Útočiště, nebo hrob?

Netvora 3_Azyl
Maika Půlvlčice našla úkryt v přístavu střeženém magickým štítem. Když ale štít nešťastnou náhodou rozbije, ona i její přátelé se znovu ocitnou v nebezpečí.

Fantasy komiks Netvora, zasazený do světa art deco beauty a steampunkového hororu, snad už ani není třeba představovat. Na každém kroku sbírá působivá ocenění: British Fantasy Award za nejlepší grafický román; 5 cen Willa Eisnera za nejlepší pokračující sérii, publikaci pro mládež, scénář, kresbu a obálky; 3 ceny Hugo – dvakrát za nejlepší grafický román a jednou za nejlepšího kreslíře. Ačkoli některé z těchto prestižních cen vzbuzují dojem, že se jedná vyloženě o příběh pro teenagery, Netvora dokáže kombinací akčního thrilleru, drsného humoru a morbidních scén plně pohltit i dospělé čtenáře.

Začátkem května 2019 u nás nakladatelství Crew vydalo třetí díl s podtitulem Azyl. Výtvarnice Sana Takeda a autorka scénáře Marjorie Liu v něm prostřednictvím nádherných kreseb opět předkládají čtenářům kvalitní a vzrušující podívanou.

Hlavní hrdinka Maika Půlvlčice nadále odkrývá stopy své záhadné minulosti. Přitom musí čelit stále většímu množství současných hrozeb. Ve třetím pokračování přichází do neutrálního přístavního města Pontu, v němž by ráda nalezla dočasné útočiště před pronásledovateli. Válka mezi lidmi a arkaniky (rasou vzniklou křížením lidí a prastarých bytostí) se však blíží a Maika zjišťuje, že musí se Zinnem – monstrem, které žije v jejím nitru – spolupracovat, aby společně přežili a ochránili Pontus. Bohužel to vypadá, že ani s tímto mocným spojencem není dívka dostatečně připravená, aby obnovila rozbitý štít chránící město.

Z krátké anotace (a také z nádherné knižní obálky) by se mohlo zdát, že středobodem všeho opět budou Maika a Zinn. Do popředí se ale konečně více dostává i roztomilá lištička Kippa, světlý bod dobra ve světě prolezlém depresivní tmou a zlem. Dívenka se zvířecími oušky a huňatým ocáskem vyzařuje naději a laskavost tam, kde všichni ostatní válčí. Je věrná a starostlivá. Jako taková se nenechá dvakrát pobízet, když ji požádají, aby pomohla liščím průzkumníkům hledat v horách bezpečné cesty pro uprchlíky. V tu chvíli se Maika a Kippa rozdělí. Sejdou se ještě někdy? Na odpověď bude třeba počkat, až vyjde čtvrtý díl série, který se v zahraničí právě chystá.

Netvora 3_Azyl_ukazka1Netvora 3_Azyl_ukazka2

Po dvou dílech si už každý jistě stačil všimnout, že v Netvoře mají hlavní slovo ženské postavy. Ačkoli silné hrdinky hrají stěžejní roli, nejedná se o příběh míněný čistě pro něžné publikum, ba naopak! Krev tu teče proudem, na každé stránce čeká zákeřná vražda, zásadní zvrat nebo působivá námořní bitva.

Dalším tématem – v současné literatuře pro teenagery tak populárním – je homosexualita a zatím nevyjasněný vztah Maiky k záhadné přítelkyni jménem Tuya. Maika se k ní v myšlenkách často vrací, Tuya však v jejích vzpomínkách pomalu bledne. Přestože i Tuya má ve třetím díle více prostoru, příliš se toho o ní nedozvíme.

Netvora 3_Azyl_ukazka4Netvora 3_Azyl_ukazka3

Netvora se vyznačuje mnoha vedlejšími dějovými liniemi, ohromným množstvím postav a hromadou neúplných informací. Její svět má bohatou historii a pestrou mytologii, pročež není snadné se v něm zorientovat. Zásadní události se nám snaží přiblížit kocouří profesor Tam-Tam ve svých osvěžujících úryvcích z přednášek na koncích kapitol.

Přesto doporučuji číst Netvoru až poté, co u nás vyjdou všechny díly – hezky naráz bez dlouhých přestávek mezi jednotlivými knihami, než vyblednou vzpomínky na některé důležité momenty. Ale kdo by to čekání vydržel…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetvora 3
Azyl

Liu, Marjorie - Takeda, Sana

Crew, 2019

Napsat komentář