Inspirace do kuchyně i do života

Inspirace-do-kuchyne-i-do-zivota
V dnešních knižních tipech vám nabízíme recepty nejen na chutná a zajímavá jídla, ale rovněž návody na nalezení štěstí, kvalitnější žití a osvěžující alternativy, jimiž se můžete obohatit. Neváhejte a nechte se inspirovat!

Učení buddhistického mnicha Hanha Nhata Thicha pomohlo již mnoha lidem po celém světě. Zjistěte i vy, jak začít pořádně žít v přítomném okamžiku a být šťastní i při těch nejběžnějších denních aktivitách.

Štěstí

V kapitolách věnovaných každodenní praxi, vztahům, tělu, vědomému jezení a bytí v přítomnosti s dětmi učí autor čtenáře cvičením, která lze poměrně snadno zapojit do běžného života, a obohatit se o plnou přítomnost, z níž povstává štěstí. Cvičení se týkají situací při práci, při jídle, při výchově dětí, při řízení nebo i při chůzi, sezení a dýchání. Štěstí je přístupné neustále, teď a tady.

Co pro ně můžeme udělat
Autor: Hanh Nhat Thich
Přeložil: Šimon Grimmich 

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 120×167 mm
ISBN: 978-80-271-0893-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Štěstí vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Chceme-li se plně těšit z darů, které nám život dává, musíme praktikovat plné vědomí za každé situace, ať si čistíme zuby, připravujeme snídani nebo jedeme autem do práce. Každý krok a každé nadechnutí může být příležitostí k radosti a štěstí. Život je plný strádání. Pokud nemáme dostatečné zásoby štěstí, nemáme žádné prostředky, jak se postarat o svoji beznaděj. Užívejte si svou praxi s uvolněným a laskavým postojem, s otevřenou myslí a přijímajícím srdcem. Praktikujeme, abychom dosáhli porozumění, ne kvůli formě nebo zdání. S plným vědomím si můžeme uchovat vnitřní radost, abychom tak mohli lépe zvládat výzvy, se kterými se setkáváme v našich životech. Můžeme si uvnitř nás samých vytvořit základ svobody, míru a lásky. (str. 13, 14)

Přečtěte si celou ukázku. Další moudra najdete například v titulech Bez bahna lotos nevykvete, Usmíření nebo Skutečná láska.

————————————————

Pocit uspokojení a radosti se nesmazatelně pojí i s příjmem potravy. V dnešní uspěchané době je domácí strava k nezaplacení. Nový Ottolenghi vám předvede několik tipů na rychlá, dobrá a jednoduchá jídla, po kterých se jenom zapráší.

Simple

Snadné vaření na šest písmen
Snadné může pro vás znamenat superrychlé jídlo – je na stole za pár minut. Popřípadě takové, na které potřebujete jen několik surovin. Někdo ocení, že část přípravy lze udělat předem a při podávání vše probíhá jednoduše. Není marné ani to, když jsou v receptu suroviny, jež máte běžně ve spíži, prostě vaříte ze zásob. Vařit lze rovněž lehce, jídlo se dělá více méně samo v hrnci či troubě. Další recepty vám předvedou efektivní vaření, důležité je jen znát dobrý trik a vychytat správný postup. Podle okolností si tedy vyberete způsob, který vám vyhovuje, aby vaření bylo snadné, uvolňující, a tedy zábavné. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy.
Ottolenghi o ní řekl: „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně ,Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem.“ A vše si můžete vyzkoušet na zelenině, rýži, obilovinách, luštěninách, těstovinách, mase, rybách i sladké tečce. Dejte se s odvahou do toho!

S – Superrychle
I – Ingredience
M – Možná příprava předem
P – Použijte zásoby
L – Lehce
E – Efektivně

Snadné vaření na šest písmen
Autor: Yotam Ottolenghi
Přeložila: Dagmar Eisenmannová

Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 200×275 mm
ISBN: 978-80-7529-742-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Simple vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Simple

Prohlédněte si i další recepty a obrázky z knihy a zjistěte více informací o ostatních autorových kuchařkách: Ottolenghi: Kuchařka, Ještě více hojnosti.

————————————————

Dobrý pocit ze skvěle připraveného jednoduchého domácího chodu může ještě posílit myšlenka zero waste. Následující kniha vám prozradí, jak omezit odpad, neplýtvat jídlem a využít i ty suroviny, které byste běžně nepoužili.

Bez obalu

První česká kniha o životním stylu zero waste!
Zero waste znamená nulový odpad. Znamená to žít bez odpadu, udržitelným způsobem, být šetrný k životnímu prostředí, k místu, kde žijeme a chceme žít i nadále. Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik odpadu vyprodukujete? Kolik čeho kupujete, kolik obalů pak vyhodíte? Máte pocit, že toho doma máte prostě moc? Zkuste zero waste!
Tato knížka je pro všechny, kteří by zero waste chtěli vyzkoušet, ale zatím neví, jak na to. Ukáže vám, jak do života postupně zavádět změny, které vám pomůžou omezit produkci odpadu, odmítnout zbytečný přebytek, začít žít udržitelně a uvědoměle, zdravě, kreativně a v klidu.
Heslem této knihy je: zavádějte změny do života tak, abyste z nich měli radost.
Autorka
Barbora Tlustá se s vámi podělí o zkušenosti, které na své zero waste cestě získala – a že jich je! Knížka vás krok za krokem provede základy zero waste, zjistíte, proč je lepší omezit odpad než recyklovat a jak toho docílit. Dozvíte se, kam chodit nakupovat, jak to funguje v bezobalových obchodech, jak neplýtvat jídlem a vyrobit skvělé pochoutky ze surovin, o kterých jste si doteď možná mysleli, že už se nedají využít. Poradí, jak doma zredukovat drogerii a kosmetiku, aniž byste přišli o kvalitu, na kterou jste zvyklí, jak udržitelně pořizovat oblečení a jak se bez zbytečného odpadu v klidu starat o malé či větší děti. Čekají na vás také kapitoly o Vánocích, Velikonocích a oslavách a dárcích, které vám ukážou, že se kvůli minimalizaci odpadu nemusíte vzdávat tradic. A mnoho dalšího. Kniha obsahuje originální ilustrace, ilustrované recepty i foto návody a také užitečné tipy a odkazy.
Zero waste je běh na delší trať, ale je to cesta, která se vyplatí. Tak až půjdete příště do obchodu, chtějte to BEZ OBALU.
Ilustrace a fotografie Eliška Blažek Bártová, fotografie Eva Růžičková.

Jak žít zero waste
Autorka: Barbora Tlustá
Ilustrace a fotografie: Eliška Blažek Bártová, Eva Růžičková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 170×215 mm
ISBN: 978-80-7565-487-8
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Bez obalu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Bez-obalu

Prolistujte si kompletní ukázku.

————————————————

K tomu, abyste se chovali šetrně k okolnímu prostředí a nacházeli štěstí i v maličkostech, možná stačí jen trochu poupravit svůj pohled na život. Jordan B. Peterson nabízí dvanáct pouček, za nimiž se ukrývají hluboké poznatky.

12 pravidel pro život

Co by měl znát každý člověk v moderním světě? ptá se renomovaný psycholog Jordan B. Peterson a jeho odpověď na tuto nesnadnou otázku v sobě jedinečně propojuje odvěké pravdy a ohromující objevy nejsoučasnějšího vědeckého výzkumu.
Peterson dokáže být vtipný a překvapivý a vždy objevný. Vysvětluje nám, proč nebránit dětem v nebezpečných kouscích na skateboardu, jaký hrozný osud čeká člověka, který příliš rychle kritizuje, který je pomstychtivý, nenávistný a arogantní; a proč bychom měli pohladit každou kočku, kterou potkáme na ulici. Peterson rozebírá (sebe)kázeň a svobodu, dobrodružství a zodpovědnost, smysl života i víru v Boha; pouští se do překvapivých odboček a zase se vrací a destiluje poznání o lidském charakteru a osudu do dvanácti navenek jednoduchých pouček, za kterými se skrývají hluboké poznatky a dalekosáhlá poučení o tom, jak vést správný život. Rozbíjí otřepané poučky týkající se vědy, víry a lidské přirozenosti a proměňuje a povznáší mysl i ducha svých čtenářů.

Protilátka proti chaosu
Autor: Jordan B. Peterson
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-2792-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu 12 pravidel pro život vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pokud jste jako většina lidí, na humry si vzpomenete nanejvýš v restauraci. Tito lahodní korýši jsou však velmi zajímaví. Mají relativně jednoduchou nervovou soustavu s velkými neurony, kouzelnými mozkovými buňkami, které vědci mohou snadno pozorovat a měřit. Díky tomu zmapovali nervovou soustavu humrů do nejmenším detailů a na jejím základě pak dospěli k mnoha poznatkům i o mozku a chování složitějších živočichů, včetně lidí. Humři se vám podobají víc, než si myslíte.

Jejich přirozeným prostředím je mořské dno. Tam dole si zřizují stálé základny, odkud se vydávají na lov a sběr kousků potravy, které se na ně snášejí v důsledku nekončícího chaosu a krveprolití vysoko nad nimi. Typický humr si přeje bezpečné přístřeší a území, které mu nabízí vydatný zdroj živin. Přeje si domov. (str. 35)

————————————————

Chatrné zdraví určitě nikoho nepovznese na duchu. Abyste si život ještě více zkvalitnili, zkuste přírodního pomocníka – kopřivu! Dá se využít nejen ke konzumaci, ale i jako kosmetický prostředek a spolehlivě odpuzuje doktory.

Kopřiva

Proč kupovat drahé potravinové doplňky s mnohdy sporným účinkem, když nám sama příroda levně nabízí ty nejúčinnější prostředky? Prostá a „obyčejná“ kopřiva je bezesporu jedním z nejefektivnějších.
Posiluje imunitní systém, je neocenitelným pomocníkem při detoxikaci a zlepšuje pohyblivost kloubů. Pomáhá při problémech s alergiemi, zvyšuje potenci a účinně dokáže bojovat se stresem a syndromem vyhoření. Díky ní budete mít pružnou a čistou pokožku a bohatou hřívu zdravých vlasů. Je to také prvotřídní zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů a v kuchyni se s ní dá doslova kouzlit.
V knize najdete velké množství zdravých a chutných receptů od předkrmů přes hlavní jídla a malá občerstvení až k dnes tolik populárním „smoothies“. Dočtete se, jak z ní připravit ty nejlepší kosmetické prostředky a poradí vám, jak vyrobit základní preparáty do vaší „zelené lékárničky“.
Protože hrst kopřivy denně udrží doktora od těla!

Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu
Autorka: Leonie Gabriele Bräutigam
Přeložili: Vladimír Motyčka, Hana Motyčková 

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-247-2932-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kopřiva vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠtěstí
Co pro ně můžeme udělat

Thich, Nhat Hanh

Alferia, 2019

zobrazit info o knizeSimple

Ottolenghi, Yotam

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeBez obalu
Jak žít zero waste

Tlustá, Barbora

Jota, 2019

zobrazit info o knize12 pravidel pro život
Protilátka proti chaosu

Peterson, Jordan B.

Argo, 2019

zobrazit info o knizeKopřiva
Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu

Bräutigam, Leonie Gabriele

Grada, 2019

Napsat komentář