Jak bojovat s elitou, když k ní sami patříte?

green_arrow
Oliver Queen alias Green Arrow čelí hrozbě, která jej může dostat na kolena. Organizace s vazbami na jeho nejbližší okolí se připravuje zničit finanční impérium, které zdědil, a Olivera samotného připravit o život.

Titul Green Arrow: Smrt a život Olivera Queena, který vydalo nakladatelství BB/art v roce 2018, je prvním dílem s tímto superhrdinou v hlavní roli, který vyšel v sérii Znovuzrození hrdinů DC. Pod komiksovou knihou je podepsána trojice autorů, jmenovitě Benjamin Percy (scénárista), Otto Schmidt a Juan Ferreyra (ilustrátoři).

Ačkoli komiksy vycházející v rámci řady Znovuzrození hrdinů DC mají být vhodné i pro nové čtenáře, v případě příběhu o Oliveru Queenovi toto neplatí. Autoři naskočili do již rozjetého vlaku a zasadili příběh do kontextu minulých komiksových knih o Green Arrowovi, takže nepoučený čtenář může zpočátku lehce tápat. Samotný děj je dynamický a plný dějových zvratů, které jsou však místy předvídatelné. Zápletka by se dala označit adjektivem „klasická“ – boháč přijde o své peníze, je obviněný ze zločinu a předpokládá se, že je mrtvý. Za pomoci svého alterega se tedy vrátí na scénu, aby se pomstil a zachránil své blízké.

green_arrow1

I přes tyto drobné výtky jde o kvalitní příspěvek do série komiksových knih o hrdinovi s lukem a šípy. Scenárista zvolil vhodné postavy, které hlavního hrdinu na jeho cestě za spravedlností doprovází. Milostná zápletka Green Arowa s rockerskou superhrdinkou je poněkud blesková, takže na první pohled působí dojmem, že by v příběhu být ani nemusela, ale postava Black Canary po boku Olivera Queena má svůj hlubší smysl.

Na kresbě se podíleli dva ilustrátoři s poměrně odlišnými styly, přechod zhruba v polovině knihy tedy čtenáři s největší pravděpodobností zaznamenají. Nadšenci do zbraní si možná všimnou, že zatímco jeden z kreslířů zpodobňuje Green Arrowa s kladkovým lukem, druhý mu dal do rukou luk tradiční. Jde však pouze o detail – kresba je jinak provedena velmi zdařile a oba kreslíři dodali příběhu svým originálním ztvárněním na kvalitě.

green_arrow2

Komiksovou knihu Green Arrow: Smrt a život Olivera Queena doporučuji primárně čtenářům, kteří si již přečetli komiks Arrow: Kniha první, popřípadě viděli televizní seriál Green Arrow. Nicméně i ostatní se v ději poměrně rychle zorientují a užijí si tak naplno akční děj i zdařilou kresbu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGreen Arrow 1 – Smrt a život Olivera Queena

Percy, Benjamin – Schmidt, Otto

BB/art, 2018

Napsat komentář