Místo plné marasmu

Kocovina
Hlavní hrdina Honzík, syn Češky a odsunutého Němce Hanse, žije v Sudetech, v místě, kde většina obyvatel spíše přežívá. A právě on je v centru dění, ze kterého se rozvíjí další příběhy, ať už místních či návštěvníků. Pronikněte do mikrosvěta plného osudů obyčejných lidí.

Sudety jsou v novele Kocovina vykresleny jako místo, kde lidi zůstávají jen proto, že nemají jinou možnost. Místo plné marasmu, jehož obyvatelé ztratili zájem o zbytek světa a začínají se tak trochu podobat zvířatům. Nedávná historie je ve vesnici v blízkosti rakouských hranic stále přítomná: postava místního blázna Honzíka, syna Češky a odsunutého Němce Hanse, je středobodem vyprávění. Kolem něj se rozvíjejí příběhy ostatních, nejčastěji místních, ale i Rakušanů, co sem přijeli za levným nákupem a levným sexem, nebo turistů, kteří chtějí na chvíli vyměnit kancelář za přírodu. Od konce války po současnost se před námi otvírají jednotlivé šuplíky osudů – svět malých, obyčejných lidí žijících či živořících na místě, na které se zapomnělo.

Ukázka z knihy

Kdysi si kdesi přečetl, že měsíce leden a únor prověřují charaktery. To je hezké, ovšem časem přišel na to, že spíš než o charakteru je třeba mluvit o schopnosti přiznat si pravý stav věcí i sebe sama. Zírání z okna do tmy v pozdním odpoledni vysílí každého a suché mrtvolky much mezi ojíněnými skly do žil příliš života nevlijí.
Cestou na záchod znovu zakopl o běžky opřené v rohu pod kabáty. Měl chuť otevřít dveře a ta zatracená prkénka vyhodit na chodbu. Rozčiloval ho přetopený byt a rozčilovala ho zima venku, do které se mu nechtělo. Propocené ponožky a tričko ležely vedle umyvadla. Nejradši by vlezl do sprchy a zůstal v ní až do zítřka. Nebo do jara.

Kocovina

Autor: Stanislav Beran

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-207-1922-5
Doporučená cena: 259 Kč

 

 

Knihu Kocovina vydalo nakladatelství Odeon.

O autorovi

Stanislav BeranStanislav Beran (nar. 1977) absolvoval obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), ale záhy se začal věnovat próze. Vydal povídkový soubor  Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007), novelu Hliněné dny (2009), další soubor povídek Žena lamželezo a polykač ohně (2013, naše recenze a ukázka) a román Vyšehradští jezdci (2016). Jeho texty byly zařazeny do Literary Anthology of Visegrad 4 Countries a přeloženy do angličtiny, polštiny, maďarštiny a arabštiny. Působí jako manažer ve farmaceutické firmě. Přečtěte si náš rozhovor s autorem.

Zdroj informací a foto: stanislavberan.cz


Současné nakladatelství Odeon navazuje od r.1999 na tradici známého nakladatelství a věnuje se překladovým i domácím autorům. Knihy vycházejí v těchto edicích:Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků,Nobelova cena a Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga, Ladislava Fukse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKocovina

Beran, Stanislav

Odeon, 2019

Napsat komentář