Z deníčku slavného youtubera

Kovy_Ovsem_maly
Když se řekne memoár, většina z nás si představí autobiografické paměti starce, v nichž autor vzpomíná na nejsilnější okamžiky svého života, nyní neodvratně chýlícího se ke konci. Málokoho by však napadlo podobný text napsat na prahu dospělosti…

Pokud ale máte i v tak nízkém věku oč se s lidmi podělit, nač čekat do stáří, kdy si možná už ze svých mladých let nic pamatovat nebudete. Alespoň tak obhajuje sepsání svých dosavadních životních zážitků jednadvacetiletý youtuber Karel Kovář alias Kovy. Kniha Ovšem, kterou u nás na konci loňského listopadu vydalo nakladatelství BizBooks, je jeho prvním autorským počinem. (I když pokud jste tento titul již četli, tak si určitě dobře vzpomínáte, že první spisovatelské ambice se u Kovyho objevily už v raném věku. Tehdy sepisoval „dramatické detektivní romány, kde se plyšáci vraždili a rozkrádali rozpočet státu Plyšákov, který byl prolezlý korupcí a zločinem“.)

Pokud patříte mezi fanoušky sociální sítě Youtube, o Kovym jistě neslyšíte poprvé. Na svém kanálu má tento talentovaný youtuber téměř sedm set tisíc fanoušků, a jeho instagramový účet sleduje přes čtyři sta tisíc followerů.  Během necelých šesti let se do všeobecného povědomí dokázal dostat díky svým zábavným videím, parodiím i cestovatelským vlogům. Věrní fanoušci si Kovyho mohou pamatovat také z jeho let’s playerových záznamů, jež v současnosti však už téměř nevydává.

Svůj úspěch potvrdil, když získal od Czech Blog Awards ocenění Video Bloger roku 2016 a 2017, časopisem Forbes byl označen za jednoho z nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích a v loňském roce byl stejným periodikem zařazen do žebříčku nejtalentovanějších Čechů do 30 let „30 pod 30“.

Jak název knihy nepokrytě předesílá, tento memoár je opravdu o všem. Ukazuje nám, jak může vypadat idylické dětství, a taktéž se dozvíte, kdo jsou Ježek, Bobeš, Králík a Bobr. Kovy zapáleně mluví o své vášni k jídlu a cestování i nostalgicky vzpomíná na své youtuberské začátky. Nechybí ani zážitky ze školních lavic nebo prvního seznamování s tím, co znamená být do někoho zamilovaný či mít zlomené srdce.

Kromě toho se také zamýšlí nad kreativitou, dokonalostí i přetvářkou, jež není cizí ani českým youtuberům, ale rovněž nad velkými rozhodnutími, která čas od času musíme udělat, abychom se mohli někam posunout, i když to stojí velké přemáhání.

Ovšem není jen obyčejná kniha zážitků, jedná se o autorovu zpověď. Ačkoliv je z textu patrné, že se mu o některých věcech nemluví lehce, je až překvapivě otevřený a upřímný. Kovyho z jeho Youtube kanálu známe jako chytrého mladého muže, který rád baví lidi, ale hlídá si své soukromí. Kovy z knihy Ovšem sice stále sdílí stejný styl humoru, avšak se nám ukazuje v trochu jiném světle. Je mnohem přemýšlivější, jeho výpovědi jsou niternější a osobnější, bez falešných příkras nebo přehnaného pozitivismu.

Ačkoliv je začátek knihy trochu rozpačitý, stačí pár stránek a Kovy vás svým vyprávěním dokáže strhnout. Své historky prokládá dosud nezveřejněnými fotografiemi z rodinného alba, snímky z Instagramu, vlastními básničkami i fotokopiemi ručně psaných poznámek.

Kovyho autobiografie si nehraje na žádné velkolepé umělecké dílo, které se zapíše do dějin literatury. Je to jen moderní, i pro méně zasvěcené čtenáře velmi srozumitelná knížka, v níž není nouzi o humor, inspiraci ani o emoce.

Stále ze všech stran slyšíme, že dnešním dětem chybí autorita a kvalitní vzory, k nimž by mohly vzhlížet. Pokud je Kovy jedním ze současných „idolů“, tak se nemáme až tak moc čeho obávat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKovy – Ovšem

Kovář, Karel

BizBooks, 2017

Napsat komentář