Ukázka z knihy Střízlivě, většinou vesele (Karel Nešpor)

Strizlive-vetsinou-vesele
Karel Nešpor pojal svou knihu ne jako učebnici, ale jako kamaráda. Čtenář ji může otevřít na kterémkoli místě, kousek si přečíst a zase se věnovat něčemu jinému. A přečte si převážně veselé věci…

Knihu Střízlivě, většinou vesele od autora Karla Nešpora
vydalo nakladatelství Portál v edici Psychologie.

Dobrozvyky

Dobrozvyk je slovo, které vymyslel jeden z našich střízlivých přátel. S dobrozvyky to myslí vážně. To je zřejmé ze skutečnosti, že už opilý nenapadá veřejné činitele, ale abstinuje. Navíc přestal i kouřit.

Nahraďte zlozvyky dobrozvyky

Dobrozvyky jsou odolné vůči stresu, bažení i silným emocím a jsou zdravé. Určitě bychom je měli pěstovat. Ale kde začít? Navrhuji následující postup:

  1. Uvědomte si nějaký svůj zlozvyk.
  2. Vytvořte k němu opačný dobrozvyk.
  3. Svůj nový dobrozvyk upevněte, pěstujte a posilujte.

Chtělo by to příklad: Pan Sova sedává dlouho do noci u počítače nebo u televize a přitom něco chroustá. Ráno se mu nechce vstávat a přes den je ospalý. Jeho figura mohutní, ovšem ne v ramenou, ale v pase. Jak pan Sova překoná své zlozvyky za pomoci dobrozvyků?

  1. Uvědomí si zlozvyky, což jsou v tomto případě média a jídlo v naprosto nevhodnou dobu.
  2. Vytvoří dobrozvyky. Dá si tato dvě jednoduchá předsevzetí: Všechny obrazovky budou od 22.00 po celou noc vypnuté. S jídlem skončím nejpozději do 20.00.
  3. Následuje třetí, nejtěžší krok – dobrozvyky pěstovat a upevňovat.

Panu Sovovi se sice občas během noční cesty ze záchodu zachce usednout k počítači a někdy to i udělá. Podobných chybiček ale postupně ubývá. To, že se v noci spí, se pro pana Sovu časem stane skvělým dobrozvykem.

Relaxační technika „výměna úsměvů“

Při úsměvu posíláme dobré zprávy do vnějšího světa i dovnitř svého těla. Můžeme tak příznivě ovlivnit i orgány a části těla, které si neuvědomujeme. V této technice zmiňuji mimo jiné usmívající se malé děti. Není to náhodou. Zdravé a spokojené děti jsou, co se týče úsměvů, nepřekonatelné. Kam se na ně hrabu já se svými druhy smíchu.

Poloha: Dobře se relaxuje na zádech, nohy mírně od sebe, ruce podle těla, dlaně lehce vytočené nahoru, aby se prsty nedotýkaly podložky. Lze ale praktikovat i v jiné pohodlné poloze.

Vlastní relaxace

  1. Při nádechu si uvědomte tělo a při výdechu ho nechte uvolnit. To opakujte jednou nebo dvakrát.
  2. Uvědomte si zavřené oči. Navzájem se na sebe usmívají. Na sebe se usmívají i uši a jakoby se při tom přitahují k hlavě. Tváře a koutky úst se na sebe usmívají.
  3. Hlasivky se usmívají na krk a krk na hlasivky. Krční obratle se usmívají jako spokojené malé děti, stejně hrudní a bederní obratle, křížová kost a kostrč.
  4. Ramena se na sebe usmívají a také paže, lokty, předloktí, zápěstí a dlaně. Všech deset prstů se na sebe usmívá jako veselé a spokojené děti.
  5. Lopatky se na sebe usmívají. Obě poloviny hrudníku se na sebe usmívají.
  6. Břicho a bederní oblast se na sebe usmívají.
  7. Kyčle se na sebe usmívají, a také stehna, kolena, lýtka, kotníky, chodidla a prsty. Všech deset prstů nohou se usmívá jako děti, které mají radost.
  8. Uvědomte si oblast mezi pupkem a páteří. Září tam červené sluníčko. Při nádechu se zvětšuje a při výdechu zmenšuje. Sluníčko se přitom usmívá na celé tělo a tělo se usmívá na něj. Takto pokračujte chvíli dále.
  9. Na závěr se usmějte, protáhněte se a otevřete oči jako po příjemném probuzení.

Kde máme ten úžasný knoflík smíchu

Americká psycholožka Annette Goodheart napsala, že orgánem smíchu je brzlík. V lékařských knihách se nic takového nepíše. Nemám tušení, jak na to ta dáma s dobrým srdcem přišla, ale proč ne? Smích je tak důležitý, že nějaký svůj orgán zasluhuje.

Všechny výhody smíchu tady vyjmenovávat nebudu. Stačí, když připomenu, že je to přirozený způsob, jak se uvolnit. Díky smíchu se často podaří vnést více klidu i do okolí. Hodné bakterie smíchu jsou totiž náramně nakažlivé a přenášejí se i na velké vzdálenosti.

Jak asi víte, brzlík je za hrudní kostí, těsně pod jamkou na jejím horním okraji. Co takhle si vypěstovat následující hezký zvyk? Kdykoliv lehce ťuknete na horní okraj hrudní kosti, tak se podle okolností usmějte, zasmějte nebo se rovnou začněte chechtat o sto šest: ha, ha, ha.

Chtělo by to nějaké příklady, tady jsou:

  1. Účastníte se dlouhé, předlouhé porady. Převládající nálada přítomných je neveselá, neradostná, ba přímo, jak to říci slušně, zasmušilá. Lehce zaťukáte na hrudní kost a začnete se blaženě usmívat, jako kdybyste si právě ponořili nohy do hezky teploučké vody. Kolega, který sedí vedle, na vás užasle pohlédne a zeptá se: „Čemu se směješ?“

„Právě jsem si zapnul brzlík,“ odpovíte se zářivým úsměvem.

Poté co se kolega zatváří nechápavě, dodáte: „Jestli chceš, tak tě to taky naučím.“

  1. Připálíte jídlo. Což o to, většinu z něj lze ještě zachránit, jenže pak je třeba vydrhnout kastrol. Lehce si ťuknete na hrudní kost a začnete se pochichtávat, jako kdyby připálený hrnec

byla ta největší legrace. Kam se na váš důkladně zapatlaný hrnec hrabe Charlie Chaplin nebo Laurel a Hardy!

  1. V kině sledujete jakousi slaboduchou komedii. Když už jste si koupili lístek, tak proč se nezasmát? Poťukáte, ťuk, ťuk, ťuk, a řehtáte se jako pominutí. Diváci kolem se začnou smát také. Ne tomu, co je na plátně, ale vám. Takže jste vlastně udělali dobrý skutek.

——————-

 

O autorovi

MUDr. Karel Nešpor, CSc., je emeritním primářem v Psychiatrické nemocnici Bohnice, kde působí od roku 1979. Má za sebou rozsáhlou přednáškovou a publikační činnost. V Portále vyšly v poslední době jeho knihy Jak překonat hazard, Návykové chování a závislost, Sebeovládání, Duševní pružnost v každodenním životě, Kudy do pohody a Jak být milejší.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


portalPortál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřízlivě, většinou vesele
Postřehy, vzpomínky i něco praktického

Nešpor, Karel

Portál, 2018

Napsat komentář