Krásně temný příběh pokračuje

Netvora2_Krev
Ve druhém díle Netvory už čtenář tuší, co může čekat, a tak ho zřejmě nepřekvapí nádherně graficky zpracovaný svět krvelačných stvůr, ztracených duší a temných míst. I když…

Netvora je populární fantasy komiks zasazený do světa art deco beauty a steampunkového hororu. Děj se odehrává v roce 1900, v matriarchální Asii, kde se steampunk míchá s magií a monstry. Temné dobrodružství s úchvatnou kresbou vytvořily výtvarnice Sana Takeda a autorka scénáře Marjorie Liu. Nakladatelství Crew vydalo druhý díl s podtitulem Krev 20. listopadu 2018.

V tomto pokračování utíká mladá Maika Půlvlčice hned před několika nepřáteli, kteří touží ovládnout nebo zničit mocného netvora v jejím těle. Maika si však jde za svým cílem, a tím je odkrýt tajemství zesnulé matky Moriko. Kniha zahrnuje kapitoly 7 až 12, v nichž Maika spolu s laskavou liščí holčičkou Kippou a mluvícím kocourem Renem postupně zavítá do piráty ovládaného města Thyrie a na tajuplný Ostrov kostí. Riskantní výprava Maiku přinutí přehodnotit nejen svou minulost, ale i přítomnost a budoucnost. Bude se muset zamyslet, zda existuje někdo nebo něco, čemu lze doopravdy důvěřovat – včetně jejího vlastního těla.

Krev si udržuje vysokou laťku nastavenou v prvním dílu. Během Maičina pátrání se objevují nová tajemství a otázky, ale i nečekaná odhalení. Získané odpovědi zvýší potřebu číst dál a dozvědět se víc.

Vyprávění spojené s nádhernými ilustracemi vzbuzuje silné emoce a vyžaduje plnou pozornost. Podobně jako v první knize se zde často přeskakuje do minulosti, čtenář pátrá s Maikou hluboko v jejích vzpomínkách a možná se i trochu ztrácí v dívčiných myšlenkách. Bubliny s myšlenkami poletují na pozadí nejakčnějších a nejdramatičtějších scén a je poměrně náročné je všechny sledovat mezi ostatními výkřiky. Naštěstí jsou slova jednotlivých postav často barevně rozlišena, a tak snadno poznáme alespoň to, kdy mluví Maika a kdy démon ukrytý v jejím těle. Orientaci v četbě ale i tentokrát ztěžuje chybějící číslování stránek.

Netvora2_Krev_ukazka2Netvora2_Krev_ukazka3

Drsnější není jen samotný příběh, nýbrž i jeho hlavní hrdinka. Maika zhrubla, stala se nelítostnější a nepřístupnější. Naštěstí je tu věrná a vždy roztomilá Kippa, která svou paní podporuje a ochraňuje proti všem padouchům. Nelze si ji nezamilovat, stejně jako svérázného mistra Rena. Ke známým postavám přibývá řada nových – ty přátelské mívají trefné a vtipné hlášky, nepřátelské končí často hodně rychle mrtvé.

Netvora není pro slabé a citlivé povahy, krev teče skoro na každém kroku a na mnoha místech je patrná chudoba a zoufalství. Ovšem i v tom tkví neskutečná síla kreseb a vyprávění. Jedinečnou sérii si jistě oblíbí každý fanoušek napínavých a originálních fantasy dobrodružství.

Netvora2_Krev_ukazka1

Závěry jednotlivých kapitol provází oblíbené úryvky z přednášek profesora Tam-Tama. Tyto osvěžující stránky osvětlují tmavá místečka zatím neznámého světa a pomáhají čtenáři pochopit určité zákonitosti a význačné události.

Na třetí díl Netvory se můžeme těšit pravděpodobně v květnu 2019. V zahraničí se už objevily další sešity, nakladatelství Crew tedy bude mít co vydávat i v roce 2020. Zvláště když série získala další komiksová a fantasy ocenění, mj. British Fantasy Award za nejlepší grafický román; 5 cen Willa Eisnera za nejlepší pokračující sérii, publikaci pro mládež, scénář, kresbu a obálky; 3 ceny Hugo – dvakrát za nejlepší grafický román a jednou za nejlepšího kreslíře. To už je pěkných pár důvodů dát Netvoře šanci. Určitě vás nezklame.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetvora 2
Krev

Liu, Marjorie - Takeda, Sana

Crew, 2018

Napsat komentář