Je možné změnit psychopata?

Psychopat v mem mozku_uvodni
Jaké jsou příčiny psychopatie, lze nějakým způsobem změnit psychopaty a jak vlastně mohou být tito lidé prospěšní? Na tyto otázky odpovídá působivá knížka Psychopat v mém mozku.

Jednoho dne zkoumal osmapadesátiletý Fallon hromádku skenů mozků svých rodinných příslušníků: obrázků, které měly sloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Úplně vespod ležel snímek, který zjevně odpovídal mozku psychopata. Fallon si pomyslel, že se tam přimíchal nedopatřením ze štosu snímků opakovaně trestaných násilníků, takže se domluvil s techniky, že zkontrolují, komu záznam patří. Ti nade všechny pochybnosti prokázali, že nikdo nic nepopletl a inkriminovaný sken pochází skutečně od Fallonovy rodiny. Jednalo se o jeho vlastní mozek. V knize Psychopat v mém mozku se prolíná autorovo zamyšlení nad neurologickým a genetickým základem a příčinami psychopatie s vyznáním popisujícím, co všechno se o sobě dozvěděl od svých kolegů a rodinných příslušníků, i zamyšlením nad tím, zda lze psychopaty změnit a čím mohou takoví lidé prospět světu.

 

Psychopat v mém mozku

Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já
Autor: James Fallon
Přeložil: Vojtěch Pišl

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 148×206 mm
ISBN: 978-80-262-1503-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Psychopat v mém mozku vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Pokud byste se tvářili, že vás to zajímá, pověděl bych vám o svém výzkumu dospělých kmenových buněk a modelů Parkinsonovy choroby a chronické mrtvice u zvířat a prozradil bych vám, že základní výzkum mé laboratoře vedl k vytvoření tří biotechnologických společností, z nichž jedna své zisky sčítá už pětadvacet let a druhá zrovna zvítězila v národní soutěži podobných biotechnologických firem. Pokud byste pořád vypadali zaujatě, mohl bych zmínit své členství v organizacích a think tancích, které se zabývají uměním, architekturou, hudbou, vzděláváním a medicínským výzkumem, nebo že jsem sloužil jako poradce Ministerstva obrany USA v otázce vlivu války na mozek. Pokud byste se ptali ještě dál, mohl bych uvést televizní pořady a filmy, v nichž jsem hrál, nebo prozradit, že jsem si nefalšovaně užíval svá dřívější zaměstnání coby barman, dělník, učitel a tesař a že stále schovávám své osvědčení neaktivního řidiče z dob, kdy jsem žil za volantem kamionu. V určitou chvíli byste si možná pomysleli, že se rád chvástám a možná si ty věci vymýšlím, zejména kdybych zároveň zmínil, že mě ve čtrnácti letech v diecézi Albany, New York, zvolili Katolickým chlapcem roku a že jsem se během střední a vysoké školy závodně věnoval pěti sportům.

Přečtěte si celou ukázku.

 

James Fallon

James H. Fallon je profesor v oboru neurověd působící 40 let na Kalifornské univerzitě. Je nositelem několika ocenění i majitelem úspěšných firem v oboru biotechnologií, spolupracuje s americkým ministerstvem obrany. Pravidelně se objevuje v médiích.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Doporučujeme

Zajímá vás téma psychopatie? Přečtěte si další zajímavou knihu nakladatelství Portál Moudrost psychopatů. Nové poznatky a neurologické experimenty dále přináší podnětná publikace Mohou neurovědci číst naše myšlenky? Podívejte se také na ukázku z ní.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePsychopat v mém mozku
Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já

Fallon, James

Portál, 2019

Napsat komentář