Vítejte v Oblasti X

anihilace
Z neznámých příčin se Oblast X stala místem, kde byste dovolenou rozhodně trávit nechtěli. Co čeká za jejími hranicemi a proč se tolik vědeckých expedic vrátilo v poněkud pozměněném stavu?


Autorem sci-fi románu Anihilace, který roku 2015 vydalo nakladatelství Argo, je americký autor Jeff VanderMeer. VanderMeer vystudoval novinařinu, anglický jazyk a latinsko-americkou historii. Roku 1984 založil malonákladové vydavatelství The Ministry of Whimsy Press, které se orientovalo na uměleckou fantastiku pro náročné čtenáře. Ačkoli s vydavatelskou činností skončil, žánru sci-fi a fantasy se věnuje stále, tentokráte jako autor. Jeho první práce, Night Prayers, byla publikována v magazínu Ouroboros. Do řad profesionálně vydávaných autorů se zařadil povídkou Mahout, jež vyšla v magazínu Asimov. U nás již vyšla VanderMeerova kniha Veniss Underground, obsahující kromě samotného románu také pět povídek ze stejného prostředí.

Tajemná Oblast X je již několik desetiletí separována od zbytku kontinentu. Nikdo si není jistý, co se v jejích hranicích děje s přírodou. Za účelem zjištění této skutečnosti sice již bylo vysláno jedenáct expedic, ale ani jedna se nevrátila s přijatelným vysvětlením. Lépe řečeno jedna hovořila o rajské krajině, druhá spáchala hromadnou sebevraždu, členové další se povraždili navzájem a poslední, jedenáctá výprava, skončila smrtí všech účastníků na rakovinu. Co mohlo způsobit tak rozdílné následky?

Na to má odpovědět výprava dvanáctá, skládající se ze čtyř žen – antropoložky, geodetky, psycholožky a bioložky. Jejich hlavním úkolem je získat vzorky, pochopit oblast, a především se jí nenechat ovlivnit. Začátek potenciálně smrtelného dobrodružství začíná pro vědkyně tak, jak očekávaly – naleznou věci, na které je i lidská fantazie slabá…

Ačkoli je Anihilace knihou, kterou bude mít zdatnější čtenář přečtenou za jeden večer (titul má něco málo přes sto sedmdesát stran), nemá skromnější rozsah vliv na kvality textu. Zápletka je pečlivě propracovaná, stejně jako psychologie postav, na které autor svůj výtvor z velké části staví. Přestože lze příběh zařadit do kategorie sci-fi, děj není plný nejroztodivnějších fantastických futuristických vynálezů, kniha by tedy mohla oslovit i čtenáře, kteří si obvykle ve sci-fi příliš nelibují.

Jak už jsem naznačila, příběh není založen na technice budoucnosti, ale na atmosféře a pocitech. V čtenáři bude při ponoření se do děje dominovat pocit strachu z neznámého a tajemného nebezpečí, které se může zjevit každým okamžikem. Autor umí mistrně pracovat s emocemi, opakovaně nechává napětí gradovat takovým způsobem, až čtenářům běhá mráz po zádech. Román Anihilace, první část trilogie, mohu doporučit nejen pravidelným čtenářům sci-fi, ale i těm, kteří hledají napínavý a sugestivní mysteriózní příběh.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnihilace

VanderMeer, Jeff

Argo, 2015

Napsat komentář