Nenechte si ujít v týdnu od 3. do 9. února 2020

nenechte_si_ujit
I příští týden bude ve světě literatury živo. V Praze se koná Comic-Con, který nadchne především milovníky sci-fi a fantasy. V Pardubicích se můžete setkat se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou a chybět nebude samozřejmě i něco pro ty nejmenší.

Ty z vás, kteří mají zálibu v historii, určitě zaujme pražský křest knihy Největší záhady české historie od Jaroslava V. Mareše.

Všechno ale hezky popořádku. Nejdříve se podíváme do brněnské Knihovny Jiřího Mahena, kde se v úterý 4. února uskuteční Čtení pro nejmenší. Zvány jsou všechny děti od 2 do 5 let a jejich rodiče. Číst se bude z knížky Šedík a Bubi od Ester a Milana Starých. Vypráví o malém koťátku Šedíkovi, které všichni odstrkují, a které si proto najde novou kamarádku – ztracenou čepici Bubi. Společně zažijí plno dobrodružství a právě na ně se tak mohou těšit i děti, kteří si přijdou čtení poslechnout. Akce se koná na pobočce v Bohunicích a začíná v 16.30.

A v Brně i v Knihovně Jiřího Mahena ještě zůstaneme. Ve středu 5. února se zde uskuteční Čtení pod lampou – pravidelné předčítání z knih, které sice už něco pamatují, ale stále mají čtenářům co nabídnout. A pokud vás napadne knížka, kterou byste si chtěli poslechnout příště, není problém, stačí ji navrhnout a možná některé z příštích setkání věnují právě jí. Přijďte si od 16.00 užít příjemné odpoledne do knihovny.

pražském Paláci knih Luxor ve středu 5. února pokřtí knihu Jaroslava V. Mareše Největší záhady české historie. Autor se v knize snaží odkrýt záhady jak dávno minulé (požár Národního divadla, vražda Jana Nepomuckého), tak i relativně nedávné (případ Jana Masaryka či UFO v Miličíně). Jestliže i vás podobné věci zajímají, určitě si akci nenechte ujít, začíná v 17.00.

Podíváme se také do Zlína. Ve středu 5. února se Krajské knihovně Františka Bartoše uskuteční křest knížky Pohádky a pověsti z Držkové. Jedná se o rukopis díla z roku 1940, který sepsal za svého působení v obci Držková učitel obecné školy Augustin Jančík. Jeho texty po desetiletí uchovávala rodina Minaříkova, později Papežova. V knížce najdete 19 různých pohádek a pověstí, které se vztahují právě k Držkové. Texty jsou doplněny ilustracemi Šárky Hromkové a nechybí ani slovník nářečních výrazů i několik slov o samotném autorovi. Akce začíná v 17.00.

Alena Mornštajnová patří mezi nejoblíbenější spisovatelky současnosti. Její román Hana sklidil obrovský úspěch (přečíst si o něm můžete v naší recenzi) a čtenářskému zájmu se těší i její ostatní knížky jako HotýlekSlepá mapa či zatím nejnovější Tiché roky. Recenzi této knížky si ostatně můžete také přečíst na našich stránkách. Jestliže i vy patříte mezi ty, komu tyto knihy učarovaly, určitě si nenechte ujít setkání s autorkou, které se uskuteční ve středu 5. únoraKrajské knihovně v Pardubicích. Přijďte v 17.00.

A na závěr potěšíme všechny milovníky sci-fi, fantasy a hororu. V Praze se od 7. do 9. února koná Comic-Con, festival věnovaný videohrám, stolním hrám, seriálům, ale také komiksu a knihám. Během všech tří dnů se můžete těšit na bohatý doprovodný program, a to včetně toho literárního. Do Prahy přijede například Ben Aaronovitch, který zde pobeseduje s fanoušky. A nebude chybět ani křest knihy Star Trek: Picard – Nejposlednější z nadějí. Festival, který se koná v kongresovém centru O2 Universum, začíná v pátek ve 14.00 a končí v neděli v 19.00.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář