Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. února 2020

nenechte_si_ujit
Během příštího týdne se uskuteční hned několik literárních akcí v různých koutech naší země. Těšit se můžete například na LiStOVáNí, besedu se spisovatelkou Evou Tvrdou či zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem. 

Zbystřit by ale měli také všichni, kteří se sami snaží něco napsat, v Liberci se totiž koná setkání všech začínajících spisovatelů. A vzpomeneme také na významnou českou spisovatelku Boženu Němcovou, od jejíhož narození letos uplynulo 200 let.

úterý 18. února přijede do ostravského Domu knihy spisovatelka Eva Tvrdá, která žije a tvoří ve Slezsku a s tímto regionem se pojí i její knihy. Jejími nejznámějšími tituly jsou DědictvíTřešňovou alejíOkna do pokoje, které v roce 2011 vyšly jako soubor s názvem Slezská trilogie. Autorku ale znáte možná i díky jejím detektivkám, za knihu Mrtvou neměl nikdo rád dokonce získala Čestné uznání Asociace autorů detektivní literatury. V Ostravě ale představí svoji zatím poslední knihu, dvojjazyčnou novelu Očima vidět. Očami vidźeć. Zvláštností tohoto díla je, že si můžete vybrat, zda si knihu přečtete v češtině, nebo v laštině. Beseda a autogramiáda začíná v 16.00.

Schováváte doma v šuplíku napsané básně, povídky či jinou prózu? Pak vás možná bude zajímat akce, která se uskuteční v úterý 18. února v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Koná se zde setkání začínajících literárních tvůrců, kde lze představit svoji práci ostatním začínajícím básníkům a spisovatelům. Vyslechnete si jejich názory, a případně i doporučení od zkušených lektorů. Od 16.00 mohou přijít žáci ZŠ a nižších ročníků gymnázií, od 17.00 pak středoškoláci a vysokoškoláci.

Letos uplynulo 200 let od narození Boženy Němcové, jedné z našich nejvýznamnějších spisovatelek. Pokud byste se o ní chtěli dozvědět něco víc, zajděte ve středu 19. února do Městské knihovny v Praze, kde se o ní uskuteční přednáška. O původu této spisovatelky, která se pro mnohé stala symbolem tvůrčí a nezávislé ženy, existují dohady, teorie a různé hypotézy. Na přednášce zkusíte rozkrýt, kdo by mohli být její rodiče. Akce se uskuteční na pobočce Hradčany, přednášet bude spisovatelka PhDr. Františka Vrbenská.

Podíváme se také do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem, kde se ve čtvrtek 20. února uskuteční oblíbené scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát se bude listovat knihou Mikala Hema Jak se stát diktátorem, která v sobě spojuje černý humor a politický nadhled – jedná se totiž o jakousi „příručku“, jak se stát diktátorem a vládnout své vlastní zemi. Inspiraci můžete najít u těch „nejpovolanějších“, jako je Kim Čong-il, Muammar Kaddáfí nebo třeba Nicolae Ceaușesco. Jak je vidět, u tohoto scénického čtení se nudit určitě nebudete. Začíná v 19.30.

Následující akce vás bude zajímat, jestliže přemýšlíte o vlastní zahradě nebo vás zajímá zahradní architektura. V Knihcentru CafféOC Olympia Brno se v pátek 21. února koná beseda a autogramiáda Ferdinanda Lefflera. Tohoto úspěšného zahradního architekta můžete znát z pořadu České televize Ferdinandovy zahrady či z jeho ateliéru Flera, který patří k největším v Evropě. Loni v listopadu vydal novou knihu Zelené pokoje, ve které najdete rady, jak vytvořit ze své zahrady útulné místo, v němž budete rádi trávit volný čas. Více se už ale dozvíte na brněnské besedě, začíná v 17.00.

pátek 21. února se v Krajské knihovně v Pardubicích odehraje pravidelný pořad autorského čtení a hudby nazvaný Poezie pod klenbou. Tentokrát poznáte nakladatele Martina Štefka a autory hororů Honzu Vojtíška a Petra Bočka. Poslední jmenovaný představí svoji novou knihu Mízožravci. Vypráví příběh muže, který se vrací do rodného města uložit urnu s popelem své babičky. Zároveň ale musí najít odpověď na plno otázek, ze kterých mrazí. Akce začíná v 18.00, o hudební doprovod se postará Jakub Štrba.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář