Když se dva perou

Mann_Pezzullo_LovDraka
Už jste někdy přemýšleli nad tím, odkud se berou prostředky pro financování světových konfliktů? Případně z čeho si diktátoři nechávají platit svůj rozmařilý životní styl? Na některé z těchto otázek nám možná pomohou najít odpověď členové SEAL Teamu Six.

Když jsem před více než rokem uzavíral recenzi pátého pokračování velice populární série autorské dvojice Don Mann a Ralph Pezzullo SEAL Team Six: Lov lišky (Hunt the Fox, 2015, česky 2018), spekuloval jsem o termínu vydání překladu v pořadí šestého titulu. Nakonec to nebylo jaro, jak jsem doufal, ale až září 2019, kdy se na pultech knihkupectví objevila kniha s názvem SEAL Team Six: Lov draka (Hunt the Dragon, 2016). Pro nakladatelství CPress, člena skupiny Albatros Media, připravil překlad již tradičně Petr Šťastný.

Čtenářům, kteří se s díly Dona Manna a Ralpha Pezzulla zatím nesetkali, prozradím, že SEAL Team Six je zatím sedmidílná sbírka příběhů o práci elitní jednotky námořnictva Spojených států amerických. První díl série spatřil světlo světa v roce 2011 pod názvem Lov vlka (Hunt the Wolf, česky 2016). Následovaly Lov škorpiona (Hunt the Scorpion, 2012, česky 2017), Lov sokola (Hunt the Falcon, 2013, česky 2018), Lov šakala (Hunt the Jackal, 2014, česky 2015) a výše zmíněné Lov lišky a Lov draka. Sedmým a do češtiny zatím nepřevedeným titulem je Hunt the Viper z roku 2018.

Naopak ti, kdo cesty družstva vedeného Tomem Crockerem sledují již nějakou dobu, vědí, že každý příběh zavede čtenáře na celou řadu pro nás povětšinou exotických míst. Jinak tomu není ani v případě Lovu draka. Tentokrát začínáme rychlou akcí na Ukrajině, odkud kromě zajatého ruského mafiána přivezou příslušníci SEAL Team Six i nezanedbatelné množství velice zdařilých falzifikátů americké měny. Se stejnými bankovkami se ale setkají i při zdánlivě bezvýznamném pobytu v hotelu v Las Vegas. Patrání je nakonec zavede až na opačnou stranu zeměkoule – do Severní Koree.

Série s každým dalším pokračováním posouvá hranice mezi prostým líčením vojenské akce a dobrodružnou literaturou ve prospěch druhé možnosti. V souladu s předchozími tituly zůstávají v textu stále bohatě zastoupeny obsáhlé specifikace výzbroje i výstroje jak amerických, tak protivníkových jednotek. Přibývají ale i čistě lidské pohledy na situace, v nichž se postavy rozhodnutím svých autorů ocitají. Konkrétně v Lovu draka se setkáme jak s dějovou linií sledující osudy a pocity uneseného vědce, tak i s fascinující odvahou prostých lidí. Mnozí z nich Crockerovým lidem nezištně pomáhají navzdory obrovské míře rizika. Opět nechybí ani zákulisí Crockerova osobního života, v němž se mu rozpadlo již druhé manželství. Nicméně pobyt v Las Vegas možná přinese i nové partnerské příležitosti. V tomto ohledu se nechte překvapit.

Šestý příběh, jenž čtenáře zavede mimo jiné i do šokující severokorejské reality, přináší také jednu významnou myšlenku na téma mezinárodních vztahů. Ukazuje totiž, že pravidlo o třetí straně, která těží z konfliktu dvou jiných, není dobré jen pro jednotlivce, ale lze je s úspěchem aplikovat i v mezinárodním měřítku. A tak nám autoři předkládají k zamyšlení otázku, zda některé ze zdánlivě jasných incidentů mezi světovými mocnostmi nemohou být jen pekelnou hrou někoho jiného. Někoho, kdo věci aranžuje tak, aby mu nahrávaly do karet, zatímco jím iniciované nedorozumění postupně přerůstá v čisté a často nenapravitelné zlo.

Petr Šťastný ve své překladatelské úloze potvrzuje vše, za co jsem ho chválil v předchozích případech. Pečlivě propracované dialogy převedené do skutečné češtiny (tedy nikoli jen prostý převod slovo od slova, jak se sem tam stává jiným) a řada doplňujících poznámek k některým ne právě obvyklým výrazům jsou pro něj jasným standardem. Tím vším dělá z této knihy s rozsahem převyšujícím tři stovky stránek titul, který člověka pohltí a nepustí, dokud se nedočte až k závěrečnému povídání o autorech. Koneckonců, podíváme-li se na portfolio překladů, jež pocházejí z dílny Petra Šťastného, narazíme hlavně na válečné a technicky orientované tituly. Není tedy divu, že je tak úspěšný právě u knih Dona Manna a Ralpha Pezzulla.

Lov draka má ve srovnání se svými předchůdci jedno výrazné specifikum, které je možná důsledkem onoho stylového posunu, jejž jsem zmiňoval v úvodu. Autoři ubírají na výbušnosti členů týmu, zatímco násilí zdůrazňují více na straně scén, jimž dominují padouši. Crockera a jeho lidi ukazují ve velice lidském rozměru bez ohledu na vypjatost situace. Otázkou je, zda je takový vývoj důsledkem dozrávání autorů, či jejich románových postav.

Sedmá kniha série SEAL Team Six si bere na mušku Islámský stát a téma rukojmích v rukách ISIS. Crocker k takovému tématu zcela jistě nezůstane lhostejný. Nicméně na českou verzi „Lovu zmije“ si ještě musíme nějakou dobu počkat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSEAL team six: Lov draka

Mann, Don – Pezzullo, Ralph

CPress, 2019

Napsat komentář