Rychle nabyl…

Mann_Pezzullo_LovLisky
Že žijeme ve světě plném nebezpečí, je neoddiskutovatelný fakt. Naštěstí jsou mezi námi kromě padouchů i ti, zpravidla neviditelní, kdo bez ohledu na sebe dbají na to, aby se váhy překlápěly spíše ve prospěch těch „hodných“.

Zhruba uprostřed prázdnin roku 2018 přineslo nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media, další titul ze série SEAL Team Six: Lov lišky (Hunt the Fox, 2015) autorské dvojice Don Mann a Ralph Pezzullo. Překlad pochází opět od Petra Šťastného.

Přestože jsme si jako poslední knihu z výše zmíněného cyklu představili třetí pokračování s názvem Lov sokola (Hunt the Falcon, 2013, česky 2018), Lov lišky jako pátý příběh navazuje na čtvrtou knihu Lov šakala (Hunt the Jackal, 2014, česky 2015). Pro úplnost připomeňme, že celá řada SEAL  Team Six začala titulem Lov vlka (Hunt the Wolf, 2011, česky 2016) a o rok později vyšel Lov škorpiona (Hunt the Scorpion, česky 2017). Na své překlady do češtiny naopak čekají tituly Hunt the Dragon (Lov draka) z roku 2016 a letošní Hunt the Viper (Lov zmije).

Ačkoli je Lov lišky, stejně jako ostatní knihy série, samostatně stojící příběh, nevyhne se odkazům na některé momenty svého předchůdce, jímž je Lov šakala. To je zvláště pro pravidelné čtenáře příběhů kapitána Crokera trochu matoucí, protože, jak jsme si již před třemi lety říkali, Lov šakala, ač jinak čtvtým dílem, byl do naší mateřštiny přeložen jako první. Proč se o tomto netradičním pořadí opakovaně zmiňuji? No protože i mně samotnému dalo trochu přemýšlení, než mi odkazy na děj těsně předcházející dnes představovanému příběhu začaly dávat smysl. Dokonce jsem se párkrát zamýšlel nad tím, zda jsem něco v minulých knihách nepřehlédl. Něco dost podstatného, jako třeba dramatickou ztrátu jednoho ze členů týmu. Tato na pozornost náročnější časová osa je ale asi jediná drobnost, která by mohla české čtenáře (a to ještě nejspíš ne všechny) při konzumaci pátého pokračování rušit. Zbytek je už jen příslovečná jednička s hvězdičkou za opět profesionálně vyvedené zpracování z dílny autorské dvojice, kterou tvoří bývalý člen jednotek SEAL Team Six Don Mann a zkušený publicista Ralph Pezzullo.

Lov lišky patří k zatím asi nejkomlexnějším příběhům série. Poněkud zredukované Černé družstvo Toma Crokera zařazené jako podpůrný tým pro operace CIA má za úkol zajistit značné množství sarinu, který si Islámský stát chystá k jednomu ze svých drtivých teroristických útoků v srdci západní Evropy. A tak se členové jednotky SEAL Team Six vydávají na hon nejprve na území Sýrie, kde pro al-Asadovsky orientované frakce dělají všechno pro to, aby smetly západní svět z mapy. Získané kanistry s nebezpečnou chemickou látkou však dlouho v držení Crokerovy skupiny nezůstanou a děj příběhu provádí čtenáře přes moře i pevninu, aby se jazýček vah přiklonil zase ve prospěch Mannových a Pezzullových hrdinů. Snad ještě více než v ostatních titulech série se v Lovu lišky objevují situace, kdy se ze spojenců stávají nepřátelé a kdy zrada je něco, co je třeba očekávat kdykoli a prakticky od kohokoli.

V osobní rovině dochází u hlavního hrdiny ke krizi ve vztahu. Jeho druhá žena, s níž sdílel hodně ze svého dramatického života, se rozhodne dostát svému slovu, a když Croker dá znovu přednost službě před životem doma, opustí jej. Autoři samozřejmě nenechávají situaci ve stádiu černé a bílé, ale jasně zdůrazňují a připomínají trauma, jež poznamenalo Crokerovu rodinu. Kdo četl Lov škorpiona a následně i Lov sokola, je trochu v obraze. Těm, kdo se s dvojkou a trojkou ještě neseznámili, doporučuji tento nedostatek napravit.

Překlad Petra Šťastného se nijak zásadně neliší od všech předchozích čtyř titulů. Snad jen že ubyly vysvětlivky překladatele, zatímco přechodníky si své místo v české verzi Lovu lišky v hojném míře udržely. Obecně lze na zkušenosti Petra Šťastného pět jen chválu, je nesporné, že i díky jeho přispění si příběhy SEAL Team Six vydobyly své místo na slunci na našem knižním trhu. Tři stovky a čtyřicet jedna stran si mezi sebe rozdělilo dvacet jedna kapitol, z nichž každá je pak, stejně jako ve všech Lovech, uvedena krátkým citátem. Přímá souvislost s obsahem kapitoly není vždy zřejmá, ale náladu dokreslit zcela jistě pomáhá.

V Lovu lišky se znovu setkáváme se zdůrazněním faktu, že na světě jsou kromě padouchů i lidé, kteří i za cenu osobních ztrát cítí jako svoji povinnost bdít nad bezpečím našeho pojetí civilizace. Pravdou také bude, že tito lidé jsou v naprosté většině případů „neviditelní“, protože jen těžko by mohli být tak úspěšní, kdyby byli vystavováni na titulních stránkách veřejných médií. Je to nevděčný úkol. Je to nelehké poslání.

Kdy bychom mohli očekávat českou verzi Lovu draka, šestého pokračování dobrodružství SEAL Team Six, zatím není z podkladů CPressu zřejmé. Při stávajícím tempu a frekvenci vydávání by to mohlo být na jaře příštího roku, ale kdo ví? Nezbývá, než se nechat překvapit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSeal Team Six: Lov lišky

Mann, Don – Pezzullo, Ralph

CPress, 2018

Napsat komentář