Únik do světa fantazie

fantasy
Rádi byste utekli před všedními starostmi a zároveň se podívali na neznámá místa? Máme pro vás snadné řešení, stačí se začíst do románů s fantasy nádechem. Ať už se jedná o pohádkový příběh, dystopii, apokalyptický román či knihu inspirovanou antickou mytologií.

Hlavní hrdince Emily zmizeli rodiče. Zjistí, že jsou uvězněni v podivném světě, který obývají příšery a strašidla. Bez váhání se vydá na záchrannou misi. Podaří se jí uspět? Tento fantasy román je ideální pro mladé čtenáře od 11 let.

Právě odbila půlnoc. Připravte se, skvělé dobrodružství začíná!
Emilyina výstřední matka se zálibou v punku a její nenápadný a zamlklý otec zmizeli. Dívka brzy přijde na to, že uvízli v podivném nočním světě, ve kterém se čas zastavil o půlnoci a obývají ho příšery a strašidla všeho druhu. A všechny jsou jí v patách. Vyzbrojena jen pořádně proříznutou pusou a oschlým obědem v krabičce se přesto vrhá do hledání pravdy. Co má její rodina společného s Půlnoční hodinou? Dokáže zabránit tomu, aby náš svět ovládla věčná noc? A stihne to dřív, než sní svůj jediný sendvič?!

Ukázka z knihy

Jak to, že je zamčeno?!“ zasténala. A pak jí mozek osvítila spásná myšlenka. Ty lebky! Lebka na tabulce byla stejná jako lebka na klíči v té kožené dokladovce: tím pádem by ten klíč možná mohl pasovat do zámku! Emily vypískla asi tak vysoko jako píšťalka pro psy, smýkla batohem dopředu a zběsile šátrala v přední kapse.
Za jejími zády, a ne zrovna daleko, se uličkou rozdunělo hluboké zavrčení: „Nejvíc mě baví, když utíkají.“
Nic na světě by ji nepřimělo se ohlédnout. Vrazila ruku do pytlíku a přehrabovala se v něm, staré peníze, dokladovka a konečně v ní: klíč! Vytáhla ho a obracela ho v roztřesených prstech správným koncem dopředu, zatímco se kolem ní k zemi snášely rozsypané barevné bankovky. (str. 56)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Půlnoční hodina

Autor: Benjamin Read
Přeložil: Vojtěch Ettler
Ilustrovala: Laura Trinder

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 139×204 mm
ISBN: 978-80-253-4304-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Půlnoční hodina vydalo nakladatelství Fragment.

O autorovi

Benjamin Read píše komiksy a dělá filmy. Napsal mnohonásobně nominovanou komiksovou sérii Porcelain: A Gothic Fairy Tale, „němý“ komiks Butterfly Gate, dětský komiks Night Post a také komikové adaptace knížek True Grit and Super 8. Je jedním ze zakládajících členů komiksového studia the Improper Books. V současné době pracuje na zbytku sekvence Porcelain a vedle toho píše trilogii Půlnoční hodina.

Zdroj informací: nakladatelství Fragment

O ilustrátorce

Laura Trinder je ilustrátorka a spoluzakladatelka komiksového studia Improper Books. Její první titul vydaný v  tomto studiu je Night Post, komiks beze slov pro všechny věkové kategorie, k němuž scénář napsal Benjamin Read. Oba společně pracují na několika projektech včetně trilogie Půlnoční hodina. Vedle ilustrování a práce na knihách Laura také vytváří materiály na propagaci knih, například pro Quercus a Waterstones. Žije a pracuje v Hertfordshire v Británii.

Zdroj informací: nakladatelství Fragment

————————————————

Vydejte se potřetí do Nového Prentisstownu. Patrick Ness stvořil dystopickou trilogii Nespoutaný chaos, jejímž hlavním tématem je myšlenkový mrak Hluk, díky kterému mohou obyvatelé městečka slyšet myšlenky ostatních.

Ve strhujícím závěru napínavé trilogie se do Nového Prentisstownu stahují rovnou tři armády a schyluje se k ničivé válce. Domorodí Sádrovci zmobilizují všechny síly, aby pomstili vyvražděné soukmenovce. Starosta Prentiss a mistrová Coyleová, bezohlední vůdci dvou znepřátelených lidských frakcí, se chystají za každou cenu bránit své zájmy a představy o pořádku, který chtějí v Novém světě nastolit. A do toho se na planetu blíží kosmické lodě nových osadníků.

Ukázka z knihy

Jdem spolu přes zarostlý pole jihovýchodně od města, ty, co se svažujou dolů k řece a pak pokračujou dál až k močálu. Ben mě poslal natrhat nějaký jabka, co tam v močále rostou, a řek, ať prej si Mancheeho vezmu s sebou, i když všichni víme, že ho Cillian koupil jen proto, aby se zavděčil starostovi Prentissovi, a tak se v mým životě zničehonic ocitl tenhle úplně novej čokl, kterýho sem vloni dostal jako dárek k narozeninám,i když sem nikdy neřek,že chci nějakýho čokla, i když sem místo toho řek, že chci, aby mně Cillian konečně opravil motorku na jadernej pohon, takže nebudu muset na každý vopuštěný sto v tomhle pitom městě chodit pěšky, ale kdepak, všecko nejlepší k narozeninám, milej Todde, a tu máš úplně nový štěně, a i když jsi ho nechtěl a i když sis o něj nikdy neřek, hádej,kdo ho bude muset krmit a cvičit a koupat a chodit ho venčit a poslouchat jeho žvanění, až bude dost starej na to,aby mmluvicí virus rozvázal tlamu? Hádej kdo? (str. 11)

Probuď monstrum

Autor: Patrick Ness
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 500
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-563-7
Doporučená cena: 389 Kč

 

 

Knihu Probuď monstrum vydalo nakladatelství #BOOKLAB. A nezapomeňte si přečíst ukázku z knihy.

O autorovi

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor. Žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády. Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány: Volání netvoraNěco vícMy ostatní tu prostě žijemNejdelší den Adama T. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily TelegraphTLSSunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes. Čeští čtenáři ho dobře znají také jako autora úspěšné dystopické Trilogie Chaos, sestávající z knih Hlas nožeTemný ráj a Válka hluku. Trilogie vyšla ve vázané i brožované podobě v nakladatelství Jota. Nové vydání nyní přináší nakladatelství #booklab.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Apokalyptický román přenese čtenáře do světa, kde Zemi hrozí zkáza. Hlavní hrdinové ví, že za měsíc do planety narazí kometa a bude konec. Jak stráví poslední dny života? A podaří se jim vše uzavřít?

Mrazivý young adult román odehrávající se v posledních dnech před koncem světa.
Je ti sedmnáct let. Je léto a svět vypadá úplně normálně. Jenže ty víš, k čemu se schyluje. K Zemi se řítí kometa Foxworth a zhruba za měsíc, přesně 16. září ve 4.12 ráno, bude po nás. Čtyři miliony let evoluce přijdou nazmar.
Co uděláš s časem, který ti zbývá? Koho chceš mít vedle sebe, až nastane konec? Jaké to je přesně vědět, který den a v kolik hodin umřeš?
Konec je apokalyptický román o dvou osamělých mladých lidech ve světě, jemuž brzy odzvoní. Jsou spojeni tragédií, která přerůstá v posedlost. Podaří se jim nalézt odpovědi, ještě než nebe zbělá a oceány se vypaří?

Ukázka z knihy

Jako bych se probral z transu. Obejmu ji. Konečně. Tilda mi položí hlavu na hruď. Vlasy má ještě vlhké a já vdechnu vůni chloru a šamponu. Vůni Tildy.
„Není jistý, že se to stane,“ šeptne Tilda. „Třeba nás mine. Šance tu je, i když malá.“
Nechci jí říct, co si myslím. Že by to nezveřejňovali, kdy by si nebyli jistí.
„Nebo nějak vymyslí, co udělat,“ pokračuje Tilda. „Třeba… třeba postaví obří trampolínu nebo tak něco.“
Zasměju se. Zní to jako vzlyk. Možná to opravdu byl.
„Já se tak strašně bojím,“ špitne Tilda.
„Já taky.“
Tilda se na mě podívá. Je tak krásná, až mě to zabolí.
Ona nesmí umřít. (str. 12)

Ohlasy na knihu

Nejvýraznějším rysem Strandbergova psaní je jeho schopnost vykreslit lidské pocity a je otázkou, jestli se mu to někdy povedlo lépe než tentokrát. Konec je neuvěřitelně napínavý a dobře napsaný román o konci světa – čeká vás velký zážitek!

– BJT Magazine

Mats Strandberg má jako vždy vynikající cit pro jazyk a chování mladých lidí. Konec je young adult román, který osloví stejně dobře i dospělé čtenáře.

– Metro

Konec

Autor: Mats Strandberg
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 136×206 mm
ISBN: 978-80-7577-978-6
Doporučená cena: 369 Kč

 

 

Knihu Konec vydalo nakladatelství Host. Přečtěte si ukázku.

O autorovi

Mats Strandberg (nar. 1976) je švédský spisovatel a novinář. Svými sloupky pravidelně přispívá do deníku Aftonbladet. V mládí objevil dílo Stephena Kinga, které v něm podnítilo celoživotní fascinaci žánrem hororu. Debutoval v roce 2006 románem Jaktsäsong (Lovecká sezona). Knižní série Kruh (2011–2013, česky 2012–2014), kterou napsal spolu se Sarou B. Elfgrenovou, byla nominována na prestižní švédskou literární cenu Augustpriset v kategorii literatury pro mládež. Jeho román Trajekt (2015, česky 2018) se setkal s nadšeným ohlasem kritiky i čtenářů v mnoha zemích Evropy. Velmi dobře byl přijat i jeho druhý horor Domov (2017, česky 2019). Práva na young adult román Konec (2018) se prodala do více než deseti zemí.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Co je vlastně sen a co je realita? Takovou otázku si bude klást hlavní hrdina, který se bude pohybovat jak v přítomnosti, tak i ve starověké komunitě. Autorka si pro čtenáře připravila fantasy román plný napětí inspirovaný antickou mytologií.

Archeolog Filip strávil několik let v turecké Kappadokii, kde se podílel na odkrývání sídliště z doby počátků křesťanství. Nečekaně se však vrací do Prahy a žádá o pomoc svého strýce, renomovaného psychologa. Starověké společenství, jehož pozůstatky bere Filip do rukou při vykopávkách, totiž ožívá v jeho snech – a ti lidé žijí ve strachu z nevysvětlitelné hrozby, která jednoho po druhém mrzačí a zabíjí. Filip netuší, že v pražském útočišti ho noční můra nejen neopustí, ale naopak se začne děsivě naplňovat.
Příběh plný tajemna a napětí se odvíjí ve dvou liniích: dny tráví vypravěč ve společnosti ostatních svérázných obyvatel strýcova domu, v noci se stává členem starověké komunity a čelí spolu s ní záhadnému zlu. Ale co je vlastně sen a co je realita? Komu má hrdina důvěřovat, a může vůbec věřit sám sobě? Autorka umně proplétá jednotlivé nitky, plynule zapojuje do děje prvky antické mytologie a raného křesťanství i skutečné písemné památky z tohoto období. Na své si tu přijdou jak milovníci mrazení v zádech, tak náročnější čtenáři se zájmem o antickou civilizaci a její odkaz naší současnosti.

Ukázka z knihy

Sněžilo, i když už byl pomalu květen. Stál jsem před domem. Je to šest let, co jsem odtud odjel. Možná už mi můj starý klíč k vstupním dveřím nebude k ničemu. Snad strýc nevyměnil zámek. Neúspěšně jsem se snažil klíč vpravit do dírky, a než se mi to povedlo, dveře se rozletěly.
Okamžitě jsem ji poznal. Ve dveřích stála paní Róza. Musel jsem ji nemotorným odemykáním vyrušit od utírání prachu.
Paní Róza tu bydlela, co si pamatuji. Dělala mému strýci, vyhlášenému pražskému psychologu Kernovi, hospodyni. (str. 9)

Fylaktérion

Autorka: Markéta Svobodinger

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-257-2918-2
Doporučená cena: 228 Kč

 

 

Knihu Fylaktérion vydalo nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec

Strandberg, Mats

Host, 2019

zobrazit info o knizeProbuď monstrum

Ness, Patrick

#BOOKLAB, 2019

zobrazit info o knizePůlnoční hodina

Read, Benjamin – Trinderová, Laura

Fragment, 2019

zobrazit info o knizeFylaktérion

Svobodinger, Markéta

Argo, 2019

Napsat komentář