Krátké čtení pro dlouhé chvíle

Tipy_Povidky a dopisy
V dnešních tipech se dočkáte vtipných a populárních povídek Šimka a Grossmanna, poeticky psaných dopisů o městě Písek i „pohádek“ pro dospělé s překvapivými závěry.

Povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna provází lehkost, nadsázka i legrace z lidské hlouposti. Máte-li rádi geniální humor této dvojice nebo se zkrátka jen s chutí pobavíte, budete z knížky nadšení. Ostatně vychází již v pátém vydání.

Povídky

Autoři: Miloslav Šimek, Jiří Grossmann
Ilustroval: Michal Hrdý

Počet stran: 240
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-430-4
Doporučená cena: 286 Kč

Knihu Povídky vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Besídka zvláštní školy, Návštěva cirkusu, třicet šest povídek Jak jsme přechovávali bělogvardějce, to je kompletní vydání povídek Š+G, které doplňuje oddíl divadelní politické satiry Pupáci. Knihu uzavírá vyprávění Miloslava Šimka o tom, jak společně s Jiřím Grossmannem psali parodie, karikatury a grotesky ze života rodiny, školy a společnosti.

 

Více o knize

Tato edice povídek Šimka a Grossmana osloví nejen pamětníky slavného semaforského období těchto dvou literárních klanů, ale i mladší čtenáře, kteří mají rádi humor a smích. Parodie, karikatury a grotesky ze života rodiny a školy navozují situace tak neopakovatelně komické, že se nedají k ničemu přirovnat a nezbývá než se smát. Kniha je kompletním vydáním povídek Š+G. Obsahuje Besídku zvláštní školy a Návštěvu cirkusu, které vyšly knižně v době, kdy byly napsány, a soubor 36 povídek Jak jsme přechovávali bělogvardějce, které naopak v době svého vzniku nemohly být publikovány a autoři je pouze četli na divadelních představeních. K novému vydání povídek je přiřazen ještě soubor divadelní politické satiry.

Povidky Simek Grossmann

Vídali jsme se skoro každý den. Spojovala nás láska k humoru, k absurdním situacím, které jsme vyhledávali, vytvářeli a vymýšleli. A stále jsme se něčemu smáli. A když jeden z nás se něčemu hodně smál a druhý při tom nebyl, tak honem za ním pospíchal, aby mu to řekl, protože věděl, že on se tomu bude smát taky. A tak jsme se pak smáli společně ještě jednou.

Miloslav Šimek

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Miloslav Šimek a Jiří Grossmann

Autorská a herecká dvojice Miloslav Šimek a Jiří Grossmann se originálním humorem ze života rodiny, školy a společnosti prosadila v 60. a 70. letech na divadle i v televizi. Miloslav Šimek stál u zrodu Klubu Olympik, Jiří Grossmann se vedle společné tvorby věnoval psaní textů k populárním písním. Vrcholu dosáhli v divadle Semafor (výběr z jejich divadelních her a dialogů spolu se vzpomínkami v knize Miloslava Šimka Návštěvní den u Jiřího Grossmanna), na jevišti také četli své povídky (kompletní vydání v nakladatelství Šulc-Švarc Povídky aneb Nechci slevu zadarmo, vydáno přes 200 000 výtisků). Po smrti Jiřího Grossmanna spolupracoval Šimek s dalšími partnery (Luděk Sobota, Petr Nárožný, Josef Fousek, Jiří Krampol, Uršula Kluková, Zuzana Bubílková). Jeho divadelní a literární tvorba směřovala k politické satiře, s kterou začal už s Jiřím Grossmannem.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Šulc-Švarc.

————————————————

Jiří Vogl a Petr Mano v dopisech předloží čtenářům krásně vykreslené město Písek jako živé. Ukážou jim, jak vypadalo ve 20. a 30. letech minulého století a následně také od 80. let až do současnosti. Poetický styl psaní vás jistě upoutá.

Penziopolis

Dva dopisy o jednom městě
Autoři: Jiří Vogl, Petr Mano
Ilustroval: Milan Starý

Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88268-15-4
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Penziopolis vydalo nakladatelství 65. pole v edici Tah.

Jiří Vogl v dopise adresovaném Josefu Rybákovi vzpomíná na Písek svého dětství a mládí ve 20. a 30. letech 20. století. Vykresluje živé město se svéráznými obyvateli a jedinečnou atmosférou. Jeho poutavý a poetický styl, okořeněný ironií a humorem, udělal z dopisu pamětníka – už tak unikátního dokumentu – pozoruhodné literární dílo. Petr Mano jím byl téměř padesát let po jeho vzniku okouzlen natolik, že se rozhodl Jiřímu Voglovi odepsat a vylíčit mu totéž město, jak ho poznal od 80. let až do současnosti.

 

Ukázka z knihy

Dopis Jiřího Vogla Josefu Rybákovi

Milý příteli,
před několika lety za pobytu v Praze jsem si koupil tvůj Kouzelný proutek. Děkuji ti a závidím ti. Závidím ti, že jsi napsal tak krásnou knížku. Tví lidičky v Písku jsou tak líbezní jako krajinka od Zerzavého. Kdybych já to byl býval sepsal – což neumím – tak by to bylo spíš jízlivé pastorále jako Zvonokosy. Jsemť osoba pochybovačná a o tvých figurkách vím věci, které by neměly být zapomenuty. Snad jsem se to naučil od svého otce, který se chudák plahočil po městě o jedné noze – ta druhá zůstala v prostoru Asiago-Rovereto – a mě vztek na lidi, kteří kulhali; snad si myslil, že se po něm opičí. (str. 13)

 

Jiří Vogl

Jiří Vogl (1912–1993) byl písecký rodák židovského původu, povoláním optik. V roce 1939 odjel do Stockholmu. Ve Švédsku se zabýval výzkumem, vývojem a vzděláváním v oboru optika. V roce 1980 získal cenu Polhemspriset. Se ženou Janou měl dceru Catherine.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství 65. pole.

 

Petr Mano

Petr Mano se narodil v roce 1961 v Táboře. Studoval pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, studium předčasně ukončil. Celý život se věnuje výtvarnému umění a psaní. Publikoval Sen o snu noci májové, Odkud přicházejí andělé (oboje Listy regionální kultury, 1993), Básničky pro Marfušu (kulturní klub města Písku, 1994) a Lamentatio města Písku (Revue Otavín, 2000).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství 65. pole.

————————————————

Kostelníkova závěť Mirka Vostrého je sbírkou tří delších próz, které můžeme nazvat vlastně i pohádkami pro dospělé. Jsou plné napětí, překvapení, dobrodružství i podnětů k zamyšlení.

Kostelníkova závěť

Autor: Mirek Vostrý

Počet stran: 244
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-907178-4-8
Doporučená cena: 230 Kč

Knihu Kostelníkova závěť vydalo nakladatelství Tofana.

Máte rádi pohádky? Že jste z nich už vyrostli? Možná to ani nevíte, ale v hloubi duše toužíte po světě, který funguje správně. Příběhy v třetí autorově sbírce (stejně jako v předchozích) jsou vlastně takovými pohádkami pro dospělé. Je to napínavé, občas i pořádně nahnuté, ale nakonec máte pocit, že takhle nějak by mohl fungovat svět, ve kterém byste chtěli žít. A to všechno je okořeněné trochou tajemství, špetkou dobrodružství a kapkou humoru. To by ale bylo málo. Tyhle příběhy, i když se nikdy nestaly, vás chtějí přimět i k zamyšlení nad hlubšími otázkami. Je možné odpustit někomu, kdo vám provedl něco opravdu hrozného? Třeba vás připravil o dítě. Nebo vás zabil? Příběhy vás pohltí tak, že nepřestanete číst, dokud se nedostanete k překvapivému závěru.

 

Ukázka z knihy

„Jak říkám, na sny nevěřím a nepamatuju si je,“ zopakoval, když se mi představil jako Antonín Šindelář. „Jenom jednou, bylo to v šestasedmdesátým, to vím přesně, byl ten sen jinej. Úplně jinačí než ty obvyklý slátaniny. Jenomže nakonec se ukázalo, že to je právě jeden z těch nesmyslů, a já vosel jsem tenkrát uvěřil, že by na tom mohlo něco bejt.“
Odmlčel se a tvářil se, jako by jeho mysl právě odcestovala pěkných pár let do minulosti. „No, ale stejně jsem zvědavej, co na to řeknete.“
K tomu jsem se zatím neuměl vyjádřit.
„Já nemám hlavu na počty, víte?“ začal. „Jestli mám bejt upřímnej, tak co se matematiky týče, jsem úplně marnej. Číslice pro mě vždycky byly jako takový cizokrajný ty… hieroglyfy. Ve škole jsem málem propadal z počtů a například telefony jsem si nepamatoval ani v dospělosti. Jedinej, kterej jsem se nakonec naučil, byl ten k mámě do práce, dělala tenkrát na národním výboru. Co přesně, to nevím, prostě úřednice. Věřil byste, že já si dodneška i svoje rodný číslo musím pokaždý přečíst z občanky? (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Mirek Vostrý

Mirek Vostrý je ženatý otec tří dětí, bankovní úředník. Rád cestuje po Česku, Slovensku ale i jinde pěšky, na kole nebo na kanoi. Srdeční záležitostí je pro něj Podkarpatská Rus. Kromě nových míst ochotně objevuje i zajímavá piva a baví ho fotografování. V posledních letech ke svým zálibám připojil psaní povídek; na labelu TOFANA začal vydáním sbírek Noční výpravčí a Kočičák (obě 2018).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Tofana.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní české tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky

Šimek, Miloslav - Grossmann, Jiří

Šulc-Švarc, 2019

zobrazit info o knizePenziopolis

Vogl. Jiří

65. pole, 2018

zobrazit info o knizeKostelníkova závěť

Vostrý, Mirek

Tofana, 2018

Napsat komentář