Zlo je třeba vyprat

kletba_fabris- nahled
Pohádkový svět má mnoho předností – cokoli si do něj přimyslíte, může být skutečností. Škoda, že to stejné nejde ve světě reálném. Třeba takové „pračky“ zla by se nám určitě hodily!

Bývalá knihovnice Dana Šianská obohatila předvánoční trh dětských knih pohádkovým příběhem Kletba prince Fabrise. Jako autorka se uvedla v roce 2013 dobrodružným románem Zakázané prázdniny, pokračovala „učitelskou“ pohádkou Tonička a pirát Jedno Oko a v roce 2016 přidala vánoční fantasy Dobrodružství začíná pod hvězdami. Pokaždé šlo o laskavý vhled do dětské duše, jíž se navíc snažila svými příběhy ulevit od jejích rozličných trápení. Do svých knih zakomponovala povzbuzení do zápasů s nemocí, strachem, nezájmem blízkých i odhalení toho, že první dojem může být klamný, a to vždy formou srozumitelnou dětským čtenářům.

Kletba prince Fabrise přináší nefalšovanou pohádku, v níž dobro zápasí se zlem. A nejde jen o dobrého krále zápolícího se zlým bratrem, ale mnohem víc jde o zápas dobra a zla v každém člověku. O vítězství sama nad sebou.

Princ Fabris se v den svých dvanáctých narozenin dozví od otce Darena, že od tohoto okamžiku nesmí sáhnout po zbrani, a to ani k útoku, ani k obraně, jinak dojde ke zničení království. Jde o kletbu, která je dostihla za hřích jejich zlého předka. Je to však příliš těžký úkol pro chlapce, který miluje šerm a má v sobě hluboce zakořeněnou nenávist k nespravedlnosti. Když na hrad přijede jeho strýc Ramij se svým synem Bolurem, osud celého až dosud šťastného království se ve zlomku vteřiny změní. Princ Fabris zahnaný do kouta zapomene na kletbu a s Bolurem zkříží meč.

Král Daren je pak lstí vylákán do pasti a vypadá to, že přijde o život; Fabris sám se ocitá ve vězení a jeho život také visí na vlásku… Může se všechno ještě obrátit k dobrému?

Možná také máte pocit, že jste svoji šanci promarnili a žádnou další ke změně k lepšímu nevidíte. To však neznamená, že tu ve skutečnosti není. Možná bude reparát těžší, než kdyby se vám podařilo uspět napoprvé, ale když se necháte vést intuicí, určitě dojdete k cíli. Každý, kdo má chuť napravit svoji chybu, toho může dosáhnout. A je jedno, zda jde o pětku z matematiky nebo překročení zákazu. I takové myšlenky mne u čtení knihy Dany Šianské napadaly. Ona totiž nikdy nepíše texty jen tak, aby se líbily, ale i proto, že chce své čtenáře něco naučit, poukázat na nějaký problém. A že je výsledkem její snahy čtivé dílo, je příjemný bonus její tvorby.

Například Kletba prince Fabrise by se ihned mohla stát předlohou tradiční štědrovečerní televizní pohádky. V době počítačové grafiky by určitě nebyl problém převést do filmové podoby i ty nejfantastičtější autorčiny představy vylíčené v knize. Myslím, že množství akce, různých zvratů, kouzel a dobrodružných výprav by jistě zaujalo malé i velké diváky stejně, jak poutavě působí na čtenáře. A shodla jsem se na tom i se svým šestnáctiletým synem, který knihu přečetl během nemoci.

Pohádku ilustroval Václav Šlajch, jehož rozverné ilustrace si čtenáři pamatují již z knihy Tonička a pirát Jedno Oko. Tentokrát jsou však ponuřejší a působí vcelku depresivně. Možná je to i tím, že Tonička byla určena mladším dětem, kdežto hutný Fabrisův příběh určitě cílí na starší čtenáře. Nejlépe se se svým hrdinou shodnou jeho vrstevníci, ale i starší čtenáři, a těm možná zvláštní ráz ilustrací vadit nebude.

fabris-ukazka

A ještě bych chtěla poukázat na jednu drobnost – hned ze začátku jsem se dozvěděla, že Fabris má právě dvanáct roků, pak několikrát zaznělo, že vlády nad královstvím se může ujmout v patnácti letech, a od strany 97 jsem byla opakovaně přesvědčována, že tomu tak bude za čtyři roky. Nevím, ale i malé dítě si spočítá, že tomu tak není. Zjevně jde o nějakou redakční chybu, která však pozornému čtenáři zamotá hlavu.

To je ale malá vada na kráse novinky z pera Dany Šianské a lze ji jistě odpustit. Obzvlášť, když všechno dobře dopadne jako ve správné pohádce…

Knihu Kletba prince Fabrise vydalo nakladatelství Albatros.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKletba prince Fabrise

Šianská, Dana

Albatros, 2018

Zlo je třeba vyprat - DISKUZE

Počet reakcí: 9
  1. tonislavka napsal:

    Dana Šianská opět překvapila !
    Jak jsem se již zmiňovala v minulých recenzích, děj jejích knih se odehrává pokaždé v jiném prostředí.
    Takže v prvotině Zakázané prázdniny jsem se spolu s dvanáctiletým Kryštofem toulala po horách, v další knize Tonička a pirát Jednoočko se ocitla na moři a v Dobrodružství začíná pod hvězdami jsem se dokázala odpoutat od minulosti a budoucnosti a prožívala výlety do snů jako svou pravou realitu.
    A nyní v její čtvrté knize Kletba prince Fabrise jsem se ocitla v minulosti, kde hlavní hrdina princ Fabris, stižen strašlivou kletbou, dostal úkol opravdu nelehký a to zachránit království bez použití meče či jakékoliv jiné zbraně. Bohužel posléze i zde, kde doposud vládnul klid a mír , návštěva králova bratra způsobí intriky, zlo, nenávist a boj o moc. Pro mladého prince je velmi těžké dostát splnění svého slibu.
    A jak se ho náš hlavní hrdina zhostí… ? … zjistíte, když si knihu přečtete !
    Paní Šianská děkuji a jsem zvědavá, v jaké době a na jakém místě se ocitnu příště ?

Napsat komentář