Dětské trampoty a dobrodružství

DetiCtou
Co mají společného Tereza Lavičková, baleťák Tomáš, Lenka Patrmanová a dvanáctiletá Ivanka? Čekají na ně knižní dobrodružství, při kterých zažijí řadu zajímavých věcí a poznají sebe sami. A vy můžete být u toho, tak si nenechte tuto příležitost uniknout…

Jaký to je pocit, když se vám splní sen, zjistí hlavní hrdina další knihy držitele významné literární ceny. Promění se ve lva, ale místo radosti na něj čekají samé trampoty. Podaří se mu vrátit do lidské podoby?

Poutavý příběh pro děti od 8 let od držitele Ceny Hanse Christiana Andersena.
Co byste si přáli zažít ze všeho nejvíc? Hrdina naší knížky vždycky snil o tom stát se lvem a jeho nejlepší kamarád měl stejný sen. Často si o lvech povídali a v jednom kuse si na ně hráli. Vymýšleli, jak se spolu domluví, pokud se někdo z nich jednou lvem stane.
Když k tomu ale skutečně dojde a náš hrdina se doopravdy promění ve lva, vyrojí se spousta nečekaných potíží: místo mluvení svede jen řvát a neohrabanou tlapou si nezvládne ani otevřít dveře. Jak svoji proměnu vysvětlí mámě, která už není nejmladší? A nejhorší ze všeho je, že jeho nejlepší kamarád, se kterým spřádal sny o lvech, už nerozumí lví řeči, kterou kdysi společně vymysleli.

Ukázka z knihy

Nikdo z rodiny mě neobjevil. Slunce začalo zahřívat terasu a já se přesunul a lehl si do stínu. Malý Šaj odešel do školky a jeho starší bratr o chvíli později do školy. Slyšel jsem jejich hlásky. Když Ruchama obě děti vypravila, zaslechl jsem, jak se pokouší vzbudit Cviku. Zdálky ke mně doléhal její křik. Došel jsem ke dveřím a na škvírku je pootevřel.

Je těžké být lvem

Autor: Uri Orlev
Přeložila: Lenka Bukovská

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145×195 mm
ISBN: 978-80-7252-776-2
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Je těžké být lvem vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Uri Orlev vydal více než třicet knih pro čtenáře různého věku. Jeho romány byly přeloženy do mnoha jazyků a získaly řadu ocenění v Izraeli i v zahraničí. Je prvním izraelským spisovatelem, který získal mezinárodní Cenu H. Ch. Andersena (v roce 1996). Česky vyšly jeho knihy:  Ostrov v Ptačí ulici (na něž si můžete přečíst naši recenzi), Běž, chlapče, běž a Domů ze slunečných stepí. Humoristická knížka Je těžké být lvem je určena čtenářům od osmi let.

Zdroj informací: nakladatelství Práh

————————————————

Někteří chodí do školy rádi a s chutí, jiní naopak ne. A právě k nim patří Terezka Lavičková. Na škole jí vadí všechno a ze všeho nejvíc nová učitelka…

Terezka nesnáší školu. Patří prostě k těm dětem, které do školy zrovna moc rády nechodí. Člověk aby jenom seděl, byl tiše, mluvil jenom když se to po něm chce a vůbec dělal věci, které ho moc nebaví. A když chce konečně něco říct, aby se ještě hlásil! A do toho přijde do třídy nová učitelka. Je plná energie a hýří všelijakými nápady. Taková otrava!
Terka k ní okamžitě zaujme nepřátelský postoj a rozhodne se novou úču svými fórky ze školy vyštvat. Jestli se jí to podaří, to nebude záviset jen na důmyslnosti Terčiných vtípků, ale i na odolnosti a povaze nové učitelky.

Ukázka z knihy

Terezka Lavičková seděla úplně sama ve ztichlé třídě a opakovala si ze spolužákova sešitu domácí úkol. Jako často, ani dnes ho neměla hotový už z domova.
Najednou se setmělo a Terka nad sebou zaslechla pištivý a nepříjemný hlas: „Přines mi sem okamžitě žákovskou knížku!“
Terka zvedla s obavou hlavu. (str. 9)

Terka a blazniva uca

Terka a bláznivá úča

Autorka: Oldřiška Ciprová
Ilustrovala: Lenka Němcová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 138×195 mm
ISBN: 978-80-271-2091-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Terka a bláznivá úča vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si ukázku.

O autorce

Oldřiška Ciprová (*1979) je česká divadelní herečka a spisovatelka. Oldřiška dělá všechno naplno. Když závodí v běhu nebo triatlonu, ráda vítězí. Když se věnuje režii vlastních scénářů na divadle, žije každou maličkostí, která se odehraje na pódiu. Miluje zvířata, a tak má ve svém malém domku velkého psa a dvě kočky. A stejně tak je to s jejím psaním – dělá to s láskou, plným nasazením a vždycky s myšlenkou na své čtenáře. Mezi její díla patří např. Nevěsta železného králePrincezna veronská – nevěsta knížete BoleslavaHříšná královnaDoubravka PřemyslovnaZhubni a nezblni! či Ema a jednorožec – Kouzelný roh.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Lenka Němcová vystudovala Západočeskou univerzitu v Plzni. Výtvarný obor ukončila diplomovou prací z malby. Poté nastoupila na Střední školu uměleckou a řemeslnou v Praze, kde učí předmět výtvarná výchova, monumentální malba a dějiny umění. Láska k malování obrázků se spojila s mateřstvím, a to už byl jen krůček k ilustrování dětských knih. Je maminkou dvou malých holčiček, pro které ráda vymýšlí příběhy a maluje obrázky. Má ráda pohádkové knížky, pohádkové bytosti a svět fantazie. A nejraději má neděli, kdy lenoší se svými holkami v posteli, prohlížejí si spolu pohádkové knížky a mlsají čokoládu. Její motto: Sněte sny! Jaké budete mít sny, takoví budete.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Redaktorka Olga Stehlíková ve své nové knize skloubila několik zajímavých témat, a to taneční soutěž, vrcholový sport, lásku k umění a boj s genderovými předsudky.

Děj příběhu je situovaný do současné Prahy, vystupují v něm obyčejní školáci s láskou k baletu – tanci a hudbě, kteří jsou pro svou vášeň ochotni leccos obětovat. Malí tanečníci z uměleckého baletního souboru se chystají na baletní soutěž. Během třítýdenní přípravy na soutěž poznávají jeden druhého, ostatní děti a vedoucí v souboru i ve škole, a hlavně sami sebe, svůj vlastní charakter. Do příběhu se zapojuje také trenérka Saša a Tomášova maminka, obě bývalé tanečnice. Příběh vrcholí napínavou scénou na baletní soutěži.
Kniha přináší příběh z neobvyklého tanečního prostředí, které kombinuje vrcholový sport s uměním a hudbou, je to také vyprávění o tom, jak bojovat s genderovými předsudky, zorientovat se sám v sobě a přijmout svou i cizí jinakost. Kniha je určena dětem ve věku 10–14 let.

Ukázka z knihy

To bych nebyl já, abych nepřišel pozdě, piškoty sem si nasazoval za běhu. Saša zas nasadila svůj výraz „Tomaš, já toto skutečně nebudu tolerovat!“, ale já jsem se rychle zařadil do pátý řady a dělal sem, že nejsem. Kristýnka stála u zrcadla přede mnou s nohou na tyči, trénovala totiž zrovna á la barre, a maličko se na mě otočila, ale to už vedoucí našeho souboru Alexandra,který říkám Saša Fúrie, protože je děsně přísná, začala ječet tím svým těžkotonážním ruským přízvukem…

Kluci netancej

Kluci netančej!

Autorka: Olga Stehlíková
Ilustroval: Lukáš Fibrich

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1440-3
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Kluci netančej! vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Olga Stehlíková vystudovala bohemistiku a lingvistiku na FFUK v Praze. Působí jako nakladatelská i časopisecká redaktorka, editorka a literární publicistka.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Lenka se už vrací počtvrté na scénu a s ní i její deník plný zábavných příhod! Tentokrát se musí zabavit sama, jelikož leží doma s neštovicemi. Ale to pro ni zajisté nebude žádný problém…

Dnes nemusím do školy. Mám totiž neštovice. Ale taky se přitom dost nudím. Není divu, protože nemám žádného koníčka. I když máma říkala, že nějakého přece jen mám: hru na zobcovou flétnu. Šmankote!
Spolu s Xeňou jsme vymyslely spoustu skvělých hobby: skákání padákem, potápění se žraloky, vykopávání dinosauřích koster a podobně. Nevíme však, jak to máme dělat. Tak či tak: Teď se stejně nejdřív musíme stát slavnými. Budeme hrát hlavní role ve filmu s Láďou Plyšíkem, nejúúúúúžasnějším hercem celého vesmíru (aspoň Xeňa si to myslí)!
Čtvrtý díl dobrodružství Lenky Patrmanové, která si píše deník plný legrace.

Ukázka z knihy

Lenciny katastrofy Drz zajice kdyz ho mas

Doporučujeme

Seznamte se i s předchozími deníky Lenky:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Lenčiny katastrofy: Drž zajíce, když ho máš!

Autorka: Alice Pantermüllerová
Ilustrovala: Daniela Kohlová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-88213-42-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

 

Knihu Lenčiny katastrofy: Drž zajíce, když ho máš! vydalo nakladatelství Bookmedia, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Alice Pantermüllerová se narodila 9. července 1968 ve Flensburgu. Se svou mladší sestrou již na základní školerády vymýšlely různé příběhy, které si psaly do školních sešitů. I přesto si tenkrát ještě nebyla jistá, zda by se chtěla stát spisovatelkou nebo raději učitelkou. Po maturitě v roce 1988 na gymnáziu ve Flensburgu se rozhodla pro studium učitelství němčiny, umění a dějin pro základní a střední školy. Poté strávila jeden rok jako pomocná učitelka pro výuku němčiny ve Skotsku, kde působila rovnou na dvou základních školách.  Po svém návratu se rozhodla opustit učitelskou dráhu a začala studovat obor knihkupec. Od roku 2000 žije se svým mužem a dvěma syny v Dolním Sasku. Na konci roku 2009 se zúčastnila konkurzu, který vypsalo německé nakladatelství Arena ve Würzburgu, jedna literární agentura a mnichovský Merkur. Hledaly se romány všeho druhu pro čtenáře mezi 10 a 14 lety. Mezi dvěma sty rukopisy byl také rukopis Alice Pantermüllerové. Svůj příběh „Ostrov dinosaurů“ psala původně jen pro své dva syny, konkurz ale vyhrála. Pod názvem „Bendix Brodersen aneb Strašpytlové nezažijí žádná dobrodružství“ byl vydán v lednu 2001 v nakladatelství Arena.  Od té doby je Alice Pantermüllerová známá především díky své sérii „Lenčiny katastrofy“, v níž desetiletá Lenka v humorných ilustracích Daniely Kohlové popisuje v deníku svůj život se dvěma blbobráchy a zobcovou flétnou, na kterou vůbec neumí hrát. Více najdete zde.

————————————————

Ivanku a jejího tatínka čeká mnoho napínavých dobrodružství díky kouzelnému velorexu, který je dokáže přenést do míst, kde se odehrávaly biblické příběhy. Výzkum Bible nikdy nebyl zábavnější…

Když se dvanáctiletá Ivanka začte do dětské ilustrované Bible, začnou se dít podivné věci. Brzo pochopí, že nejde o pohádky, které zná z dřívějška, a ptá se, jestli se to všechno doopravdy stalo. Odpověď není jednoduchá. Vnímavá dívenka se společně s tátou pustí do domácího studia biblické archeologie. To je vědní obor, který se snaží pomocí vykopávek najít důkazy událostí popisovaných v Bibli. Vědecký průzkum lokalit poměrně často potvrzuje staré biblické texty. Umožňuje současným lidem lépe pochopit tehdejší způsob života a myšlení.
Naši badatelé mají štěstí, protože nejsou odkázáni jen na bohatou knihovnu. U příbuzných objeví v přístavku za garáží plátěný velorex, staré vozítko, které je dokáže zázračně přenést do míst, kde se biblické příběhy odehrávaly. Dostanou se k současným archeologickým vykopávkám, hledají zbytky Babylonské věže, doly krále Šalamouna nebo tajuplnou schránu úmluvy. Kromě skutečných badatelů poznávají také pašeráky starožitností a prožívají napínavá a někdy i nebezpečná dobrodružství.

Ukázka z knihy

U vchodu nás přivítají přívětiví lidé oblečení v historických kostýmech. Musíme se do nich také převléknout, aby iluze byla dokonalá. Navleču se do modrého roucha dlouhého až na zem a na hlavu si dám kus bílé látky. Před šatnou chvíli čekám na Ivanku. Přichází v jednoduchých světlých šatech až ke kotníkům. Ve zdejším horkém podnebí se cítíme mnohem pohodlněji než v evropském oděvu. (str. 73)

Biblicti archeologove v kouzelnem velorexu

Můžete si přečíst i zbytek ukázky.

Bibličtí archeologové v kouzelném velorexu

Autor: Jan Hora

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-7553-655-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Bibličtí archeologové v kouzelném velorexu vydalo nakladatelství Triton.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBibličtí archeologové v kouzelném velorexu

Hora, Jan

Triton, 2019

zobrazit info o knize Lenčiny katastrofy: Drž zajíce, když ho máš!

Pantermüllerová, Alice

Bookmedia, 2019

zobrazit info o knizeKluci netančej!

Stehlíková, Olga

Portál, 2019

zobrazit info o knizeTerka a bláznivá úča

Ciprová, Oldřiška

Grada, 2019

zobrazit info o knizeJe těžké být lvem

Orlev, Uri

Práh

Napsat komentář