Zasoutěžte si o vyprávění ze života markraběnky

Deník šílené markraběnky - Ukázka
Zita Pallavicini je dědičkou starých šlechtických rodů rakousko-uherské monarchie, ale její život rozhodně nebyl procházkou po rozlehlých zámeckých komnatách a růžových zahradách. Přesvědčte se o tom při čtení její biografické knihy.

Složitosti v životě aristokracie

Zita Pallavicini, dědička starých šlechtických rodů rakousko-uherské monarchie, popisuje ve své knize historii své české i uherské rodiny, složitosti života aristokracie, své lásky i slabosti se stejnou vášní a provokativní upřímností, s jakou žije i svůj život. Vyskytují se v ní přitažlivé a velkolepé postavy jako její maminka, nádherná excentrická česká hraběnka s tragickým osudem, nebo naivně poctivý dědeček, který si nechal pomaďarštit příjmení z Pallaviciniho na Pálinkáse, aby ho pak po padesátém šestém stejně popravili. V knize hovoří o „rudé hraběnce“ Katince Andrássy i své velké lásce, knížeti Karlu Schwarzenbergovi.

Zita Pallavicini nepropírá záležitosti jiných, vypráví o své vlastní anorexii, o depresi i pokusu o sebevraždu. Ačkoli jí život poskytl vše, co patří k idyle dívčího románu, ve skutečnosti zažívala osamělost, zklamání a nezřídka i materiální nouzi. Přestože prožila řadu pozoruhodných vztahů a vždy toužila po skutečných citech, jichž se jí často nedostalo, skutečný smysl daly jejímu životu dvě nádherné děti.

 

Deník šílené markraběnky

Autorka: Zita Pallavicini

Vydalo: nakladatelství Garamond
Překlad: Tatiana Notinová
Počet stran: 184
Vazba: pevná
Vydáno: 3/2019
ISBN: 978-80-7407-442-4

Přečtěte si více o knize Deník šílené markraběnky, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Garamond.

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

 

Ukázka z knihy

Všimla si mě na jednom sportovním dnu pro veřejnost, kam mě vzala matka, abych se vybouřila, protože nezvládala mou hyperaktivitu a kvůli svému původu jsem neměla šanci v žádném solidním sportovním oddílu. Provokativní chování mé matky situaci jen zhoršovalo. Ale s Čáslavskou se spřátelily, nepanovaly mezi nimi žádné neshody a trenérka byla ochotná se mi věnovat, zejména pak kvůli jedné „maličkosti“ – považovala mě za velmi talentovanou. Šéftrenér sice nebyl mou přítomností okouzlený, ale nic neříkal, jenom se velmi ošklivě díval. Ale Věru nechal na pokoji, nechtěl další nepříjemnosti, a také si všiml, že jsem na první pokus dokázala udělat tak mrštné, dokonale zavřené salto, až jsem si přitom koleny vyrazila dva přední zuby. Nebyla jich škoda, chodila jsem do první třídy a tak jako tak to měly nahnuté, zato ovšem dodaly mému vystoupení na efektnosti. (str. 17–18)

 

Vyhrajte knihu Deník šílené markraběnky

Zita Pallavicini se narodila jako šlechtična, a ačkoli jí život přinesl vše, díky čemu by mohla prožít příběh jako z románu, neměla to tato dědička starých šlechtických rodů rakousko-uherské monarchie jednoduché. Její rodinu potkala nejedna tragická rána osudu a sama markraběnka se nezřídka potýkala i s materiální nouzí a depresemi. Začtěte se do její knihy, která byla vybrána projektem Velký knižní čtvrtek mezi patnáct nejlepších knih letošního jara.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Garamond vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Deník šílené markraběnky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Deník šílené markraběnky
probíhá od 20. března do 2. dubna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o pět knih Deník šílené markraběnky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník šílené markraběnky

Pallavicini, Zita

Garamond, 2019

Zasoutěžte si o vyprávění ze života markraběnky - DISKUZE

Počet reakcí: 13
  1. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Deník šílené markraběnky dnes přece jen dorazila. Děkuji.

    S pozdravem Per Žurek

  2. Sybila napsal:

    Dobrý den,
    včera jsem převzala knihu Velká vlaková loupež, děkuji za možnost soutěžit o knihy které mne zajímají.

  3. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, stále mi nedorazila vyhraná kniha Deník šílené markraběnky, pošta chodí, ale tato kniha zatím nedošla.
    S pozdravem Petr Žurek

  4. Zdenek8 napsal:

    Děkuji za knihu Svatá hlava, dnes jsem vyzvedl.

  5. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, stále mi nedorazila vyhraná kniha Deník šílené markraběnky.
    S pozdravem Petr Žurek

  6. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, vyhraná knížka Skoro proti všem v pořádku dorazila. Děkuji. Stále však nedorazila knížka Deník šílené markraběnky.
    S pozdravem Petr Žurek

  7. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Deník šílené markraběnky mi dosud stále nedorazila.

    S pozdravem Petr Žurek

  8. jacline napsal:

    Dobrý den,
    dnes přišla výhra v soutěži – kniha Byt v Paříži – děkuji.

  9. Myska.Kl napsal:

    Moc děkuji za vyhranou knížku, moc potěšila!!! A přeji krásný zbytek týdne :)

Napsat komentář