Něco končí, něco začíná

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 9
V devátém díle Čarodějovy nevěsty se Čise musí poprat nejen s obávaným protivníkem Cartaphilem, ale i s vlastní nepříjemnou minulostí.

Čarodějova nevěsta od Koré Yamazaki je úspěšná manga série pro mládež, jejíž devátý díl vydalo nakladatelství Crew 5. listopadu 2019. Zatím poslední knížka slibuje velké finále a konec jednoho příběhu. Hlavní hrdinka Čise se ve vzpomínkách vrací do minulosti, setkává se s vlastním mladším já i se svou rodinou a zjišťuje pravdu, kterou už považovala za ztracenou. Současně svádí souboj s Cartaphilem, přičemž jí pomáhá většina přátel z kouzelného světa víl, skřítků a kouzelníků.

Ačkoli se jedná o již deváté pokračování, je tato Čarodějova nevěsta první knížkou, v níž vůbec nenajdeme číslování stránek. Už u předchozích dílů jsem kritizovala nejednotné číslování, kdy byly označeny pouze některé strany. Tady nemá číslo ani jedna, což znesnadňuje orientaci v textu. A našly by se i další nedostatky…

Čarodějova nevěsta je zatím jedinou mangou, kterou jsem četla, a tak nemohu své zkušenosti porovnat s jinými tituly. Od začátku mi však připadala poněkud matoucí, ani ne tak vinou uspořádání kreseb zprava doleva – na tento způsob si člověk zvykne snadno –, ale spíše proto, že ji obývá ohromné množství rozmanitých postav. Mnohé akční scény, mající působit napínavě, se pak stávají nepřehlednými. V případě devátého dílu to bohužel platí obzvlášť. Nejednou jsem se musela vracet a ujišťovat, že jsem omylem neotočila více stránek.

Příběh Cartaphila měl jistě osvětlit řadu temných míst a přinést zásadní odhalení. Mě však příliš neohromil vzhledem k výše uvedeným výhradám. V obrázcích jsem se jen těžko orientovala a v pohnutém osudu Josefa, nebo tedy Cartaphila (Cartaphilus je podle všeho bytost, která nějakým způsobem ovládá Josefovo tělo), jsem se dost ztrácela. Polovina knihy sestává z jakéhosi chaotického putování jeho ztrápenou a šílenou myslí. Další značný prostor je věnován pátrání ve vzpomínkách Čise. Dívka se propadá tmou k nejhorším životním zážitkům. Připomíná si především ztrátu rodiny. Tuto část hodnotím jako nejlepší a nejzajímavější. Zbytek knížky pak tvoří scény s Eliasem, Ruthem, královnou víl a dalšími mocnými bytostmi, které si dají za úkol zachránit Čise a zlikvidovat Cartaphila – nic nového.

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 9_ukazka1Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 9_ukazka2

Devátá Čarodějova nevěsta určitě není žádným výrazným zklamáním, ale ani autorčiným největším triumfem. Zřejmě jsem od ní očekávala příliš. Nemohu se zbavit dojmu, že nápaditost a originalita příběhu s každým dílem klesá. Přesto pravděpodobně dám šanci dalšímu pokračování.

Desátý díl vyjde začátkem února 2020 a přivede Čise na kouzelnickou akademii. Toto nové prostředí by do série mohlo přinést svěží vítr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějova nevěsta 9

Koré, Yamazaki

Crew, 2019

Napsat komentář