Další knižní hit Fredrika Backmana

A kazde rano je cesta domu delsi a delsi
Fredrik Backman opět dokázal, že mezi novodobé, světově uznávané autory patří právem. Ve své nové knize jemnou formou ukázal, jak je často těžké umět se rozloučit. Ponořte se do malé knihy s velkým poselstvím…

I loučení bolí méně, když na ně nejste sami.
Malý Noah s dědou chodí sedávat na lavičku a povídají si. Pod lavičkou rostou hyacinty, stejné, jaké děda kdysi pěstoval pro babičku.
Děda s Noahem si můžou povídat úplně o všem. O všech otázkách spojených se životem a vesmírem, závažných i nicotných. Při rozhovorech s vnukem si děda vždycky vzpomene, jak se zamiloval do babičky a jak o ni ve stáří přišel. Zatím ji pořád vidí před sebou a děsí se dne, kdy si ji už nebude moci vybavit.
Cítí, že jeho svět se mění. Proto by rád zůstal s Noahem na lavičce, kde je stále ještě obklopuje pronikavá vůně hyacintů. Jenže zachytit vzpomínky je čím dál těžší a oba se musejí naučit tomu vůbec nejtěžšímu: umění se rozloučit.
Fredrik Backman v této netypické novele líčí boj stárnoucího muže o zachování nejdražších vzpomínek. Činí tak něžně a empaticky, jak to dovede jen on.

Ukázka z knihy

Jestli tohle nakonec není nejlepší věk ze všech? pomyslí si stařec při pohledu na svého vnuka, který je přesně tak starý, aby už chápal, jak svět funguje, ale zároveň ještě dost mladý na to, aby to odmítal akceptovat. Noah sedí na lavičce a pohupuje nohama, kterýma ani nedosáhne na zem, zato hlavou dosáhne až do vesmíru, protože ještě nežil dost dlouho na to, aby někdo jeho myšlenky spoutal na zemi. (str. 15)

Ohlasy na knihu

Okouzlující, hořkosladké… moudré a dojemné. Backmanova útlá kniha oslavuje radost ze souznění, kterou nalézáme i uprostřed loučení.

- People Magazine

Tuto novelu o chlapci, jeho otci a dědečkovi a o tom, jak se učí loučit, si vychutnáte a budete se k ní vracet. Je to malá kniha s velkým poselstvím.

- San Francisco Chronicle

Tuto nádhernou, jímavou novelu jsem přečetla jedním dechem, naprosto mě ohromila a chci se o ni podělit se všemi, které znám.

- Lisa Genova, autorka bestselleru Pořád jsem to já

A každé ráno je cesta domů delší a delší

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 127×195 mm
ISBN: 978-80-7577-435-4
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu A každé ráno je cesta domů delší a delší vydalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Fredrik BackmanFredrik Backman (* 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Proslavil se hned prvním románem Muž jménem Ove z roku 2012 (česky Host 2014), který vyšel zároveň s knihou Co by můj syn měl vědět o světě (2012, česky Host 2017). Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu výtisků. Anglický překlad románu Muž jménem Ove se drží na předních příčkách žebříčku bestsellerů deníku The New York Times už přes rok, stejně jako německé vydání v žebříčku bestsellerů týdeníku Der Spiegel. Stejnojmenný film měl českou premiéru v listopadu 2016 a získal nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film. Nakladatelství Host vydalo i Backmanovy romány Babička pozdravuje a omlouvá se (2015) a Tady byla Britt-Marie (2016). Nejnovější autorovou knihou je pokračování Medvědína, které se připravuje k českému vydání na podzim roku 2018.

Zdroj informací a fotografie: Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA každé ráno je cesta domů delší a delší

Backman, Fredrik

Host, 2018

Napsat komentář