Vzrušující světy ve sci-fi a fantasy knihách

Knizni tipy_napinava sci-fi
Na knížkách je nejúžasnější to, že vás mohou přenést doslova kamkoliv. Do vesmíru, do světa nebezpečných lovců stínů, do míst, kde zuří boj o moc, nebo do zlověstného Hvozdu. Naše tipy dnes zaujmou hlavně fanoušky sci-fi a fantasy literatury a taky kreativní jedince, kteří rádi kreslí.

Jsme ve vesmíru sami? Klasická otázka dostává nový rozměr v zábavném i napínavém sci-fi thrilleru Návrat! Patříte-li mezi milovníky kosmických dobrodružství a záhad, nenechte si ho ujít.

Návrat

Autor: Joseph Helmreich

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-755-3603-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Návrat vydalo nakladatelství Triton.

Během živě přenášeného zatmění Měsíce najednou Andrewa Lelanda, slavného astrofyzika, vyzvedne do nebe obrovská kosmická loď a před očima všech s ním odletí. Co se s ním ve skutečnosti stalo? A jaké okolnosti provázely jeho návrat? Tomu se snaží přijít na kloub Shawn Ferris, geniální mladík, kterého právě vyhodili z univerzity. Konspirace, která stojí v pozadí událostí, je tak neuvěřitelná, že by to snad i mohla být pravda… Únos mimozemšťany, kosmické lodě, tajné organizace, spiknutí, lidé na útěku – Návrat je napínavý i zábavný SF thriller. Je knihou pro každého, kdo se někdy zamýšlel nad otázkou: Co je tam venku?

 

Ukázka z knihy

Když asistenti produkce a stážisti zatloukli stany do tvrdé, vzdorující hlíny, Bill Allenby pochodoval sem a tam a v hlavě si procházel otázky, které Lelandovi položí. Pořád si nebyl jistý, proč tu mají fyzika, a ne astronoma, ale kdo kdy v jednadvacátém století slyšel o slavném astronomovi a Roy Hanson si potrpěl na ksichty, které lidé poznají. Mezitím něco přes deset metrů od kraje útesu, kde se bude rozhovor odehrávat, Hanson a pár uniformovaných mladíků učili štáb zacházet s novou sofistikovanou kamerou Astral HDR-8K, kterou jim zapůjčili z americké námořní observatoře a se kterou bude možné zachytit stejně ostře jak Allenbyho a Lelanda, tak i nebeskou show, která se bude odvíjet za jejich zády. Allenby to chvilku sledoval. Neušlo mu, jak usilovně Hanson předstírá, že má všechno pod palcem, zatímco očividně nechal důstojníky námořnictva odvést všechnu práci. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Ve vesmíru se ještě na okamžik zdržíme, a to díky další skvělé knize Orsona Scotta Carda. Enderův stín vypráví o nadaném dítěti jménem Fazolek. Jak ovlivní dění na oběžné dráze?

Enderův stín

Autor: Orson Scott Card
Přeložil: Petr Kotrle

Počet stran: 420
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 978-80-257-2615-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Enderův stín vydalo nakladatelství Argo.

Vracíme se na výcvikovou orbitální stanici, na které Mezinárodní flotila vychovává z nejnadanějších dětí budoucí velitele do války proti mimozemským agresorům. Země žije pod hrozbou opakovaného útoku termiťanů a ve slumech Rotterdamu živoří v partě nechtěných „spratků“ maličké dítě s geniální schopností přežít – Fazolek. Svou chytrostí změní poměry všech malých dětí v celém městě, a proto není nijak překvapivé, že si jej všimnou vyhledavači talentů z Flotily. Nedlouho poté jej raketoplán odnáší na oběžnou dráhu, kde od prvních chvil naráží na jméno geniálního Andrewa „Endera“ Wiggina. Je jen otázkou času, kdy se obě podivuhodné individuality setkají… Děj románu se odehrává paralelně se slavným románem Enderova hra a přináší nový a v mnohém překvapivý pohled na čtenářům dobře známé události, které by bez Fazolkova přispění probíhaly zcela odlišně.

 

Ukázka z knihy

Poke měla oči stále otevřené. Také mladší děti měly být ve střehu a někdy dovedly být docela bystré, ale jednoduše si nevšímaly všeho, čeho si všímat měly, a to znamenalo, že pokud chtěla včas zpozorovat nebezpečí, mohla se Poke spoléhat jedině na sebe.
Nebezpečí, před nimiž bylo třeba být ve střehu, byla celá řada. Například poldové. Neukazovali se často, ale když se přece jen objevili, zdálo se, že se obzvlášť zaměřují na to, aby vyčistili ulice od dětí. Oháněli se po nich magnetickými důtkami, zasypávali krutými, bolestivými ranami dokonce i ty nejmenší, nadávali jim, že jsou pakáž, zloději, mor a hanba krásného města Rotterdamu. (str. 12)

Přečtěte si také Cardovy knihy Enderova hra a Zakletá.

————————————————

Nyní se přesuneme do slavného Města z kostí! Ano, řeč je o novém vydání prvního dílu populární fantasy série Nástroje smrti, za níž stojí úspěšná Cassandra Clareová. Vraťte se do světa lovců stínů. A pokud ho ještě neznáte, toto je skvělá příležitost začít.

Nástroje smrti 1: Město z kostí

Dva světy se střetnou
Autorka: Cassandra Clareová
Přeložila: Eva Maršíková

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 128×210 mm
ISBN: 978-80-7529-687-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nástroje smrti 1: Město z kostí vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Patnáctiletá Clary Frayová se stane svědkyní vraždy, kterou spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Má smysl volat policii, když kromě ní vrahy nikdo neviděl a na místě činu nezbyla ani kapka krve? A byl to vůbec člověk? Clary se poprvé v životě setká s lovci stínů, s bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je vtažena do „jiného světa“, její matka záhadně zmizí a na ni samotnou zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi? A jak je možné, že má Clary najednou výjimečné schopnosti?

 

Ukázka z knihy

„To snad nemyslíš vážně,“ nevěřícně pronesl vyhazovač a založil si ruce na klenuté hrudi. Z výšky se podíval na chlapce v červené bundě na zip a zavrtěl oholenou hlavou. „S tímhle dovnitř nemůžeš.“
Asi padesát teenagerů, kteří čekali ve frontě před klubem Pandemonium, se naklonilo blíž a nastražilo uši. Než se člověk do tohoto oblíbeného klubu dostal, musel si pěknou chvilku počkat,zvlášť v neděli, a ve frontě se toho většinou moc nedělo. Vyhazovači si okamžitě a bez milosti došlápli na každého, kdo vypadal, že by mohl dělat potíže. Patnáctiletá Clary Frayová, která stála ve frontě se svým nejlepším přítelem Simonem, se jako všichni ostatní na-klonila dopředu v naději, že aspoň zaslechne něco zajímavého
„Prosím vás.“ Chlapec zvedl hlavu nad předmět sporu. Vypadalo to jako dřevěná hůl, na jednom konci zašpičatělá. „Patří to k mýmu kostýmu.“ (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Cassandra Clareová je autorkou či spoluautorkou mnoha oblíbených knih pro mládež, např. Paní půlnoci a Pán stínů, Kodex lovce stínů, série Magisterium a zejména fantasy řady Nástroje smrti.

————————————————

Velkolepé a dlouho očekávané zakončení fantasy série Rudá královna je konečně tu! Jak podtitul Válečná smršť napovídá, blíží se rozhodující válka. Kdo ji přežije?

Válečná smršť

Autorka: Victoria Aveyardová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 640
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7544-735-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Válečná smršť vydalo nakladatelství CooBoo.

Za každé vítězství se platí. Mare Barrowová to ví až moc dobře. Když ji zradil Cal, málem ji to zničilo. Nyní je odhodlaná bránit své srdce a zajistit svobodu Rudým i novokrevným. Musí zničit království Norty jednou pro vždy… Jenže to nemůže dokázat sama. Nastane čas, aby spojené síly Calových Stříbrných přívrženců a Šarlatové hlídky ukázaly, co umí. Mavenova posedlost Mare je však tak silná, že ho nic ani nikdo nezastaví. Nadchází válka a jisté je jen to, že ne všichni přežijí. Velkolepé finále série Rudá královna.

 

Ukázka z knihy

Bylo by tak snadné ji zabít.
Mezi černými, rudými a oranžovými drahokamy na krku Anabel Lerolanové se proplétal řetízek z růžového zlata. Stačil by jediný pohyb a mohla bych té detonátorce podříznout hrdlo a nechat ji i celý ten její plán vykrvácet. Skoncovat s jejím životem i tím mým zaslíbením Calovi teď a tady, přede všemi. Před matkou, před otcem i před Calem. A to se nezmiňuju o těch Rudých kriminálnících a cizích bláznech, se kterými jsme nějakým nedopatřením osudu skončili u jednoho jednacího stolu. Ovšem ne před Barrowovou. Ta se ještě nevrátila. Nejspíš někde brečí pro svého ztraceného prince.
Jenže to by samozřejmě znamenalo další válku, protože naše už tak dost křehká aliance by se tím okamžitě rozpadla. Dokázala bych to udělat? Vyměnit loajalitu za štěstí? Stydím se už jen za to, že si takovou otázku vůbec kladu, dokonce i takhle tiše, jen sama pro sebe. (str. 21)

Stáhněte si celou ukázku a přečtěte si předchozí díly série: Rudá královna, Křišťálový meč a Králova klec.

————————————————

Příběh Naomi Novikové nadchne nejen fanoušky fantasy, ale i pohádek. Ve stínu Hvozdu vypráví o zlých silách nebezpečného Hvozdu a o Drakovi, který není tak docela drakem.

Ve stínu Hvozdu

Autorka: Naomi Noviková
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7577-701-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ve stínu Hvozdu vydalo nakladatelství Host.

Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život. Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu. Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu – krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.

 

Ukázka z knihy

Dívky, které si vezme, náš Drak nežere, ať se mimo naše údolí říká cokoli. Někdy i takové zkazky vyposlechneme od pocestných, kteří tudy procházejí. Líčí to tak, jako bychom zde přinášeli lidské oběti a jako by on byl skutečný drak. Samozřejmě to není pravda: Drak si může být čaroděj a nesmrtelný k tomu, ale pořád je to člověk, a kdyby chtěl každých deset let jednu z nás sežrat, naši otcové by zatáhli za jeden provaz a zabili by ho. Chrání nás před Hvozdem a my jsme mu vděční, ale zase ne přehnaně.
On je ve skutečnosti nepolyká; ono to jen tak vypadá. Vezme si dívku do své věže a o deset let později ji nechá odejít, jenže dotyčná už není taková jako předtím. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Rádi kreslíte a chtěli byste se naučit vytvářet nejrůznější fantastické bytosti? S tím vám může pomoci bohatě ilustrovaná a přehledná kniha Keva Walkera.

Naučte se kreslit: Fantastická stvoření a bestie

Autor: Kev Walker
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 175×230 mm
ISBN: 978-80-7413-384-8
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Naučte se kreslit: Fantastická stvoření a bestie vydalo nakladatelství Zoner Press.

Vytvořte si svůj bestiář. Naučte se, jak nakreslit 30 fantastických stvoření z folklóru, literatury a nejtemnějších zákoutí vaší fantazie. Od nočních tvorů, kteří se snáší ze stínů, přes tajemná stvoření bažin a močálů až po příšery skrývající se v hlubinách oceánů. V knize Fantastická stvoření a bestie vás čekají dokončené ilustrace spolu se senzačními nápady, tipy a praktickými lekcemi, abyste si bájné bestie mohli nakreslit i vy sami, včetně návrhů na doplnění pohybu a detailů. Najdete zde spoustu důležitých rad ohledně technik kreslení a malování, stínování nebo proporcí. Naučíte se hledat inspiraci v přírodě, všímat si tvarů, textur a funkcí různých částí zvířat a rostlin. U každého tvora je několik prázdných cvičných stran, kde si můžete kreslení sami vyzkoušet, buď podle návodu v knize, nebo na základě toho, co jste se naučili, což vám poskytne odrazový můstek pro vaši vlastní tvorbu. Kniha vám poslouží také jako deník k uchování vlastních postřehů a referenčních fotografií. Chopte se tedy tužky a začněte si vytvářet vlastní sbírku zvláštních stvoření.

 

Ukázka z knihy

Naucte se kreslit_Fantasticka stvoreni a bestie

Prohlédněte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete poutavé knihy za dobré ceny.

Líbily se vám dnešní sci-fi a fantasy tipy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat

Helmreich, Joseph

Triton, 2019

zobrazit info o knizeEnderův stín

Card, Orson Scott

Argo, 2019

zobrazit info o knizeNástroje smrti 1: Město z kostí
Dva světy se střetnou

Clareová, Cassandra

#BOOKLAB, 2019

zobrazit info o knizeVálečná smršť

Aveyardová, Victoria

CooBoo, 2019

zobrazit info o knizeVe stínu Hvozdu

Noviková, Naomi

Host, 2019

zobrazit info o knizeNaučte se kreslit: Fantastická stvoření a bestie

Walker, Kev

Zoner Press, 2019

Napsat komentář