Dárek pro milovníky starého umění

Stari mistri
Publikace Staří mistři představuje 100 mistrovských děl od renesance po baroko ze Sbírky starého umění Národní galerie Praha. Navíc zasazuje české umění do středoevropského kontextu a samotnému výběru předchází dvě úvodní statě.

U příležitosti otevření nové expozice „Staří mistři“ ve Schwarzenberském paláci vyšla stejnojmenná reprezentativní publikace, která představuje 100 mistrovských děl od renesance po baroko ze Sbírky starého umění Národní galerie Praha. Výběr prací sledoval následující kritéria: uměleckou kvalitu, časové zařazení díla, ikonografický a tematický kontext a formální i stylové vlivy. Záměrem publikace je více akcentovat dialogy, vazby a souvislosti v historickém a stylovém kontextu a poukázat na internacionální charakter českého umění v prostředí střední Evropy. Výběru děl předchází dvě úvodní kapitoly. První stať reflektuje dlouhou a pohnutou historii souborů vynikajících děl středoevropské provenience od starých mistrů. Druhá stať přináší vhled do dějin Schwarzenberského paláce, jenž je vynikajícím příkladem středoevropské renesanční architektury, která si ponechala svůj ráz i v době baroka a historismu, je výsledkem mezinárodních uměleckých kontaktů a tvoří mimořádný rámec pro mistrovská díla renesance, manýrismu, baroka a rokoka.

Doporučujeme

Pokud máte rádi umění, máme pro vás pár knižních tipů.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Staří mistři

Editor: Marius Winzeler

Počet stran: 240
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-7035-735-4
Doporučená cena: 390 Kč

 

 

Knihu Staří mistři vydalo nakladatelství Národní galerie.

O autorovi

Marius Winzeler se narodil 7. 12. 1970 ve švýcarském Männedorfu a od roku 2009 působí jako ředitel Městského muzea v saské Žitavě. Zastává mnoho funkcí, a to: kurátor nové expozice a mnoha krátkodobých projektů; manažer několika mezinárodních projektů uskutečněných s partnery z České republiky a Polska; vedoucí komplexních konzervačních a restaurátorských projektů či autor celkové koncepce muzea. Je autorem mnoha publikací z oblasti dějin umění od středověku do současnosti, textů o regionální kultuře, architektuře a kulturním dědictví.

Zdroj informací: Národní galerie


NG_logoNárodní galerie v Praze je výzkumnou organizací, jejímž hlavním účelem je provádět základní i aplikovaný výzkum a experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím vědeckých publikací, výstav, výukových programů, metodik, příp. převodem technologií. Prvotní myšlenka, stojící u zrodu NG, je přítomná ve všech složitých peripetiích jejího vývoje: prostřednictvím uměleckých děl povznést ducha národa. V tomto ideálu spatřujeme poslání Národní galerie v Praze i dnes.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaří mistři

Winzeler, Marius

Národní galerie, 2019

Napsat komentář