Jak nešlápnout vedle aneb to nejlepší ve svém žánru

kniha
Dnes jsme si pro vás přichystali čtveřici knih, s kterými nelze šlápnout vedle. Jejich prostřednictvím se zamyslíte nad lidským údělem, zjistíte, co je skutečně důležité, podíváte se na pokračování osudů hrdinů slavné knižní série a nakonec se skvěle pobavíte.

Jméno George Orwella je asi neznámé jen málokomu. Orwellova díla zachycují zejména reálie své doby a sociální témata, což dokládá i méně známý román Farářova dcera. Hlavní hrdinkou je zbožná dívka, která skončí za neobjasněných okolností na ulici a následně ve vězení. Tam se musí rozhodnout, zda přijme pomoc místního chlípníka, nebo zůstane odkázaná sama na sebe.

Farářova dcera

Dorothy, dcera ovdovělého faráře, vede chudý, ale zbožný život – odolává svodům místního chlípníka, za sebemenší zhřešení, byť jen myšlenkou, se bodne špendlíkem. Jednoho dne se probudí po osmidenní ztrátě paměti na ulici a musí se protloukat spolu s vandráky – sbírá chmel, přespává v ubytovnách, nakonec skončí ve vězení pro potulku. Podaří se jí uniknout ze šikmé plochy? Přijme nabídku chlípníka, který jí podává pomocnou ruku? Nalezne její vnitřní kompas ztracený směr?
Orwellův druhý, z části experimentální román živě nasvěcuje realitu meziválečné Anglie – bídu, dluhy, nezaměstnanost a hlad, s nimiž se museli běžní lidé každodenně vyrovnávat. Klade si také nelehké otázky o lidském údělu a smyslu pozemského života – dokáže člověk pomocí víry překonat věčné strádání a nespravedlnost?

Autor: George Orwell
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 230
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2710-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Farářova dcera vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl anglický prozaik a esejista, který silně vystupoval proti totalitním režimům. Pro jeho názory bylo vydávání jeho knih v komunistickém Československu zakázáno. Narodil se do rodiny koloniálního úředníka v Indii, ale studoval už v Anglii. Protože mu rodina nedokázala zaplatit studia, odešel do Barmy za prací. O zážitcích zde vypráví jeho román Barmské dny, ve kterém kritizuje koloniální útlak. Orwell bojoval ve španělské občanské válce, kde utrpěl vážné zranění. Druhé světové války se nemohl zúčastnit, protože už byl těžce nemocen tuberkulózou, na kterou zemřel ve věku 46 let. Jeho nejvýznamnějšími díly jsou román 1984, jenž pojednává o chmurné vizi budoucího světa a román Farma zvířat, který satiricky vypráví o vývoji Ruska v první polovině 20. století.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Knihy Táni Keleové-Vasilkové jsou oddechovým čtením pro ženy, které musí řešit obyčejné každodenní starosti a vztahové trable. Pokud jste ji ještě nepotkaly, pak je tu právě teď šance.

Střípky

Ivana je šťastná a spokojená. Miluje svého manžela, své dva dospívající syny i práci překladatelky historických románů. Je obklopena dobrými přítelkyněmi, množstvím lásky a něhy. Na svém životě by nechtěla nic měnit. Jenže ve skutečnosti to ne vždy dopadne tak, jak by si člověk přál – a to platí i pro Ivanu.

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Anna Štorkánová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-8111-495-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Střípky vydalo nakladatelství Noxi.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších spisovatelek na Slovensku. Narodila se v Chomutově v severních Čechách. Od svých čtyř let žije v Bratislavě. Je autorkou mnoha románů, například Rozbité štěstíNikdyPozlátkoTouhy či Cukr a sůl.

————————————————

Zdravotní sestru cestující časem a její milostný vztah s o dvě století mladším bojovníkem dnes díky knižní a na ni navazující seriálové inscenaci Cizinky znají lidé po celém světě. Jak ale vypadaly osudy některých dalších hrdinů této knižní série? V nové knize povídek rozplétá Diana Gabaldon dosud neobjasněné události z životů svých hrdinů.

Sedm kamenů lásky a ztráty

Kniha Sedm kamenů lásky a ztráty je sbírkou krátkých povídek – včetně dvou dosud nevydaných novel –, které poutavě a rozmanitým způsobem rozšiřují příběhy hrdinů série Cizinka.
„Armádní zvyklosti“ začínají scénou, v níž lorda Johna Greye zasáhne elektrický úhoř, a končí bitvou o Quebec. Vzápětí přichází „Meziprostor“, kde se dozvídáme, že hrabě St. Germain není mrtvý, objevuje se mistr Raymond a mladý ovdovělý obchodník s vínem veze budoucí novicku do kláštera v Paříži. V „Moru nemrtvých“ se lord John nečekaně stane vojenským guvernérem Jamajky poté, co jeho předchůdce zabije stvoření, které nejspíš nebyla obrovská krysa, jak všichni tvrdí.
„Lístek ve větru“ je dojemným vyprávěním rodičů Rogera MacKenzieho za druhé světové války. V „Panicích“ se devatenáctiletý Jamie Fraser a dvadvacetiletý Ian Murray stávají žoldáky ve Francii navzdory tomu, že ani jeden z nich dosud neležel s dívkou ani nikoho nezabil. Pokoušejí se o to…
„Prchavá zeleň“ je příběh staršího bratra lorda Johna, Hala, a sedmnáctileté obchodnice s drahocennými svazky s vedlejším příjmem z krádeží, padělání a vydírání. A konečně v povídce „V obležení“ sledujeme lorda Johna, který se dozví, že jeho matka je v Havaně – a britské námořnictvo se chystá město obléhat…

Autorka: Diana Gabaldon
Přeložila: Blanka Chocová

Počet stran: 712
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7390-840-9
Doporučená cena: 449 Kč

Kniha Sedm kamenů lásky a ztráty vyšla v edici Knihy Omega.

Ukázka z knihy

Největším potěšením při psaní historické fikce je, že to nejlepší a nejzajímavější ještě napsáno nebylo. Inspirací konkrétně k tomuto příběhu mi byla excelentní biografie dr. Johna Huntera The Knife Man, kterou sepsala Wendy Moorová. Také mi v danou chvíli byla k ruce i přesná kopie knihy vydané v National Park Service shrnující regule britské armády během americké revoluce.
Ani v jedné knize jsem nepátrala po konkrétní informaci. Četla jsem je proto, abych získala povědomí o této době a případně „zakopla“ o něco, co by upoutalo moji pozornost. Tentokrát to byly právě večírky s úhoři, jež se v Londýně těšily velké oblibě, stejně jako osoba dr. Huntera, který se v povídce krátce mihne, jejich existence je tedy založena na skutečnosti. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Diana Gabaldon je americká autorka, která se narodila 11. ledna roku 1952. Nyní žije se svým manželem Douglasem Watkinsonem v Arizoně a má tři dospělé děti. Autorka proslula díky knižní sérii Cizinka, podle které byl natočený i stejnojmenný televizní seriál.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský

————————————————

Jak jste se dnes mohli přesvědčit, život někdy může být skutečně nevyzpytatelný. Existují ovšem metody, jak si jej zpříjemnit a ulehčit si od věčného stresu a trápení. Psychiatr Karel Nešpor nám ve své nejnovější publikaci ukazuje krátké a poučné příběhy ze života, které spraví náladu i těm nejzarytějším mrzoutům. Ostatně, smích je nejlepším lékem. Skoro na všechno.

Jde to i s úsměvem

Špatné zvyky: Hoďte za hlavu špatné zvyky a nahraďte je dobrými.
Nevhodnou společnost: Hoďte za hlavu špatnou společnost (i virtuální).
Riziková prostředí: Hoďte za hlavu riziková prostředí. Na většinu lidí například nepůsobí dobře rušná nákupní centra, tlačenice a dlouhé cestování.
Hloupá přání: Hoďte za hlavu hloupá přání a budete svobodnější.
Soupeření: Hoďte za hlavu soupeření. Každý z nás je jedinečný, má vlastní životní úkol a poslání.
Sebelítost: Hoďte za hlavu sebelítost. Působí jako mrak zakrývající dobré možnosti, které nabízí určitá životní situace.
Ke zlepšení nálady toho někdy opravdu stačí málo. Osvědčenou metodou je čtení zábavných, poučných, terapeutických krátkých příběhů ze života, ať už se zakládají na pravdě či jsou autorovým zbožným přáním.
Karel Nešpor tento (samozřejmě nealkoholický!) koktejl namíchal vskutku bravurně. Smích nám dělá zkrátka dobře, a tak toho využijeme.
Kniha je doplněna užitečnou kapitolkou Jednoduché postupy, návody a techniky.

Autor: Karel Nešpor

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1437-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Jde to i s úsměvem vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Fénix a vlaštovka
V dávné Číně žil jeden proslulý mistr. Jednou za ním odkudsi zdaleka přišel poutník. Podíval se na mistra a řekl: „Myslel jsem, že tu najdu vznešeného fénixe, ale vidím jen vlaštovku.“
Mistrovi žáci chtěli drzého přivandrovalce vyhodit.
Jenže mistr se rozesmál na celé kolo. Rozesmál se i poutník a nakonec se smáli všichni.
Mistr se těšil úctě, ale nelpěl na ní. (str. 38)

Prohlédněte si delší ukázku.

O autorovi

MUDr. Karel Nešpor, CSc., je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. V Portále vyšly jeho knihy Jak překonat hazardNávykové chování a závislostSebeovládáníDuševní pružnost v každodenním životěKudy do pohodyJak být milejší a Střízlivě, většinou vesele.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFarářova dcera

Orwell, George

Argo, 2018

zobrazit info o knizeStřípky

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2018

zobrazit info o knizeSedm kamenů lásky a ztráty

Gabaldon, Diana

Edice Knihy Omega, 2019

zobrazit info o knizeJde to i s úsměvem

Nešpor, Karel

Portál, 2019

Napsat komentář