Na vlnách sci-fi a fantasy

Knizni tipy_napinava sci-fi
V dnešních tipech se přeneseme do světů vzrušujících fantasy a sci-fi románů. Na své si přijdou nejen čtenářky prahnoucí po romantické četbě, ale také fanoušci napínavých dobrodružství.

Po Dračím městě přichází Petra Machová s druhým dílem své young adult fantasy trilogie. Jak se příběh hrdinky Jany vyvine v akčním pokračování Pouto stínu?

Pouto stínu

Dračí město 2
Autorka: Petra Machová

Počet stran: 543
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-990-8
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Pouto stínu vydalo nakladatelství Host.

Druhý díl původní české young adult trilogie Dračí město. Jana nastoupí do výcviku v akademii řádu Erëshan v hlubinách oceánu, aby se mohla stát bojovnicí Tajemných, vyspělé a utajené ještěří společnosti. Jenže ne všechno jde podle plánu. Ještě se nevzpamatovala z bitvy o Zarnu a její zvířecí já zmizelo. Nahradil ho strach, noční můry a pochybnosti. Všechno se jí rozpadá pod rukama – přátelství, vztah s Ondřejem i životní cíl. Také na Lianeu dopadají neblahé následky posledních událostí. Věděla, že ji minulost jednou dostihne. Bude mít sílu s ní bojovat? A bude vůbec chtít? Jana a její přátelé zjišťují, že nic není černobílé a že existují mnohem děsivější stvůry než bestie. A dračí bohové pořád mlčí.

 

Ukázka z knihy

Cítila ji za dveřmi, ještě než zaklepala. Lianea. Měla tušit, že je to ona, už když ji zahlédla v bitvě o Zarnu v zelené zbroji. Tak mladá a tolik tajemství.
Ozvalo se zaklepání, rázné, ale pořád ještě zdvořilé.
„Můžeš vstoupit.“ Jera Inkäty, Erk’h řádu Erëshan, seděla za masivním stolem přijímacího pokoje svého apartmánu a před sebou už měla nachystané potřebné dokumenty. V místnosti panovalo přítmí, narušené jen svitem solných krystalů, tak příznačných pro Zarnu. Gobelíny v jarních barvách Lavany udržovaly v pokoji dostatečné teplo, aby se tu Jera cítila pohodlně.
Lianea vstoupila, zelené oči měla bystré a nesla se hrdě, takže Jeře bylo hned jasné, že před ní nestojí obyčejná dívka. (str. 7)

 

Petra Machová

Petra Machová (nar. 1988) žije v Brně. Během studia na střední zdravotnické škole propadla kouzlu knih, především fantasy, sci-fi a hororů. V roce 2014 publikovala první povídku s názvem Osudová chyba, která vyšla ve slovenské antologii Posledná Pozemšťanka. V roce 2015 publikovala povídku Strážci hvězd ve sborníku Rozmarná fantastika, za niž byla nominována na cenu Akademie sci-fi, fantasy a hororu. V roce 2016 jí vyšla povídka Mrtví se někdy vracejí ve sborníku Zombie apokalypsa. Debutovala románem Dračí město (2018), který je prvním dílem stejnojmenné trilogie.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Poměrně krátká, ale přitažlivá fantasy romance Aglajina zem vypráví o třicetileté Melindě, která žije dvojím životem. Kniha Petry Variant potěší zejména čtenářky.

Aglajina zem

Autorka: Petra Variant

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-88298-59-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Aglajina zem vydalo Nakladatelství Věra Nosková – Klika.

Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena. Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit. Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život téměř třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mourovatou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod. Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli. Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena…

 

Ukázka z knihy

Asta je fenka německého ovčáka. Naši ji mají už osm let. Když sem přijedu, chodím s ní většinou na delší procházky. Je to už skoro jako rituál. Máme vždycky stejnou trasu, takže Asta už běží přede mnou, protože přesně ví, kudy půjdeme. Seběhne dolů kolem domků, na rozcestí zahne doleva. Po chvilce se dostaneme na maličkou náves. Pokračujeme doprava nahoru do kopce a pak cestičkou k lesu. Většinou nepotkáme ani nohu. Je to super odpočinek – ve městě je vážně hrozně moc lidí! Vždycky, když se takhle procházím, říkám si, že bych sem měla jezdit častěji.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Petra Variant

Petru Variant provází fantazie už od dětství. Příběhy si vymýšlela třeba před spaním. V létě měla kousek od babiččiny chalupy „svůj psací strom“, kde uprostřed přírody nikým nerušena psala. Co má ještě ráda? Svou rodinu, zvířata (hlavně kočky), přírodu, klid a v neposlední řadě tanec, který je v podstatě také součástí fantazie.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.

————————————————

Pro milovníky postapokalyptických světů napsal Jeff VanderMeer napínavý román Borne o prapodivných technologiích a nebezpečných ruinách města ovládaných strachem z obřího medvěda.

Borne

Autor: Jeff VanderMeer
Přeložil: Pavel Bakič

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-2573-028-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Borne vydalo nakladatelství Argo.

Strhující román z blízké budoucnosti od autora oceňované trilogie Jižní Zóna se odehrává v nebezpečných rozvalinách někdejšího města, v nichž obezřetně shání obživu mladá Rachel. Ruiny se jen hemží výsledky biotechnologických experimentů, kterých se před svým pádem zbavila tajuplná Společnost, avšak nejhorší hrozbu představují zuřivé a nepředvídatelné útoky gigantického medvěda jménem Mord. Do vylidněného obytného komplexu, kde žije spolu se svým partnerem Wickem, si Rachel z jedné ze svých výprav přinese malou zelenou hrudku, o které ani neví, zda je zárodkem rostliny, nebo živočicha. Přesto k ní od první chvíle cítí zvláštní náklonnost. Svého nového chráněnce pojmenuje Borne, postupně si k němu začne vytvářet stále silnější pouto a nechtěně tak uvede do pohybu události, které naruší – nebo spíše rozmetají – jemnou rovnováhu sil v celém nemilosrdném městě. Rachel tuší, kam události směřují, přesto se Borna nehodlá vzdát… a ten se zatím mění a roste.

 

Ukázka z knihy

K Bornovi jsem přišla díky tomu, že jsem Morda sledovala celé dopoledne, od chvíle, kdy se tenhle faktický vládce města probudil daleko na jihu u budovy Společnosti, v jejím stínu. Vzlétl k obloze, přiblížil se k úkrytu, ve kterém jsem se krčila, a utišil žízeň tak, že otevřel širokánskou tlamu a drhl mordou o znečištěné koryto řeky na severu. Byl jediný, kdo se odtamtud mohl napít a zůstat naživu. Společnost ho tak vytvořila. Potom se znovu vymrštil vstříc blankytu, vrah lehký jako semínko pampelišky. Když zpozoroval kořist, až drahný kus cesty na východě, kde se kabonily mraky, ale nepršelo, střemhlav se z výšky spustil a ušetřil nějakým těm ječícím soustům masa další námahu s dýcháním. Nadělal z nich krvavou spršku, rozbouřenou vlnu nejsmradlavějšího dechu, jaký si jen jde představit. Někdy ho krev nutila kýchat. (str. 10)

 

Jeff VanderMeer

Americký autor a editor Jeff VanderMeer (*1968) publikuje fantastiku od roku 1986, ale teprve od druhé poloviny devadesátých let lze mluvit o soustředěné tvorbě. Dnes je pokládán za jednoho z nejvýraznějších žánrových spisovatelů. Prvním významnějším úspěchem se stala sbírka City of Saints and Madmen (Město svatých a šílených, 2001), která spadá do cyklu příběhů ze surrealistického města Ambry. Pozornost si získal rovněž románem Veniss Underground (2006, česky Veniss Underground). V poslední době sestavuje také antologie, spolu s manželkou Ann vytvořili kupříkladu soubory The New Weird (2008, česky New Weird) či monumentální The Weird: A Compendium of Strange and Dark Stories (2011). V minulém roce vydaná trilogie Jižní Zóna (Southern Reach), započatá románem Anihilace (Annihilation, 2014) je jeho komerčně dosud zřejmě nejúspěšnějším dílem. Dále napsal díla Adaptace a Kniha divů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Fanoušci severských bohů a Jakuba Ćwieka jistě ocení působivý soubor zaznamenávající Lokiho příběh. Lhář Loki nabízí poutavé čtení pro všechny vyznavače fantasy.

Lhář Loki

Omnibus
Autor: Jakub Ćwiek

Počet stran: 760
Vazba: vázaná
Formát: 161×214 mm
ISBN: 978-80-7553-728-7
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Lhář Loki vydalo nakladatelství Triton.

Je jen jeden Bůh. Tedy byl, než odešel a dodnes nikdo neví, kam se poděl. Než ale nadobro zmizel, dal lidem představivost, svobodnou vůli a sílu víry. Lidstvo těch darů využilo a stvořilo si nové bohy, polobohy, titány a další bytosti, které se usídlily na zemi a zavedly nový řád. Andělé potřebují spolupracovníka, jehož nesvazuje Desatero a přísná křesťanská pravidla a zákony. Někoho, kdo jim pomůže vyhrávat v bojích, které na zemi probíhají, a bez potíží se neztratí jak mezi mytologickými bytostmi, tak ve společnosti současných lidí. Volba archandělů padne na Lokiho, boha ohně a lží z panteonu Ásů. Spolupráce začala slibně, ale copak někoho takového lze delší dobu držet na krátkém vodítku? Souborné vydání čtyř svazků Lokiho příběhů. EXKLUZIVNÍ BONUS – dosud nikdy nevydaná povídka „Pravda mezi oči“, napsaná speciálně pro tuto knihu.

 

Ukázka z knihy

Náhodné věty na nazdařbůh otevřené stránce Písma. Tak měl ve zvyku promlouvat Bůh.
Jenže Bůh už není, pokáral se v myšlenkách, a já stejně nemám na vybranou. Ještě jednou sklonil hlavu ke knize a přečetl náhodně vybraná slova Evangelia:
„Vy z otce ďábla jste, a žádosti otce vašeho chcete činiti. On byl vražedník od počátku, a v pravdě nestál; nebo pravdy v něm není. Když mluví lež, z svého vlastního mluví; nebo lhář jest a otec lži.“
Zvedl pohled a v zrcátku si všiml řidičova udiveného pohledu.
„Prosím, zastavte mi u támhleté hospůdky,“ řekl.
„U ,Afrodity‘?“ taxikář se oplzle usmál. „Tam vám Bible moc platná nebude.“
„Mám domluvenou schůzku,“ snažil se pasažér říct co nejpřirozeněji, ale řidičův výsměšný pohled způsobil, že se začervenal jako malý kluk.
Domluvenou schůzku s Lhářem, dodal v mysli. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jakub Ćwiek

Jakub Ćwiek (* 1982, Opole) je polský spisovatel. Jeho literární prvotinou byla sbírka povídek, jejichž hlavním hrdinou je Loki, severský bůh klamu a lží, patron podvodníků a zrádců. Kniha vyšla v Polsku v roce 2005, český překlad Roberta Pilcha byl vydán roku 2011 jako Lhář. Povídka z té knihy, Tichá noc, byla nominováná na Cenu Janusze A. Zajdela. Ćwiek byl nominovaný na tuto cenu čtyřikrát; třikrát v kategorii povídka (Tichá noc 2005, Marnotratný bůh 2006, Małpki z liści 2010) a jednou v kategorii román (Krzyż Południa, Rozdroża 2010). Přečtěte si autorovu knihu Lhář.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám fantasy a sci-fi tipy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePouto stínu

Machová, Petra

Host, 2019

zobrazit info o knizeAglajina zem

Variant, Petra

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2019

zobrazit info o knizeBorne

VanderMeer, Jeff

Argo, 2019

zobrazit info o knizeLhář Loki
Omnibus

Ćwiek, Jakub

Triton, 2019

Napsat komentář