jak pára nad hrncem. Série plodných policejních výslechů může začít.

Úzkosti a jejich lidé

Úzkosti a jejich lidé je naprosto bláznivá komedie o skupince rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Neúspěšný bankovní lupič se uvnitř zamkne s přehnaně nadšeným realitním makléřem, dvěma morousy závislými na nákupech v IKEA, jedním potměšilým multimilionářem, smutnou starou paní, ženou v pokročilém stadiu těhotenství, otravným chlápkem a králičí hlavou. Nakonec to lupič vzdá a všechny propustí, ale když pak dovnitř vpadne policie, byt je… prázdný. V následné sérii zmatených výslechů všichni vylíčí svou verzi událostí a před čtenářem vyvstane klasická detektivní záhada: Jak se lupiči podařilo utéct? Proč všichni tak zuří? A hlavně — co se to dnes se všemi děje?

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 375
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0203-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Úzkosti a jejich lidé vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Tohle je příběh o lecčem, hlavně však o blbcích. Proto bychom si hned zkraje měli říct, že prohlásit člověka za blbce je velmi lehké, pokud zapomenete, že být člověkem je většinou k zblbnutí těžké. Zvlášť když kolem sebe máte druhé, kvůli kterým se snažíte být jakžtakž dobrým člověkem.
Od člověka se totiž v  dnešní době očekává, že toho zvládne neskutečně moc. Musíte mít práci a bydlení a rodinu, musíte platit daně, nosit čisté spodní prádlo a pamatovat si heslo k té debilní wifině. Některým z nás se nikdy nepovede dostat tenhle chaos pod kontrolu, takže si naše životy nerušeně plynou, zeměkoule se řítí vesmírem rychlostí dva miliony kilometrů za hodinu a my se jen vystrašeně klepeme na jejím povrchu jako zapomenuté ponožky. Naše srdce připomínají mýdla, vyklouznou nám pokaždé, když na vteřinku trochu povolíme stisk, někam si odletí a hned se zamilují a nechají se zlomit, prostě jen tak. Nic nemáme pod kontrolou. A tak se učíme předstírat, v práci, manželství, před dětmi a všude jinde. Předstíráme, že jsme normální, že máme všeobecné vzdělání a víme, co je „výše splátky“ a „míra inflace“. (str. 9–10)

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Fredrik Backman (nar. 1981) se od svého debutu v roce 2012 stal mezinárodním fenoménem. Pět jeho knih se umístilo na seznamu bestsellerů zveřejněném v The New York Times, Backmanovy knihy byly přeloženy do více než čtyřiceti jazyků a filmové zpracování Muže jménem Ove se dočkalo nominace na Oscara. Proslavil se hned prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě (2012, česky Host 2017). Nakladatelství Host vydalo i Backmanovy romány Babička pozdravuje a omlouvá se (2015), Tady byla Britt-Marie (2016), Medvědín (2017), My proti vám (2018), A každé ráno je cesta domů delší (2018) a titul Životní terno (2019).

Zdroj informací: Host

————————————————

Jak to chodí v bulvárních novinách? Pokud vás někdy napadla podobná otázka, pomůže vám ji zodpovědět kniha Evy Michorové s vyzývavým názvem Přece nemůžeš zastřelit tchána.

Přece nemůžeš zastřelit tchána

Na Ditu Hamáčkovou je toho zkrátka moc. Zažívá krizi středního věku, dcera chodí s velmi pochybnými existencemi, manžel alkoholik odmítá akceptovat podanou žádost o rozvod a k tomu všemu všechny živí pochybnou prací bulvární novinářky v deníku Výstřel a je nucena se ukrývat před rozzuřenými celebritami. Reportáž z rozhádané trampské osady jí obrátí už tak velmi nestandardní život úplně naruby. Oblíbená autorka Eva Michorová dokázala ve své nové knize brilantně propojit několik rovin – pod humorným, místy až ztřeštěným příběhem (ne)obyčejné padesátnice se skrývá nekompromisní a autentická výpověď o praktikách bulvárních médií a osobách, jejichž život a popularita jsou na povrchní skandalizaci přímo založeny.

Autorka: Eva Michorová

Počet stran: 285
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7492-446-0
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Přece nemůžeš zastřelit tchána vydalo nakladatelství Galén.

Eva Michorová

Kladenská rodačka Eva Michorová (1964), absolventka Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy, vstoupila do povědomí čtenářů jako autorka dívčích románů Čekání na prince (1996), Bára ze zámku (1997), Kdo mi dá růži? (1999), Nikoho se nepros! (2000), Samá voda (2001) a Tak co, holky, co si počnete? (2001). Je spoluautorkou knihy o výchově k rodičovství Přinesl nás čáp, asi (1992), knihy o hazardu Hříchy velkých hráčů (2000), přispěla do sborníku skutečných kriminálních příběhů A teď padáme, rejžo! (1998). V nakladatelství Eroika jí vyšly následující čtyři romány: Všechno v pořádku, slečno Karpíšková? (2002), Učitelé, kouzelníci, zloději (2004), Jedna jediná noc s inženýrem Kuželem (2005) a Nevíte, kdo mě zabil? (2009). Její zatím poslední humoristický román z prostředí bulvárního deníku Výstřel se jmenuje Přece nemůžeš zastřelit tchána (2020).

Zdroj informací: nakladatelství Galén

————————————————

Život se jí slibně rozběhl a ve chvíli, kdy si myslela, že je na čase využít příležitost a přejít na volnou nohu, se jí rozpadl pod rukama. Bez práce, bez manžela a bez naděje se ocitá na dně. Co bude dál?

Bláznivý život na volné noze

Brilantně vystavěný příběh o tom, jak se elegantně vypořádat s osudem.
Olivie Plachá je autorkou dvou knižních bestsellerů a před rokem stála před zdánlivě lehkým úkolem – napsat třetí, neméně úspěšnou knihu. Kvůli tomu se Olivie se zbrklostí sobě vlastní zbavila prosperujícího zaměstnání a odešla na volnou nohu. Že se přitom zbavila i stálého příjmu, životního řádu, který právě ona tak nutně potřebuje, a nutnosti o sebe pečovat, jí došlo příliš pozdě – právě ve chvíli, kdy se ji rozhodl opustit manžel s mladou krásnou mrchou (jak jinak), která je navíc chytrá!
Ovšem inspirace už skoro rok nepřichází, milenec vykazuje menší dospělost než Oliviin jedenáctiletý syn a kamarádka s milostnými problémy umí nabídnout maximálně rameno na vyplakání a lahev vína. Olivii dochází, že se musí něco změnit, nebo se utopí v slzách a alkoholu. A že začít bude muset především u sebe.

Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-2095-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Bláznivý život na volné noze vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

ciprova-ukazka

Pokračujte ve čtení ukázky.

Oldřiška Ciprová

Oldřiška dělá všechno naplno. Když závodí v běhu nebo triatlonu, ráda vítězí. Když se věnuje režii vlastních scénářů na divadle, žije každou maličkostí, která se odehraje na pódiu. Miluje zvířata, a tak má ve svém malém domku velkého psa a dvě kočky. A stejně tak je to s jejím psaním – dělá to s láskou, plným nasazením a vždycky s myšlenkou na své čtenáře.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Také máte pocit, že svět je sice fajn místo k žití, ale leccos by se dalo zlepšit? Pak vás možná potěší soubor krátkých Rad pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleše Palána.

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět

Milý pane Bože, tenhle svět se ti povedl. Opravdu. Nevím, jak je to na jiných planetách, které jsi stvořil nebo na nich právě makáš, ale tady je to super. Jenže ve škole mi říkali: „Je to velmi dobré, máš ale na víc. Příště ať je to ještě lepší.“ Říkali mi to zhruba do poloviny druhé třídy a pak mi učitelky povídaly úplně jiné věci, ale to teď nechme stranou. I ty máš, Bože, na víc. Odpusť, že to tak říkám, pořád je to za jedna, ale když tomu dáš trochu péče, mohla by to být jednička podtržená. Ještě že mě máš. Poradím ti, jak na to.
Čtyřicet zlepšováků, jak zdokonalit svět, které autor nenavrhuje politikům, ekonomům ani různým aktivistům, ale rovnou pánu Bohu, jsou vtipnou sondou do našich strachů, komplexů, slabostí, chyb, zbytečných starostí a malicherností, kterými si otravujeme životy. Stačilo by přitom tak málo, aby na světě bylo líp. Někdy stačí i jedna nečekaná událost, abychom si uvědomili, co je v životě důležité, na co vsadit a co přináší opravdovou radost.
G. K. Chesterton kdysi napsal slavnou obranu ohromných maličkostí, které přehlížíme. Aleš Palán napsal svěží obranu našich každodenních slabostí, u nichž stačí už jen kousek (kdybys udělal, pane Bože, jen malý zlepšovák), aby dostaly opačné znaménko. Nejsme tak špatní, jen zkrátka máme na víc.
Ilustrace Jana Hrubého jednotlivá zamyšlení nejen dokreslují, ale specifickým způsobem i dotvářejí a komentují.

Autor: Aleš Palán
Ilustrace: Jan Hrubý

Počet stran: 195
Vazba: vázaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7260-449-4
Doporučená cena: 247 Kč

 

Knihu Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Milý pane Bože, já myslím, že se shodneme. Když se podívám kolem sebe a ty shlédneš dolů, nebo jakým směrem to k nám vlastně máš, bude nám oběma jasné, že tenhle svět se ti povedl. Opravdu. Nevím, jak je to na jiných planetách, které jsi stvořil nebo na nich právě makáš, ale tady je to super.
Slunce se každodenně a každoročně ochotně vrací, vítr fouká a rybízy dozrávají, mladí se bezhlavě zamilovávají a děti rostou, aniž by se o to snažily…

Stáhněte si pokračování ukázky.

 

Aleš Palán

V Brně nedokončil studium pedagogické fakulty, několik let se pak toulal po Československu. Je jedním ze signatářů Charty 77. V druhé polovině osmdesátých let (i na začátku let devadesátých) pracoval jako noční hlídač, figurant a kopáč. Od roku 1993 se věnuje žurnalistice (Jihlavské listy, Duklák, Lidové noviny, Česká televize, TV Nova, Katolický týdeník, Hospodářské noviny, Host, …) Vedl kurz tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Ve svých knihách se zabývá zejména literaturou, výtvarným uměním, vírou a sportem.

Zdroj informací: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚzkosti a jejich lidé

Backman, Fredrik

Host, 2020

zobrazit info o knizePřece nemůžeš zastřelit tchána

Michorová, Eva

Galén, 2020

zobrazit info o knizeBláznivý život na volné noze

Ciprová, Oldřiška

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeRady pánu Bohu, jak vylepšit svět

Palán, Aleš

Prostor, 2020

Napsat komentář