Příběh evoluce pro velké i malé čtenáře

pribeh_zivota_evoluce
Řada encyklopedií Račte vstoupit do muzea nakladatelství Albatros se rozrostla o další knihu. Tentokrát vás působivé ilustrace provedou příběhem evoluce života na naší planetě.

Autorkami encyklopedie Příběh života: Evoluce, dalšího příspěvku do knižní edice Račte vstoupit do muzea, jsou Fiona Munro a Ruth Symons. O působivé ilustrace se postarala Katie Scottová, jejíž osobitý styl mohli čtenáři obdivovat již v publikacích Botanicum a Animalium. Titul Příběh života: Evoluce vydalo nakladatelství Albatros na konci roku 2018.

Evoluce se podobá zázraku. Leckdo si při pohledu na rozmanité druhy zvířat a rostlin pomyslí, že takové široké spektrum tvarů, barev a velikostí nemohlo vzniknout přirozenou cestou. Kniha Příběh života: Evoluce se snaží srozumitelně a názorně vysvětlit, jak mohly z prvních prokaryotických buněk vzniknout tak složité organismy, jako jsou například ptáci přizpůsobení k létání anebo Tyrannosaurus rex, opatřený čelistmi schopnými drtit kosti jako párátka. Publikace se soustředí na čtyři období ve vývoji Země – na prekambrium, prvohory, druhohory a kenozoikum. Osobně bych uvítala, kdyby autorky popsaly kontinuum evoluce až k současnému stavu (určitě by stálo za to zmínit se o tom, jak se vyvinulo oko orla, jež kreacionisté často používají jako argument proti evoluci), nicméně chápu, že se rozhodly pro období, kde byly evoluční změny nejviditelnější.

pribeh_zivota_evoluce2

Publikace je o něco menšího formátu, než jsou jiné tituly z řady Račte vstoupit do muzea, na působivosti jí to však neubírá. Nádherné kresby Katie Scottové vynikají svou detailností a jakoby archaickým vzhledem, který by se hodil do přírodovědných vědeckých publikací předminulého století. Tento dojem umocňuje volba tónovaného papíru. Již na první prolistování působí kniha erudovaně. Nadpisy jednotlivých kapitol hýří latinou, takže se čtenář neznalý „mrtvého“ jazyka snadno vyleká. Nicméně autorky jsou v tomto směru empatické – vysvětlují každý cizí pojem tak, aby knihu pochopilo i zvídavé dítě.

Informační hodnota textů je poměrně vysoká, na své si přijde i dospělý čtenář. Knižnímu šotkovi se podařilo napáchat drobné neplechy ve faktech, například na straně čtyřicet se v textu dočteme, že „Glossopteris dosahoval do výšky až 20 metrů a dominoval tehdejší krajině, v rozsáhlých pásech pokrýval celou jižní polokouli.“, nicméně v popisku k ilustraci již tato rostlina dosahuje výšky až třiceti metrů. Avšak i přesto titul hodnotím jako velmi kvalitní příspěvek ve svém žánru.

pribeh_zivota_evoluce3

Knihu Příběh života: Evoluce doporučuji jak zvídavým dětem, tak jejich rodičům. Publikace je zdařilým doplňkem úspěšných titulů Animalium, Botanicum a Dinosaurium, na které si na našem webu můžete přečíst recenze.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh života

Munroová, Fiona – Symonsová, Ruth

Albatros, 2018

Napsat komentář