Green Arrow si vyřizuje staré účty

ostrov-starych-ran
Ačkoli Green Arrow zvítězil nad globální zločineckou finanční sítí Devátý kruh, její stín žije dál. Oliver Queen i jeho rodina musí opět bojovat o holé přežití.

Autorem komiksové knihy Green Arrow 2: Ostrov starých ran, který vydalo na konci roku 2018 nakladatelství BB/art, je knižní a komiksový autor Benjamin Percy a spoluautory Otto Schmidt, Juan Ferreyra a John Byrne. Publikace patří do série Znovuzrození hrdinů DC, která se vrací k počátkům jednotlivých komiksových hrdinů a je tedy vhodná i pro začínající čtenáře.

ostrov-starych-ran2

První díl „znovuzrozeného“ Green Arrowa byl plný akce a napínavých zápletek, druhý díl v tomto aspektu bohužel lehce pokulhává. Začátek vyznívá velmi slibně – první sešity se zabývají příběhem Emiko Queenové, která jde ve stopách své matky Shado (asasínky, kterou si pronajímá japonská mafie Jakuza) a s lukem v rukou se snaží v podsvětí znovu získat čest a svobodu pro svou rodinu.

Druhá dějová linie příběhu se odehrává na ostrově, na kterém je až překvapivě rušno – kromě domorodců, agresivně střežících své tajemství, se po něm potulují robotičtí medvědi, kteří jako by se do příběhu zatoulali z nějakého cyberpunkového komiksu. Přítomnost Olivera Queena alias Green Arrowa, jeho přítelkyně Dinah alias Black Canary a Diggleho má potenciál pro tvorbu nečekaných zvratů a dynamických scén, scénárista však tento potenciál vytěžil jen zčásti.

ostrov-starych-ran3

Ostrov starých ran se však od předcházející komiksové knihy neliší pouze nedostatkem akce a dramatických zápletek. Zatímco první díl s padlým boháčem Oliverem Queenem v hlavní roli byl poměrně uvěřitelný, druhý díl již zachází za hranice reality nejen nadpřirozenými prvky, ale i faktickými chybami či nelogičnostmi. Z nelogických skutečností jmenujme například to, že Oliverova partnerka Dinah se i po třech krušných týdnech na ostrově objevuje perfektně učesaná a v oblečení, které vypadá jako nové. Tento detail mne zmátl natolik, že jsem si chvíli myslela, že postava Dinah je pouze Oliverovou fantazií, a musela jsem se vrátit o několik stran zpět, abych zjistila, kde je pravda. Z faktických chyb pak uveďme skutečnost, že se u jedné z postav po změně kreslíře změní zničehonic barva vlasů z černé na bílou.

ostrov-starych-ran1

Ačkoli musím konstatovat, že první díl série (Green Arrow 1: Život a smrt Olivera Queena) byl na mnohem vyšší úrovni snad po všech stránkách, ať již se jedná o děj, psychologii postav či o kresbu, Ostrov starých ran fanoušky Green Arrowa neurazí. Obzvláště dějová linie s Oliverovou sestrou je zajímavá a obsahuje potenciál dramatického vývoje do budoucích dílů série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGreen Arrow 2 – Ostrov starých ran

Percy, Benjamin

BB/art, 2018

Napsat komentář