V novém roce: hurá do přírody

Vyrazte do prirody
Začátek nového roku se často nese v duchu předsevzetí. Pokud jste si žádné nedali, co takhle zkusit častěji vyrážet do přírody a kochat se její krásou? Nemusíte mít strach, že zabloudíte, pomocí dnešních příruček se naučíte vše potřebné. 

Příroda v sobě ukrývá mnoho zajímavostí i krásných okamžiků, které ale mohou uniknout i bystrému oku. Pomocí přehledné příručky doplněné fotografiemi a kresbami se naučíte praktické a užitečné dovednosti, díky kterým budete vždy připraveni.

Naše příroda je velmi rozmanitá a střídání ročních období jí ještě přidává na zajímavosti. Každý, kdo se o ni alespoň trochu zajímá, prožívá jarní záplavu květů, letní čas mláďat, podzimní hru barev i zimní klid a vše další s tím spojené. Knížka Od jara do zimy ti přináší rady, jak se kolem sebe dívat. Pak uvidíš i věci skryté, které zraku mnoha lidí unikají, a zároveň získáš hlubší poučení o záležitostech běžných. Takže pokud tě příroda baví, kniha je pro tebe jako stvořená. Najdeš v ní praktické návody, jak pozorovat rostliny a živočichy, jak si psát terénní deník, jak se chovat v rezervacích, jakých chyb se vyvarovat při fotografování přírody, jak předpovídat počasí i kam se vydat s kamarády nebo také s rodinou na zajímavou výpravu. Někdy se přitom i zasměješ nebo budeš nevěřícně kroutit hlavou. Vše navíc doprovází záplava nevšedních fotografií a nádherných kreseb.

Ukázka z knihy

Od jara do zimy

Od jara do zimy 1

Další ukázky najdete na stránkách nakladatele.

Od jara do zimy: Výpravy do naší přírody po celý rok

Autor: Miloš Anděra

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 220×285 mm
ISBN: 978-80-7529-664-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Od jara do zimy: Výpravy do naší přírody po celý rok vydalo nakladatelství Slovart.

O autorovi

Miloš Anděra je český ochránce přírody, zoolog, ekolog, pedagog, vědecký kurátor zoologických sbírek, spisovatel-publicista a dlouholetý pracovník zoologického oddělení Národního muzea v Praze. Soustředí se na zoogeografii, ekologii a ochranářskou problematiku savců, zejména hmyzožravců, netopýrů a hlodavců. Vydal přes 90 vědeckých publikací. Největší uznání získaly Encyklopedie naší přírody a Encyklopedie evropské přírody. Je hlavní autor i editor devítidílné řady monografií předběžné verze Atlasu rozšíření savců v České republice (1995–2007), nahrazující dosud chybějící svazek Fauny savců ČR – Savci. Prohlédněte si též Atlas šumavských savců. Jako editor zajišťuje publikační řadu České názvy živočichů (Národní muzeum, dosud 12 svazků) a je autorem více než 100 populárně-naučných článků i řady knih, například o našich savcích či vyhubených a ohrožených zvířatech. Završením jeho knižní tvorby je obsáhlá encyklopedická publikace Národní parky Evropy (nominace na cenu Magnesia Litera 2009). Pominout nelze ani výstavní akce Nejsme na planetě sami či Neznámý svět drobných savců, které se dočkaly mnoha reinstalací. Byl komisařem a hlavním autorem úspěšného výstavního projektu Národního muzea Voda a život (2003–04). V roce 2008 získal Cenu ministra životního prostředí.

Zdroj informací: Kosmas.cz

O nakladateli

logo_www_SlovartNakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Zapomeňte na chvíli na různé technické vymoženosti nejen 21. století. Naši předkové se dokázali v přírodě orientovat pomocí přírodních a astronomických jevů. Vydejte se na dobrodružnou cestu za poznáním…

Dávno před GPSkami, kompasy a dokonce před existencí kartografie se lidé dokázali ve světě nějak zorientovat. Přírodní detektiv připomíná polozapomenuté vědění našich předků. Stačí se soustředit na strom ohnutý větrem, hloubku kaluže nebo ptačí zpěv. Průvodcem se snadno stane slunce, měsíc, hvězdy, mraky, počasí, prodlužující se stíny, rostliny, zvířata. Knížka je plná anekdot a příkladů z celé planety, z různých kontinentů a kultur, a přitom se informace dají dobře přenést i na českou krajinu. Dobrodružná cesta plná obdivu k malým i velkým zázrakům přírody právě začíná.

Ukázka z knihy

Známé prostředí je základním kamenem všech prvotních navigačních zkušeností. Malé děti mají rády své rodiče a domov na dohled a uklidňuje je, když poznávají znaky, kterém jim pomáhají najít cestu. Když děti vyrostou, vzdálenost od domova a rodičů, která je jim ještě příjemná, je čím dál větší.
Jakmile dospějí, tento proces je tak niterný, že málokdo zamýšlí nad tím, jak vlastně funguje. Ze znalostí okolí se vytvoří řada aosicací. (str. 20–21)

Orientace v přírodě

Znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou
Autor: Tristan Gooley

Počet stran: 278
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0854-1
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Orientace v přírodě vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Tristan Gooley je zakladatel školy orientace v přírodě. Vedl expedice na pěti kontinentech, zlézal hory v Evropě, Africe a Asii, plavil se přes oceány, pilotoval malé letadlo do Afriky a na Arktidu. Je jediným žijícím člověkem, který sám překonal Atlantik na lodi i v letadle. Tristan je členem Royal Institute of Navigation a Royal Geographical Society, píše pro Sunday Times, New York Times a BBC. Se svou ženou a dvěma syny žije v Západním Sussexu v Anglii. Vedle svých přírodních dobrodružství je autor několika úspěšných a oceňovaných knih. Vedle Orientace v přírodě, anglicky vyšlo jako The Natural Navigator (2010), vydal ještě The Walker’s Guide to Outdoor Clues & Signs (2014), How to Read Water (2016) a Wild Signs and Star Paths (2018).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O nakladateli

gradaNakladatelství Grada vydává knihy v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd jara do zimy: Výpravy do naší přírody po celý rok

Anděra, Miloš

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeOrientace v přírodě
Znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou

Gooley, Tristan

Grada, 2018

Napsat komentář