Nenechte si ujít v týdnu od 27. ledna do 2. února 2020

nenechte_si_ujit
Čas letí jako voda a první měsíc roku je téměř za námi. Literárních akcí ale bude dost stále – během příštího týdne si můžete zajít na besedu a autogramiádu Ferdinanda Lefflera či Viktorie Hanišové. A za zmínku stojí i autorské čtení Aleše Palána.

Nejednoho z vás určitě potěší přednáška o Jaroslavu Seifertovi a milovníky vína zase jistě zláká autorské čtení spojené s ochutnávkou vín.

Začneme hned zmíněným autorským čtením spisovatele a novináře Aleše Palána. Ten přijede v úterý 28. ledna do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Autor se do širšího povědomí čtenářů dostal díky knihám jako Raději zešílet v divočině, která popisuje život šumavských samotářů a poustevníků, nebo Bronx. Průvodce brněnským Bronxem, kde společně s dalšími autory popisuje vyloučenou lokalitu v samém centru Brna. Jeho prozatím posledním dílem je pokračování prvně zmíněného titulu Jako v nebi, jenže jinak, v němž přináší osudy dalších solitérů žijících mimo civilizaci. Akce se koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 17.30.

pražském Paláci knih Luxor se v úterý 28. ledna koná beseda a autogramiáda spisovatelky Viktorie Hanišové, která loni vydala knihu Rekonstrukce. Tímto titulem završila trilogii, kterou prostupovaly silné ženské postavy a témata jako mateřství či nefunkční a poškozené vztahy. Na besedě v Luxoru se můžete autorky zeptat, zda od začátku plánovala napsat trilogii, či jakou další knihu chystá. Akce začíná v 17.00, tak si ji nenechte ujít.

Praze i v Paláci knih Luxor ještě zůstaneme. Ve středu 29. ledna se zde totiž můžete zúčastnit besedy a autogramiády Ferdinanda Lefflera, asi nejvyhledávanějšího a nejúspěšnějšího zahradního architekta u nás. Možná ho znáte z televizní obrazovky, kde uváděl pořad Ferdinandovy zahrady. Nedávno vydal svoji druhou knihu Zelené pokoje: Inspirace pro zdravou a zabydlenou zahradu, ve které poskytuje cenné rady, jak udělat ze zahrady místo, kde vám bude dobře a kde budete chtít trávit volné chvíle. O zahradách si s Ferdinandem Lefflerem můžete popovídat od 17.00.

Praha ještě jednou, tentokrát se ale podíváme do Městské knihovny, na pobočku Hradčany. Tato akce jistě potěší nejednoho milovníka literatury, od 17.17 se zde totiž uskuteční dokumentární pořad nazvaný Jaroslav Seifert: Orfeus v baloně. Dozvíte se více o životě a díle českého básníka, spisovatele, novináře a překladatele Jaroslava Seiferta, doposud jediného nositele Nobelovy ceny za literaturu u nás. Číst a vyprávět bude literární autor a dokumentarista Daniel Razím. Navnadit na tuto akci se můžete díky medailonku, který vyšel na našich stránkách.

Ve středu 29. ledna představí Josef Pepson Snětivý v Knihovně města Hradce Králové svoji knihu Místa zrychleného tepu, ve které představuje skryté skvosty z různých oblastí Česka. Tento spisovatel, cestovatel a hudebník se totiž vydává do českých ulic a zákoutí a nahlíží pod povrch moderní zástavby a do archivů. Návštěvníkům v Hradci Králové představí slovem i fotografiemi své objevy v tomto kraji. Akce začíná v 17.00 a chybět nebude ani hudební doprovod.

Jestliže si rádi ke čtení knížky dáte sklenku dobrého vína, zbystřete. Ve čtvrtek 30. ledna se v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem uskuteční autorské čtení vinaře a rodinného farmáře Dalibora Mikulenky, které bude spojené s ochutnávkou vín z Vinařství Mikulenkovi. Autor představí svoji knihu esejí Staletý vinař, ale také nově vznikající knihu z kriminalistického prostředí, ve kterém sám mnoho let pracoval. Autorské čtení začíná v 19.00.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář