Ze života, ze světa a vůbec

Kovar_KovyOvsem
Děti to milují a dospělci nechápou. Svět youtube videí je neobyčejně pestrý a nedá se šmahem odepsat, stejně jako na něj nelze pět jen samou chválu. Vliv tohoto internetového média na dorůstající generaci je nezpochybnitelný. Ale víme doopravdy, kdo k našim dětem promlouvá?

Na sklonku února 2019 vydalo nakladatelství BizBooks, člen skupiny Albatros Media, zvukovou verzi knihy Karla Kováře Kovy – Ovšem. Audioknihu namluvil sám autor a vychází z tištěné verze vydané stejným nakladatelstvím v listopadu 2017.

O Karlu Kovářovi alias Kovym, jednom z našich nejúspěšnějších youtuberů současnosti, a jeho knize jste se mohli na našich stránkách dočíst v recenzi Evy Korytářové zhruba před rokem. Nebudu tedy opakovat Eviny postřehy, ale mohu se víc zaměřit na další informace.

U mne šlo o zcela první setkání s českým youtuberem. Čas od času jsem samozřejmě přistihl dítko, kterak hledí na nějaké video od jiných osob zabývajících se sdílením videopříspěvků, ale ve většině případů mi ony ukázky přišly, jemně řečeno, hloupé. V těch horších případech dokonce nebezpečně škodlivé. Je až hrůzostrašné, jak se děti nechávají pod vlivem svého okolí strhnout k záměrnému otupování své mysli lidmi, jejichž inteligence je s nejvyšší pravděpodobností hluboko pod tou jejich. Když tedy dcera projevila zájem, abychom zpracovali recenzi zvukové verze Kovyho knihy, řekl jsem si, proč ne?

A první dojem? Překvapení. Naštěstí to pozitivní. I když my dospěláci míváme tendenci hodnotit každého o pár generací mladšího jako nevyspělého, musel jsem objektivně přiznat, že v případě Karla Kováře tato obava neplatí. Zbavíte-li se okovů věku a přistupujete-li k textu jako takovému, bez zátěže představ o jeho autorovi, máte vyhráno. Protože Kovy má dobře rozmyšleno, co řekne. Těch pět let strávených tvorbou mediálních klipů je znát. Ne každý se dokáže takto vypracovat, ne každému je dáno.

Audiokniha přichází na jednom CD médiu. Sedmnáct souborů ve formátu mp3 reprezentuje třináct knižních kapitol a posluchači se mohou těšit na tři hodiny a dvacet minut autorova přednesu. Zajímavým prvkem jsou krátké básně oddělené od příslušných kapitol drobnými hudebními intermezzy. V interpretaci Karla Kováře je patrná zkušenost s vystupováním před širším publikem, i když je jasné, že nahrávka delšího záznamu audioknihy je trochu jiné pole než rychle se měnící scény ve videoblogu. Na druhou stranu se ale díky tomu zvuková kniha stává autentičtější, než kdyby ji předčítal kdokoli cizí. Jen autor sám se dokáže položit do přednesu opravdu naplno a doplnit do něj i své vlastní, vzpomínkami posílené emoce.

Karel Kovář se kromě vlastního životopisu vyjadřuje k tématům, jež jsou aktuální a zároveň mají podstatný dopad na jeho publikum. Činí tak velmi rozumně a v mých očích si dokázal během více než tříhodinového poslechu vybudovat postavení člověka obdařeného zdravým rozumem a neobvyklou vyzrálostí. Ze zvědavosti jsem si tedy vyhledal jeho youtube kanál a prohlédl si několik různě datovaných příspěvků. Byl jsem zvědavý, jakým vývojem během své pětileté kariéry prošel. Možná jeho práci znáte a teď se blahosklonně usmíváte. Ale pokud jste v oboru videoblogerů stejnými nováčky jako já, schválně to zkuste také a podívejte se, o čem a jakou formou Kovy natáčí. Možná vás tato zkušenost obohatí, možná ne. Mne rozhodně uklidnila. Přistihnu-li tedy příště dítko, kterak sleduje právě jeho youtube kanál, budu už výrazně klidnější. Možná se dokonce podívám s ním.

Jen jedna věc mě na cédéčku překvapila. Je to podivné pojmenování zvukových stop a naprostá absence standardních mp3 tagů, jako jsou jméno alba, autora či interpreta. Upřímně mi vůbec není jasné, proč u BizBooks tyto informace do souborů nepřidali. Je to poprvé, kdy jsem se s takovou poněkud očesanou formou setkal. Možná jde o nějaký skrytý záměr, možná jen o nezkušenost, těžko říci. Odpověď by mne ovšem doopravdy zajímala. Jde samozřejmě o čistě kosmetickou záležitost. Smíříte-li se s tím, že váš přehrávač bude namísto smysluplného názvu ukazovat jen číslo a zvláštní kód „Kovy_MSTR“, další překvapení už na vás nečeká. Na kvalitu zvuku taková drobnost naštěstí nemá žádný vliv.

Závěr? Kovyho audioknihy se nebojte a svým dětem ji pořiďte. A učiníte-li tak, poslechněte si ji i vy, rodiče. Třeba se ke svému překvapení i sami poučíte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKovy – Ovšem (audiokniha)

Kovář, Karel

BizBooks, 2019

zobrazit info o knizeKovy – Ovšem

Kovář, Karel

BizBooks, 2017

Napsat komentář