Korespondence V+V

Hledani-ztracenoho-Voskovce-perex
Nahlédněte do soukromí osobností Jana Vodňanského a Jiřího Voskovce. Hledání ztraceného Voskovce odhaluje nejen dávnou korespondenci mezi těmito dvěma interprety, ale přibližuje nám i jejich vzájemný vztah a atmosféru 70. a 80. let.

Knížka Jana Vodňanského není pouhou reportáží z návštěvy u Jiřího Voskovce v New Yorku. Jiří Voskovec byl jen jedním z celé řady „viníků“, kteří byli příčinou cesty za oceán.
Když v dubnu 1927 zahájili Voskovec a Werich studentskou legráckou Vest pocket revue – aniž by to plánovali! – dějiny moderního českého divadla, netušili mnohé. Ani ve snu je nenapadlo, že jejich Osvobozené divadlo bude senzací, později trnem v oku českým i německým fašistům, a deset let po likvidaci divadla se stane i komunisty se skřípáním zubů trpěnou látkou v učebnicích. Humor a poezie V&W se staly živou vodou pro hnutí malých divadelních forem v šedesátých letech nejen v Čechách, ale i na Slovensku. Naplno tehdy zářil Semafor a jistý Vodňanský potkal jistého Skoumala. Jejich první písně znali nejprve spolužáci z mejdanů a později návštěvníci Reduty, Ateliéru, Divadla hudby. Uprostřed bouřlivého jara roku 1969 pak ohromili publikum Činoherního klubu celovečerním pořadem S úsměvem idiota.
Dějiny českého textappealu jsou současně i dějinami řady nepochopení, malých i velkých zákazů a následných průšvihů. A to, že si Jan Vodňanský dopisoval s „Američanem“ Georgem Voskovcem, mu u některých úřadů rovněž neprospělo. V době, kdy dvojice Vodňanský a Skoumal mohla vystupovat jen příležitostně na malých scénách a ve studentských klubech, se Janu Vodňanskému podařilo v roce 1976 vycestovat do Spojených států amerických a s jedním ze svých životních idolů se setkat. A – ke zklamání některých úředníků – se pár týdnů před Chartou 77 vrátil do tehdy šedivé a normalizované Prahy. Epilog knihy tvoří reportáž o výroční inscenaci Vest pocket revue k jejím sedmdesátinám.
Dvojice V&W ani duo Vodňanský a Skoumal už neexistují. V této knize se s nimi však opět setkáte.

 

Hledání ztraceného Voskovce

Autor: Jan Vodňanský

Počet stran: 149
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7492-419-4
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Hledání ztraceného Voskovce vydalo nakladatelství Galén.

 

O autorovi

Jan Vodňanský je spisovatel, herec, zpěvák, autor textů písní a lidový filosof. Jeho texty jsou plné osobitého absurdního a intelektuálního humoru. Věnoval se také tvorbě pro děti (např. verše v časopise Mateřídouška). Vodňanský ve svých dílech často směšuje technické a filosofické roviny pohledu a dochází k absurdním nečekaným závěrům. Je to dobře patrné např. z názvů obrazů a artefaktů z fiktivní reportáže z galerie.

Zdroj informací: Kosmas

Doporučujeme

O životě jedné z hlavních osobností Osvobozeného divadla, Jiřím Voskovci, pojednává rovněž titul dua Jiřího a Ondřeje Suchého – Pan Voskovec z Manhattanu. Za vrcholné dílo pana Voskovce, které napsal společně se svým kolegou Janem Werichem, je potom považována Balada z hadrů.

Jan Vodňanský se zviditelnil mimo jiné svými písňovými texty a básničkami pro děti. Patří k nim například tituly Jan Vodňanský dětem, Máme doma gorilu, Když jde malý bobr spát a další.


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHledání ztraceného Voskovce

Vodňanský, Jan

Galén, 2019

Napsat komentář