Když píše sám život

Tipy_Kdyz pise sam zivot
V dnes představovaných knihách si můžete přečíst o nevšedních lidských osudech. Najdete tu deník z pobytů v internačních táborech, příběhy legendárních českých závodníků a paměti československého zpravodajského důstojníka.

Deník z Prahy 1945–1946 zachycuje zážitky herečky Margarete Schellové z desetiměsíčního pobytu v československých internačních táborech. Je doplněn dokumenty, překlady dobových ohlasů i životopisným esejem.

Deník z Prahy 1945–1946

Autorka: Margarete Schellová
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 664
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-200-2949-2
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Deník z Prahy 1945–1946 vydalo nakladatelství Academia.

Deník pražské Němky Margarete Schellové zachycuje autorčiny osobní zážitky během desetiměsíčního pobytu v československých internačních táborech od zatčení během Pražského povstání až do března roku 1946. Nejdelší čas strávila v Bystřici u Benešova, v táboře původně založeném nacistickou okupační správou pro lidi ze smíšených rodin. Záznamy pořizované tajně na útržky papíru provezla při odsunu do Německa a roku 1957 vyšel její deník v Bonnu. Vydání bylo přijato dosti kriticky kvůli údajné nevyváženosti informací ve prospěch Čechů. Český překlad je jedním z prvních u nás zveřejněných příspěvků k „malým dějinám“ tohoto období. Samotný deník doprovází dostupná dokumentace, překlady dobových ohlasů na německé vydání a životopisný esej o složitých autorčiných osudech.

 

Ukázka z knihy

Kapitán, jak se říká našemu veliteli, vejde do místnosti a všichni se ho hned ptají, kdy asi budeme propuštěni na svobodu. Může se jednat jen o několik dní, míní, a když se ho ptám já, říká, že já jakožto Pražanka se dostanu na svobodu přirozeně jako jedna z prvních a vrátím se do svého bytu. Jestli mě vykradli, mohu požádat o náhradu škody. Říšští Němci se prý také dostanou s transporty co nejdřív domů. Ti, kteří tu žili už před rokem 1938, mohou zůstat. Rozdá některým dětem sladkosti a několik krajíců chleba. Ukázalo se, že je velmi milý, zdá se ale velmi prohnaný. Bere do úschovy šperky, aby nám je nesebrali Rusové. Zdalipak je všichni ti důvěřivci, kteří mu šperky odevzdávají, ještě někdy uvidí? Slyšela jsem, že je také velmi úplatný a umožní jednotlivcům propuštění na svobodu, za což bere peníze. Já žádné nemám. I když je naděje na úspěch nepatrná, riskovala bych to, ale moje peníze zůstaly z části v kabelce, kterou mi vyrvali, z části v bytě, jestli odtamtud už také nezmizely. (str. 32)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Margarete Schellová

Margarete Schellová (1911–1969) byla pražská německá divadelní a rozhlasová herečka, autorka rozhlasových her a publicistka.

————————————————

Kniha Legendy naší silnice představuje sedmnáct českých osobností spjatých s okruhovými závody a význačnými motoristickými podniky. Přečtěte si zajímavé příběhy i autentické rozhovory se slavnými závodníky.

Legendy naší silnice

17 závodníků a osobností českého motorsportu
Autor: Aleš Sirný

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-264-2558-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Legendy naší silnice vydalo nakladatelství CPress.

Touha po rychlosti, po úspěchu, umění nikdy se nevzdávat i snaha o dosažení dokonalosti. To vše spojuje našich sedmnáct legend, které, ať už na dráze či mimo ni, psaly historii okruhových závodů a zanechaly výraznou českou stopu i na nejvýznamnějších motoristických podnicích. Díky osobitým příběhům, autentickým rozhovorům a fotografiím z osobních archivů závodníků i předních fotografů je tato kniha ojedinělým počinem – seznámíte se s pestrými životními osudy i kariérami a nahlédnete za oponu závodů doma i v zahraničí.

 

Ukázka z knihy

V sedmdesátých a osmdesátých letech se českoslovenští závodní piloti dělili na dvě skupiny. Jedna část hleděla směrem na západ k Mistrovství Evropy cestovních automobilů a ta druhá sbírala vavříny na východní straně železné opony v Poháru míru a přátelství, který byl vyhledávaným cílem jezdců socialistických zemí. Vlastimil Tomášek se objevil na obou březích evropského motorsportu, přičemž ten východní si na dlouhá léta podmanil.
„To najdete, hned druhý výjezd za tunelem u benzinky,“ říkal mi do telefonu Vlastimil Tomášek, když jsem se blížil po dálnici k Liberci. Po několika minutách jízdy jsem správně zaparkoval před lehce omšelým autoservisem U Bambase, který v městské části Růžodol stojí společně s benzinkou od počátku devadesátých let. Proč U Bambase? Protože Tomáškovi skoro nikdo jinak neřekne. (str. 46)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Polygon Ladislava Kubizňáka je knihou podávající otevřené vzpomínky důstojníka československé rozvědky.

Polygon

Z pamětí československého zpravodajského důstojníka
Autor: Ladislav Kubizňák

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0838-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Polygon vydalo nakladatelství Grada.

Od náboru, výcviku a prvních misí po reálnou práci špiona – autentické a otevřené vzpomínky důstojníka československé rozvědky, jehož kariéra vrcholila v USA v roce 1989.

 

Ukázka z knihy

Je pozdní srpen roku 1988. Na Manhattan dopadá odpolední slunce a ve vzduchu je již cítit blížící se podzim. Před půlrokem jsem byl centrálou povýšen po třech letech operativní práce v jednom z nejtěžších západních kontrarozvědných prostředí na zástupce rezidenta, v kódu NATO Acting COS (Chief of Station, v názvosloví KGB je ekvivalentem rezident). Ta samá pozice je ještě na rezidentuře Peking. Centrála rozvědky tím zdůraznila důležitost našeho newyorského i pekingského pracoviště. (str. 7)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Ladislav Kubizňák

V únoru roku 2013 kolem svatého Valentýna se autor obchodně zatoulal na Sibiř, kde mu přelétl nad hlavou tzv. čeljabinský meteorit. Do zemské atmosféry vstoupil někde nad Aljaškou a po průletu se za 9 měsíců narodil synek Bruno, o tři roky později další synek André, oba s česko-kuronskou krví v žilách. To přimělo autora, aby sedl a napsal knihu svých vzpomínek. Sám začal žít na dušičkové odpoledne v roce 1949, kdy se narodil v místě soutoku tří řek v Jaroměři, vyrůstal v Broumově a do učení na kováře šel do Hradce Králové. Po Střední průmyslové škole v Náchodě vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a vzdělávací finále zakončil v roce 1987 na New York University v době svého působení v OSN. Po absolvování vojenské služby byl přijat do služeb československé zpravodajské služby a vyslán do USA, kde působil v 80. letech na rezidentuře New York ve funkci Acting COS (Acting Chief of Station). V letech 1999–2010 působil v lotyšské Rize a zabýval se obchodem. Nyní žije ve svém vesnickém obydlí, a protože má čas a trpělivost, stará se především o výchovu svých dětí a vnuků.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás příběhy napsané životem? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník z Prahy 1945–1946

Schellová, Margaret

Academia, 2019

zobrazit info o knizeLegendy naší silnice
17 závodníků a osobností českého motorsportu

Sirný, Aleš

CPress, 2019

zobrazit info o knizePolygon
Z pamětí československého zpravodajského důstojníka

Kubizňák, Ladislav

Grada, 2019

Napsat komentář