Putování po řekách

Reky_Goes_AM
Řeky vždy hrály důležitou roli v životech lidí – vznikaly kolem nich osady a města, byly zdrojem obživy, oddělovaly národy, … Množství nejrůznějších zajímavostí souvisejících s těmito tepnami země přináší dětem kniha Petera Goese.

V poslední době přibývá velkoformátových vzdělávacích publikací pro děti, v nichž hlavní roli hraje obrazová stránka. Jako příklad lze uvést sérii Račte vstoupit do muzea (na našich stránkách jste si mohli přečíst recenze knih DinosauriumPříběh života či Animalium) nebo knihy VčelyPod zemí, pod vodou a další, včetně Cesty časem od zmíněného Petera Goese. Loni na podzim k nim přibyla kniha Řeky od ilustrátora Petera Goese.

Na malé dobrodruhy v ní čeká šest kapitol – „Evropa“, „Severní Amerika“, „Jižní Amerika“, „Asie“, „Afrika“ a „Oceánie“. Každá kapitola začíná souhrnnou dvoustranou, která představuje celou oblast, a na následujících stránkách pak děti seznámí s nejvýznamnějšími řekami dané části světa.

Jednotlivé celostránkové ilustrace zachycují (do značné míry věrně) vodní toky. Vinoucí se řeky obklopují obrázky doprovázené krátkými texty. Tyto cca dvě až tři věty přináší nějakou zajímavost, která se k danému místu váže. Děti se tak dozví o fauně žijící v představované oblasti, o významných historických událostech a stavbách (například o berlínské zdi), přečtou si o bájných tvorech či jiný výtah z mytologie a mnoho dalšího.

O silný dojem z knihy se stará především grafické zpracování. Každá stránka je laděna do dvou odstínů jedné barvy. Jednotlivé detaily obrázků jsou vesměs také v odstínech zvolené barvy, v mnohem menší míře tu najdete i další barvy (například v Indii u textu o festivalu barev). I přesto, že text není vytištěn na bílém podkladu, je dobře čitelný. Tedy – pokud pootočíte hlavou nebo knihou… Věty totiž do určité míry kopírují tok řeky, obtáčí se kolem pobřeží atd., jsou tedy vytištěny do obloučků.

Reky_Goes_Spojene-kralovstvi

Velký formát (přibližně A3, po rozložení přibližně A2) sice na jednu stranu umožňuje předložit dítěti veliké ilustrace s řadou detailů, na druhou stranu manipulace s knihou není nejsnazší. Dítě si s ní nemůže sednout na pohovku či zalézt do postele; vzhledem k rozměrům a celkové váze je lepší posadit se s ní ke stolu.

Pokud byste chtěli knihu použít jako pomůcku při výuce (například dítěti ukázat, mezi kterými moři či řekami se rozkládala dávná říše), tato kniha vám spíše neposlouží. Ilustrace a částečně i zvolené grafické zpracování snižují přehlednost. Řeky nejsou mapami, nemají dle mého plnit (krom jiného) i funkci atlasu.

Celkově se ale jedná o krásný a užitečný počin. Máte-li doma dostatečně velké poličky (či spíše police), určitě knihu Řeky svým dětem pořiďte a vydejte se společně na plavbu za rozšířením svých obzorů.

Knihu Řeky belgického ilustrátora Petera Goese vydalo nakladatelství Kniha Zlín patřící pod společnost Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeky

Goes, Peter

Kniha Zlín, 2018

Napsat komentář