Dvě cesty, dvě domoviny

Domu ze slunecnych stepi
Na začátku druhé světové války prchá pětiletý Eljuša společně s maminkou a sourozenci před německou armádou do Kazachstánu. Zde začínají nový život, aby se po konci války vydali na další cestu, tentokrát do budoucího státu Izrael.

Odvážný a statečný je pětiletý Eljuša, který musí opustit milovanou hračku a spolu s ní i život, jaký dosud znal. Začíná druhá světová válka a jeho rodina na poslední chvíli prchá před německou armádou. Eljuša se spolu s maminkou, dvěma staršími sestrami a malým bratříčkem vydává na pozoruhodnou cestu do Kazachstánu, kde v tamních slunečných stepích na ně čeká nový život. Z Eljuši se postupně stává velký kluk, najde si přátele mezi muslimskými dětmi v malé kazašské vesnici a naučí se postarat o novou domácnost a o svou rodinu. Jeho podnikavá maminka využívá všech svých talentů k tomu, aby děti uživila, za výslužku vyhrává na balalajku na rodinných oslavách v širokém okolí a věhlas a vážnost si získá díky podivuhodné schopnosti číst budoucnost z tarotových karet. Na konci války se děti s maminkou znovu vydávají na cestu, tentokrát míří do nové domoviny – budoucího Státu Izrael.

Domů ze slunečných stepí

Autor: Uri Orlev
Přeložila: Lenka Bukovská

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 140×230 mm
ISBN: 978-80-7252-704-5
Doporučená cena: 330 Kč

 

Knihu Domů ze slunečných stepí vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Uri Orlev  je jako první izraelský spisovatel nositelem mezinárodní Ceny Hanse Christiana Andersena. Přežil holokaust a píše literaturu pro děti a mládež.  Vydal více než třicet knih pro čtenáře různého věku. Jeho romány byly přeloženy do mnoha jazyků a získaly řadu ocenění. Z předchozích děl lze jmenovat například Ostrov v Ptačí ulici (na něž si můžete přečíst naši recenzi) či Běž, chlapče, běž.


Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDomů ze slunečných stepí

Orlev, Uri

Práh, 2017

Napsat komentář