Sonda do společenských věd

Tipy_S knihou za sebezdokonalenim
Nahlédněte do různých oblastí společenských věd a poznejte tak funkce všedních věcí, zlepšete se v angličtině nebo si osvěžte pravidla českého pravopisu. To vše a mnohem víc zvládnete jednoduše s našimi dnešními knižními tipy.

Denně používáme nejrůznější technické vymoženosti, aniž bychom tušili, jak vlastně fungují. James Kakalios nám to pomůže napravit ve své knize Fyzika všedních věcí.

Fyzika všedních věcí

Autor: James Kakalios
Přeložil: Martin Žofka

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-2652-5
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Fyzika všedních věcí vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP.

Dnes a denně se setkáváme s řadou přístrojů a mechanismů, které využívají prostých i složitějších fyzikálních principů, ale ať už si to uvědomujeme, nebo ne, o fungování těchto věcí většinou nic moc nevíme a málokoho z nás napadne se nad tím zamyslet. James Kakalios to udělal za nás; ve své knize nás provádí všedním dnem a připomíná nám, co všechno bereme do rukou, zapínáme, používáme od probuzení až do večera, a ukazuje nám, jak to funguje: digitální budík, toaster, zdviž, dálkové ovládání auta, mobil, dveře na fotobuňku a mnohé další věci, které názorně dokládají praktickou využitelnost fyzikálních principů, a autor nám s erudicí, potěšením a vtipem odhaluje jejich tajemství. Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

Elegantní fyzika kmitajícího kyvadla je základem chodu hodin na zdi i elektronického časovače ve vašem kávovaru a hraje stěžejní roli v mnoha zařízeních, která použijete, až se budete na dnešní den připravovat.
Kyvadlo je velice jednoduché zařízení skládající se z provázku, který je na jednom konci upevněný a na jehož druhém konci je přidělané nějaké hmotné těleso, označované jako „závaží“. Kmity kyvadla jsou vizuálním potvrzením jedné z nejdůležitějších představ ve fyzice, principu zachování energie. Kinetickou energii, energii pohybu, lze převést pouze na potenciální energii (energii související se silou, působící na nějaký předmět, a se vzdáleností, na níž tato síla může vyvolat pohyb) a naopak. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Rüdiger Vaas poutavou a zábavnou formou osvětluje fascinující vědecké poznatky Stephena Hawkinga, a to v publikaci Prostě Hawking!, jež vyšla při příležitosti vědcových 75. narozenin.

Prostě Hawking!

Geniální myšlenky vtipně a jasně
Autor: Rüdiger Vaas
Přeložil: Michal Šmíd

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 147×207 mm
ISBN: 978-80-271-0786-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Prostě Hawking! vydalo nakladatelství Grada.

U příležitosti 75. narozenin geniálního a patrně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga (bohužel zemřel 14. 3. 2018, tedy mezi vydáním originálu této knihy a jejím českým překladem) napsal novinář a popularizátor přírodních věd Rüdiger Vaas tuto kouzelnou knížku, v níž s pomocí Hawkingových příhodných, mnohdy humorných komentářů přibližuje zvídavým čtenářům velká tajemství vědy. Jde o inspirující a vzrušující cestu Hawkingovým vesmírem, která si nijak nezadá se sci-fi. Autor srozumitelně vysvětluje fascinující Hawkingovy vědecké poznatky a domněnky, včetně jeho případných omylů, přičem se mu daří na stránkách poměrně útlé publikace v podstatě představit Hawkingovo životní dílo a jeho aktuální význam. Všechno je vysvětleno odlehčeným tónem a tak, aby nebyly třeba žádné předchozí znalosti. V krátkých textech tu defilují odpovědi, které se Hawking snažil najít na otázky, které lidstvo doprovázejí odnepaměti… Jak funguje vesmír a odkud se vlastně vzal? Co bylo před velkým třeskem? Jsou černé díry skutečně černé? A co se stane, když člověk do černé díry spadne? Lze cestovat časem? Má vesmír hranici? Může čas běžet pozpátku? Má čas nějaký počátek? atd. atd. Text doprovázejí kvízové otázky a výstižné, velmi vtipné barevné ilustrace.

 

Ukázka z knihy

Vaas_Proste Hawking

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Jestli bojujete s pravidly českého pravopisu, pořiďte si nové, rozšířené vydání praktické příručky Pište správně česky. Pak vás nerozhodí ani čárky ve větách, ani velká písmena, zkrátka nic.

Pište správně česky

Poradna šílených korektorů
Autor: Dalibor Behún

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-377-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Pište správně česky vydalo nakladatelství Zoner Press.

Bestsellerová poradna šílených korektorů v druhém aktualizovaném, rozšířeném vydání (přes 80 normostran nového textu). Bolí vás hlava z toho věčného přemýšlení, kde ve větě napsat čárku? Jste v pokušení házet si mincí pokaždé, když narazíte na dilema „mě/mně“? Bojujete s předponami „s“ a „z“? Je pro vás noční můrou psaní velkých písmen? Nebo byste se před kamarády rádi pochlubili dokonalým tvořením přechodníků? Ať už je to jakkoli, věříme, že si Poradnu šílených korektorů oblíbíte. Druhé aktualizované, rozšířené vydání této praktické příručky je určené všem, kdo chtějí psát správně, čtivě, hezky a s chutí. Ambicí autorů nebylo popsat veškeré jazykové jevy, se kterými se pisatelé českých textů mohou setkat. Zaměřili se na ty oblasti, ve kterých se často chybuje, a existující pravidla se snažili předložit stručnou a srozumitelnou formou. Nepříliš oblíbené suchopárné definice v co největší míře ustoupily konkrétním a snadno pochopitelným příkladům, které nezřídka vycházejí přímo z korektorské praxe autorů. Věříme, že se pro vás tato kniha stane užitečným a spolehlivým pomocníkem, který bude stát na vaší straně, až vám snad čeština nastaví svou odvrácenou tvář.

 

Ukázka z knihy

Jak se popasovat s přídavnými jmény

Přídavná jména dělíme na tvrdá, měkká a přivlastňovací a skloňujeme je podle vzorů „mladý“, „jarní“ a „otcův/matčin“. Tyto charakteristiky přídavných jmen (neboli adjektiv) si možná ještě pamatujete ze školy. V této kapitole se spíš než na samotnou gramatiku zaměříme na nejčastější chyby, kterých se při používání přídavných jmen dopouštíme. (str. 31)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Pro samouky a věčné začátečníky je tu vtipný ilustrovaný průvodce anglickým jazykem English Is Not Easy, díky němuž si osvojíte fráze přímo ze života. Zlepšíte se v gramatice i konverzaci.

English Is Not Easy

Autorka: Luci Gutierrez

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 170×212 mm
ISBN: 978-80-271-0600-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu English Is Not Easy vydalo nakladatelství Grada v edici Velmi lehce.

Víte, kdy použít whether a kdy if? Díky příkladové větě si to jistě ujasníte: I wonder whether I should have added a little more poison to his tea? Nevíte, kam umístit čárku v podmínkových větách? Chce si ujasnit a zopakovat základní předložky pomocí krys a popelnice? Tento skvěle ilustrovaný průvodce představuje složitost anglického jazyka, slovíčka i gramatiku. Celkem 17 zábavných kapitol nás seznámí s nejrůznějšími úskalími anglického jazyka, na které autorka – grafička, která tuto knihu vytvořila, narazila během svého pobytu v New Yorku. English Is Not Easy nenabízí zkrácené fráze o extrémních sportech a atmosférických podmínkách, které se dozvíte v obvyklých učebnicích angličtiny. Tato kniha nabízí slovní zásobu situací, ve kterých se dospělý čtenář skutečně ocitá. Potřebujete někoho urazit? Ano, i urážky tu najdete. A imbecil je z nich ta nejslušnější. Autorčiny postavy, hravé věty, dialogy ze života, a především skvělé ilustrace nás seznámí se vším – od problematiky slovesa to be až po komplikované slovesné časy a zdánlivě nesmyslné idiomy. Pro samouky, kteří se chtějí zlepšit v konverzaci, a pro „věčné začátečníky“, je tato kniha nápaditým a poutavým ilustrovaným dobrodružstvím na cestě angličtinou.

 

Ukázka z knihy

English Is Not Easy_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

Děti je třeba vést k odpovědnosti, a to i v případě nakládání s penězi. Naučte je správným finančním návykům s pomocí příručky Na penězích záleží.

Na penězích záleží

Autoři: Jana Merunková, Kateřina Lichtenberková, Marta Gellová, František Klufa

Počet stran: 93
Vazba: brožovaná
Formát: 160×225 mm
ISBN: 978-80-906954-2-9
Doporučená cena: 100 Kč

Knihu Na penězích záleží vydalo nakladatelství yourchance o.p.s. .

Praktická knížka pro rodiče a učitele, kteří chtějí naučit děti zdravé finanční návyky a finanční gramotnost praktickým způsobem. Autoři učí krok za krokem principy budování osobní prosperity. Autory knížky jsou Jana Merunková, Ing. Kateřina Lichtenberková, Mgr. Marta Gellová, Dr. Ing. František Klufa. Knížka obsahuje řadu nápadů, návodů, tipů, jak uchopit téma finanční gramotnosti hravou a v praxi využitelnou formou, a to jak pro dospělé, tak pro děti.

Více informací o této knize najdete v našem článku.

————————————————

Všichni jsme na něčem závislí. Někdo na telefonu, jiný na jídle nebo práci. Je čas s tím skoncovat a vymanit se ze svých závislostí. Získáte svobodu a nový pohled na svět, k tomu vám dopomáhej svérázná kniha Restart: Kopněte závislost do p*dele.

Restart: Kopněte závislost do p*dele

Autor: Brand Russell
Přeložil: Jakub Novák

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-759-3003-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Restart: Kopněte závislost do p*dele vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Žijeme v době závislosti. Je to věc natolik zakořeněná a všeobjímající a všudypřítomná, že si ani neuvědomíte, že ji máte – pokud nemáte to štěstí, že jste extrémním případem. Lidé jsou závislí na pití, na jídle, na vztazích, na práci, někdo neustále tupě civí do telefonu a snaží se v něm vyčíst…, co vlastně? Nejvyšší čas skoncovat s tím. A kdo by mohl být na cestě za osvobozením vhodnějším průvodcem, než polepšený hříšník, britský komik a aktivista Russell Brand. Program z této knihy mu pomohl, aby se ze všech závislostí vymanil, a totéž může udělat i pro vás. Nenabízí nic menšího než, že se osvobodíte od zahleděnosti do sebe sama, získáte novou perspektivu a zbavíte se iluze toho, že trpíte. „V této knize vám neradím proto, že bych byl lepší než vy. Naopak, je to proto, že jsem horší. Jsem závislák – závislý na drogách, alkoholu, sexu, penězích, lásce a slávě.“


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za dobré ceny.

Zaujaly vás naše společenskovědní tipy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFyzika všedních věcí

Kakalios, James

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeProstě Hawking!
Geniální myšlenky vtipně a jasně

Vaas, Rüdiger

Grada, 2018

zobrazit info o knizePište správně česky
Poradna šílených korektorů

Behún, Dalibor – Behún, Petr

Zoner Press, 2018

zobrazit info o knizeEnglish Is Not Easy

Gutierrez, Luci

Grada, 2018

zobrazit info o knizeNa penězích záleží

Merunková, Jana - Lichtenberková, Kateřina - Gellová, Marta - Klufa, František

yourchance o.p.s. , 2018

zobrazit info o knizeRestart: Kopněte závislost do p*dele

Russell, Brand

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

Napsat komentář