Jak (ne)zvládnout otcovství

co_by_muj_syn_mel_vedet_o_svete
Máte pocit, že při výchově svých dětí a péči o ně selháváte? Děsíte se nastávajícího příchodu potomka? Nebo si při pohledu na rodiče dětí ve svém okolí ťukáte na čelo? Začtěte se do knihy novopečeného otce, který peripetie rodičovství vtipně a s láskou popisuje.

Fredrik Backman je autorem bestsellerů jako Muž jménem Ove, Babička pozdravuje a omluvá se nebo Tady byla Britt-Marie, ale také je otcem malého chlapce, který mu někdy dává pořádně zabrat. Třeba když se pokaká nebo poblinká zrovna v tu nejnevhodnější chvíli. Nebo když si uprostřed noci vzpomene, že je zrovna ten nejlepší čas na hraní s vláčky. Nebo když schová klíče od auta a odmítá prozradit, kde jsou. Takové a další situace Backman ve své nejnovější knize popisuje – s humorem, láskou, ale také s kolísajícím odhodláním se z toho všeho nezbláznit.

Komické a trochu odstrašující příhody otce, který péči o syna zvládá jen s odřenýma ušima, však nejsou jediným obsahem knihy. Ten tvoří především Backmanovy pokusy chlapci vysvětlit, jak to na světě funguje. Stejně jako u přebalování a uspávání však i zde platí, že to není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Backman se do svých vysvětlení mnohdy zamotává, odbíhá od tématu, používá příklady, které pro dvouleté děti nejsou úplně nejvhodnější, a vypráví pohádky, jejichž poselství je přinejmenším překvapivé. I tak ale svému synovi předá mnoho užitečných rad, například jak nakupovat v obchodě IKEA a nezbláznit se ani se nestát obětí běsnících zákazníků, jak, proč a s kým založit kapelu nebo jak připravit smaženou zmrzlinu ze sušenek Snickers. Vysvětlí mu také, jak souvisí Bůh s čárami u jezdících zavazadlových pásů na letištích nebo co se stalo s jeho oblíbenou zpívající plastovou žirafou. Při tom všem se synovi omlouvá za své nedostatky a přešlapy, ukazuje mu, co v dnešním světě znamená být mužem a otcem, a přímo i nepřímo ho ujišťuje o své bezmezné lásce.

Kniha Co by můj syn měl vědět o světě, vydaná v nakladatelství Host, je laskavým a humorným průvodcem po nejrůznějších radostech i zkouškách rodičovství a většina otců a matek, kterým se výchova občas trochu vymyká z rukou, se v ní jistě pozná. A pro ty, kdo rodiči nejsou, je přesvědčivým svědectvím o tom, že přes všechny probdělé noci, poblinkaná trička a špinavé plíny rodičovství stojí za to. Kniha je vtipná a originální, odpovídá na dětské otázky s hravostí a nápaditostí, a i když se autorův styl humoru a vyprávění příběhů místy trochu opakuje, čtenář se ani na chvíli nenudí. Veselé a laskavé postřehy otce, který se nepřestává snažit být tím nejlepším tátou na světě, i když výsledky jsou někdy katastrofální, potěší a pobaví snad každého, kdo měl někdy příležitost, byť jen na chvíli, starat se o malé dítě. A pro ty, kdo se kontaktu s nimi vyhýbají, může být vysvětlením, proč se novopečení rodiče někdy chovají tak trochu jako blázni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo by můj syn měl vědět o světě

Backman, Fredrik

Host, 2017

Napsat komentář