Vařím, vaříš, vaříme…

Tipy_Exoticke koreni s recepty_Lusteninova kucharka
První z dnešních knižních tipů vám poodhalí tajemství exotických koření v obsáhlé encyklopedii bylinek a jejich směsí. Druhý tip je gurmánským průvodcem po světě zelených bílkovin a skvělou inspirací pro každodenní vaření.

Pronikněte do tajů exotického koření a objevte nevšední chutě. Pavel Sedláček pro vás ve své nové knize připravil přes 250 stran informací, fotografií a lákavých receptů.

Exotické koření s recepty

Autor: Pavel Sedláček

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 220×280 mm
ISBN: 978-80-271-0042-2
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Exotické koření s recepty vydalo nakladatelství Grada.

Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat. Všechny recepty, uvedené v knize, jsem vlastnoručně připravil a spolu s Helenou Rytířovou, eventuálně i s příležitostnými hosty, také snědl.

 

Ukázka z knihy

Exoticke koreni s recepty_ukazka

Ukázka pochází z facebookové stránky nakladatelství Grada.

 

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Jak správně připravovat, klíčit, fermentovat a skladovat luštěniny? Co všechno se z nich dá uvařit a jaké druhy se na co nejlépe hodí? Řiďte se radami Petra Klímy, pak si pochutnáte na luštěninách vy i vaše děti.

Luštěninová kuchařka

se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-88244-08-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Luštěninová kuchařka vydalo nakladatelství Smart Press.

Po úspěšné Zeleninové kuchařce přichází Luštěninová kuchařka. V mnohém na tu první navazuje (v autorově přístupu a ve využívání čerstvých sezónních ingrediencí), v mnohém ji rozvíjí – přináší samé nové recepty a zapojuje další a další suroviny. Budete si díky ní moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha Petra Klímy věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

 

Ukázka z knihy

Jáhelné knedlíky s meruňkami

V létě se u nás doma odjakživa vařily tvarohové knedlíky, většinou hned se začátkem jahodové sezony a pak během léta z těch nejmenších meruněk z naší zahrady. Tento recept je upravený nejen pro vegany a celiaky, ale i pro ty, kdo si chtějí pochutnat na zdravém a výživném jídle.

4 porce, 2 hodiny máčení mandlí + 45 minut příprava

  • 200 g neloupaných mandlí
  • 400 g tofu natural
  • 4 lžíce sušené třtinové šťávy (třtinového cukru) do knedlíků plus na ochucení
  • 140 g jáhlové hladké mouky
  • špetka soli
  • 12 malých meruněk
  • rostlinný margarín a třtinová šťáva či cukr podle chuti (na polití)
  • ořechy, semínka nebo kokos na posyp
  • čerstvé sezonní ovoce a máta na nazdobení
  1. Mandle zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Scedíme, vložíme do mixéru, umeleme a přesypeme do větší mísy.
  2. Tofu rozmixujeme s 2 lžícemi třtinové šťávy (nebo cukru) a přidáme k rozemletým mandlím. Přisypeme jáhlovou mouku se špetkou soli a uhněteme těsto, které necháme 10 minut odpočinout.
  3. Meruňky omyjeme, osušíme, vyjmeme pecky a naplníme lžičkou třtinové šťávy. Těsto rozdělíme na dvanáct stejných kousků, z každého vytvoříme placku, kterou obalíme meruňku, uhněteme a kroužením v dlaních vytvarujeme rovnoměrnou kouli bez prasklin.
  4. Vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme 15 minut. (Meruňky vařím déle, aby byly pěkně měkké, jahodové knedlíky můžete vyjmout i po 8 minutách.)
  5. V rendlíku rozpustíme margarín, ve kterém rozmícháme trochu třtinové šťávy podle chuti, přelijeme rozkrojené knedlíky, posypeme namletými ořechy a semínky a ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.

Lusteninova kucharka_ukazka knedliky

 

Petr Klíma

Petr Klíma je otec dvou dětí, tvůrce blogu o bohaté rostlinné kuchyni www.greenwayfood.cz, zkušený gastronomický profesionál (má léta mezinárodní praxe i poznatky ze specializovaných kurzů u významných zahraničních šéfkuchařů) a známý odborník v oboru biopotravin a produktů zdravé výživy. Baví ho čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná, kuchyně bez masa. Je také zkušený šéfkuchař vyhlášené dejvické restaurace Country Life, jednoho z vůbec prvních pražských podniků zaměřených na bioprodukty a zdravou stravu. Během četných zahraničních cest a pobytů si Klíma vytvořil svůj nezaměnitelný, osobitý kuchařský styl, který vychází z toho nejlepšího, co nabízí tradiční česká kuchyně. Zároveň se inspiruje středomořskou a asijskou kuchyní. V nakladatelství Smart Press vydal Zeleninovou a Luštěninovou kuchařku.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Smart Press.

 

Martina Boledovičová založila společnost Smart Press s.r.o. po dlouholetém působení na českém knižním trhu (Grada Publishing, Mladá fronta) a po studijním pobytu v USA a Německu. „Jde nám o férovou dlouhodobou spolupráci a vytváření trvalých hodnot – úspěšných knižních titulů. Nabízíme však též přidanou hodnotu – vědět víc.“


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete skvělé knihy za dobré ceny.

Zaujaly vás naše kuchařské tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExotické koření s recepty

Sedláček, Pavel

Grada, 2019

zobrazit info o knizeLuštěninová kuchařka
se spoustou zeleniny

Klíma, Petr

Smart Press, 2019

Napsat komentář