Komiks plný krásy a ukrutnosti

Netvora_Probuzeni
Netvora je dost možná nejhezčí komiks, jaký se vám kdy dostane do rukou. Nádherná a detailní kresba ale není to jediné, čím vás kniha nadchne.

Autorka scénáře Marjorie Liu a výtvarnice Sana Takeda zasadily děj komiksu Netvora 1: Probuzení do alternativního světa art deco beauty a steampunkového hororu. Nakladatelství Crew vydalo výslednou atmosférickou fantasy koncem května 2018 a dobře udělalo!

Netvora vypráví epický příběh šestnáctileté (ačkoli v komiksu zaznívá i číslo sedmnáct) Maiky Půlvlčice, která přežila kataklyzmatickou válku mezi lidmi a arkaniky. Arkanici jsou míšenci, rasa vzniklá křížením lidí a prastarých (mocných bytostí nejasného původu, které byly lidmi uctívány jako zástupci starých bohů). Tváří v tvář útlaku a hrozivému nebezpečí se Maika stává jak lovcem, tak kořistí. S pronásledovateli za patami odhodlaně pátrá po vlastní tajemné minulosti. Nese si s sebou nejen mocnou masku, po které všichni touží, ale i démona, jenž se pomalu probouzí v jejím nitru.

Netvora1_ukazka1

Hned na začátku vás autorky bez zbytečných okolků uvrhnou do temného světa plného násilí, nebezpečí a kouzelných bytostí. Úchvatná propracovaná kresba si vás okamžitě podmaní, dokonce natolik, že vám nejspíš ani nebude vadit, když se v samotném příběhu maličko ztratíte. Scény totiž často přeskakují z místa na místo a z minulosti zpátky do současnosti. Občas je těžké se zorientovat, zčásti i proto, že Netvoře schází číslování stránek. Ačkoli jasnější úvod do problematiky světa chybí, bílá místečka vcelku úspěšně vyplňují občasné úryvky z přednášek profesora Tam-Tama, objevující se tu a tam mezi jednotlivými kapitolami. (S něčím podobným se můžeme setkat např. v Čarodějově nevěstě, kde se nám dostává osvěžení v podobě různých náčrtků mezi kapitolami a vysvětlujících dodatků na konci příběhu.) Kapitol je v Netvoře celkem šest a každou uvádí nádherná celostránková ilustrace.

Netvora1_ukazka4

Přestože se jedná o komiks, nečekejte lehkou četbu, u níž si oddechnete a nebudete se na ni muset příliš soustředit. Příběh je opravdu spletitý a vyžaduje patřičnou pozornost, aby vám nic neuniklo. Takřka z každé strany na vás vystříkne krev. Maika není žádná útlocitná duše. Zdatně se ohání vším, co jí přijde pod ruku, seká údy i přesto, že jí samotné jedna ruka schází. Působí spíše jako zkušená bojovnice ve věku minimálně pětadvaceti let než šestnáctileté děvče. Přispívá tomu i fakt, že ji provází „lištička“ Kippa, věrné a laskavé děvčátko s liščími oušky a huňatým ocáskem, které Maiku oslovuje uctivým výrazem „paní“.

Netvora1_ukazka2Netvora1_ukazka3

Právě Kippa dodává příběhu potřebné odlehčení, dotek roztomilosti a sympatické kuráže ve světě překypujícím tmou, zmasakrovanými těly a děsivými monstry. Podobnou úlohu zastává další Maičin průvodce, mluvící kocour Ren. Jeho osvěžující smysl pro humor a ironii prosvětluje mnohé temné chvíle. Příběh, který jinak vytváří dojem velkolepé a vznešené ságy, občas okoření zarážejícími hláškami.

Netvora1_ukazka5

Myslím, že Netvoře vlastně ani nelze nic vytýkat, krom zmíněného chybějícího číslování stran a rychlého, zmateného začátku. Věřím, že jakékoliv nesrovnalosti budou blíže osvětleny ve druhém díle s podtitulem Krev, jejž nakladatelství Crew plánuje vydat v listopadu 2018.

Příběh doporučuji všem milovníkům fantasy a krásných grafických románů, kterým nevadí drsnější scény. Každý, kdo má rád napínavá dobrodružství plná magie, soubojů, intrik, tajemství i humoru, si tady určitě přijde na své. Pokud vás ani toto nepřesvědčilo, vězte, že Netvora získala plným právem řadu ocenění, mj. British Fantasy Award (Best Comic) či Hugo Award (Best Graphic Story). Potřebujete vědět víc?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetvora 1
Probuzení

Liu, Marjorie - Takeda, Sana

Crew, 2018

Napsat komentář