Tragická kapitola světové historie

tipy_holocaust
Jedna z nejneuvěřitelnějších lidských vlastností je snaha o vyváženost. I když žijeme zdánlivě dokonalý život, nacházíme v něm pořád něco, čím se trápit. A když nastala nejtemnější hodina lidstva, lidé v koncentračních táborech byli schopni nalézt lásku a uchovat si naději. I o tom jsou dnešní knižní tipy.

Pokračování bestselleru francouzské autorky a pamětnice Marceline Loridan-Ivens vypráví o lásce v koncentračních táborech. Jak je možné v táborech hrůzy najít lásku? A jaký má smysl? Má vůbec nějaký? Nebo naopak má ještě větší smysl než v normálním, bezpečném životě?

Láska poté

Autorka: Marceline Loridan-Ivens
Přeložila: Martina Pařízková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-87973-47-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Láska poté vydalo nakladatelství No Limits.

Ve volném pokračování bestselleru A ty ses nevrátil… přináší Marceline Loridan-Ivens ojedinělé svědectví, jak obtížné bylo pro ty, kteří prošli peklem koncentračních táborů, najít lásku. Do někoho se zamilovat, otevřít se mu, odevzdat, věřit. Protože to, co zažili v táboře, je navždy poznamenalo. Přišli tam o důvěru v lidi, o city, o empatii. Jejich jedinou touhou bylo přežít. A je možné přežít, když někoho vpustíte do svého života?
„Lásku jsem začala hledat mezi těmi, kdo přežili. To nebyla volba, jen otázka kruhů; Židé mezi sebou. Židovské rodiny snily o tom, že své děti ožení nebo vdají mezi sebou. Jak jsem se potkala s Freddiem? Už nevím. Možná přes kamarádku. Líbil se mi – tmavý, se zelenýma očima, ne moc vysoký, ale dost pro mě. Všechno v něm ale znovu obkreslovalo kontury koncentračního tábora: jeho otec tam zemřel jako ten můj, jeho matka se vrátila, ale poblázněná, a dala se dohromady se židovským lékařem z Polska, tichým, truchlícím.
Freddie pracoval, byl krejčím a ušil mi šedé sako lemované černým sametem, které jsem milovala. Začali jsme spolu chodit, objímali jsme se, líbali se, nechala jsem ho, čím dál více naléhal, věděla jsem, kam to spěje, nebo spíš kam to má spět, nezajímalo mě to, nahánělo mi to strach. Ale daleko větší strach, než když je to poprvé nebo z otěhotnění, jsem měla ze svého těla, utíkala jsem před ním. Před svou nahotou, navždy pro mě spojenou s příkazem jednoho nacisty, před jeho ponižujícím pohledem, když nám holili hlavu a pohlaví, před jeho verdiktem: smrt, nebo odklad. Před koncentračním táborem jsem se nikdy před nikým nesvlékla, nikdy předtím jsem neviděla nahé tělo ženy, ani své matky, ani svých sester. To své jsem objevila ve stejnou chvíli, kdy jsem pochopila, že je odsouzeno.“
Pokračování bestselleru „A ty ses nevrátil…“

Na našem serveru si můžete také přečíst recenzi knihy A ty ses nevrátil 

O autorce

Marceline Loridan-Ivens je francouzská spisovatelka a režisérka, která přežila koncentrační tábor. V průběhu svého života byla také herečkou. Je autorkou filmu „La Petite Prairie aux Bouleaux“ („Břízová Louka“) a knihy A ty ses nevrátil.

Zdroj: The New York Times, překlad: redakce

O nakladatelství

logoNoLimitsNakladatelství No Limits se snaží naplňovat svůj název. Neklade si limity v žánrovém zaměření knih, které vydává. Jeho jediným měřítkem je kvalita vydaných knih. Ať už jde o beletrii pro dospělé nebo pro děti, poezii, populárně-naučnou literaturu nebo humoristické romány, vyhledává takové tituly, které obstojí v čase, které přinášejí kultivovanou zábavu, a které dokážou netradiční zpracování skloubit se sdílností pro širokou čtenářskou obec. Dává tak šanci i mladým a začínajícím autorům. Jedním z cílů nakladatelství No Limits je ale i oprašovat klenoty české literatury, odívat je do moderního hávu a přiblížit je současnému čtenáři

————————————————

I druhá dnes představovaná kniha zůstává u tématu holocaustu. Navíc se ale, jak název Děti holocaustu napovídá, obrací k jeho snad nejbolestivější kapitole. Jaké byly příběhy devíti dětí, které vyrůstaly v koncentračních táborech a na útěku a které si i přes všudypřítomnou smrt zachovaly naději a touhu žít?

Děti holocaustu

Pravdivé příběhy o odvaze a statečnosti
Autoři: Allan Zullo, Mara Bovsunová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-247-2136-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Děti holocaustu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

„Přežiju. Musím. Až válka skončí, musím být ta, která lidem řekne o naší rodině.“
Příběhy „dětí holocaustu“ představují strhující životní osudy devíti židovských dětí, které musely přežít hrůzy holocaustu po celé Evropě. V době největších zvěrstev, která se kdy děla, muselo každé z nich prožít své osobní peklo a projít noční můrou druhé světové války.
Tato kniha je pomníkem jejich odvahy tváří tvář smrti. A také oslavou lidského ducha – vůle překonat nevýslovné hrůzy, vůle zvítězit nad zlem, vůle žít. Lidé v příbězích vlastně mají jednu společnou vlastnost – hluboko ve svém srdci věřili, že budou žít, i když mnoho jiných kolem nich umíralo.
„Vím, že vznikne lepší svět, až tahle válka skončí. Nemůže to být tak zlé napořád.“

Ukázka z knihy

A tak byl ve smradlavém, nacpaném dobytčáku a všude kolem něho se vznášel pach smrti a zoufalství. Zesláblé nohy ho bolely, ale nebylo si kde sednout. Kručelo mu v prázdném žaludku, ale pro lidi ve vagonu tu nebylo žádné jídlo. Ve vyschlém krku ho pálilo, ale nebyla tu ani kapka vody. Jak dlouho tak asi trpěl? Dny přestal počítat, o čase ztratil pojem. Stejně jako ostatní vězni dostal na cestu bochník chleba. To bylo jediné jídlo. Ale Mathei ho dojedl druhý den večer. A to se stalo už před několika dny.

Více informací o knize včetně vybraných ohlasů od čtenářů naleznete v článku, který jsme jí věnovali.

O autorovi

Allan Zullo se narodil ve státě Illinois a vždy snil o kariéře baseballového hráče. Místo toho se ale stal novinářem, resp. sportovním reportérem. V roce 1969 získal titul v žurnalistice na Northern Illinois University. Stal se sportovním repostérem a postupně se ze sportovního reportéra se vypracoval na vyšší pozice. Díky úspěchu knihy o sportu, jejímž byl spoluautorem se dostal k psaní knih a dnes je autorem či spoluautorem více než 120 publikací na různá témata.

Zdroj: allanzullo.com, překlad: redakce

O nakladatelství

cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska poté!

Loridan-Ivens, Marceline

No Limits, 2019

zobrazit info o knizeDěti holocaustu
Pravdivé příběhy o odvaze a statečnosti

Bovsunová, Mara – Zullo, Allan

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář